Rakriktning är en konst som få behärskar. Jag har förgäves letat efter en rakriktad häst här i Sverige. Det finns inte. Eller det finns säkert någon men man ser dem aldrig.

Rakriktning för gemena man verkar bestå i att hästens ben ska spåra. Rakriktning på riktigt är dock lite mer komplicerat än så.

Gör man rätt så uppnår man bensprattel. Det betyder att hästen lagt väldigt mycket vikt på bakbenen, liksidigt, samt söker er hand liksidigt. Varje bakbenslyft lyfter upp hästens front eftersom bakbenet befinner sig exakt bakom frambenen. Inte nödvändigtvis bildligt talat rakt utan mer att spänningarna fördelats jämt på det klassiska viset för rakriktning som jag lär er i denna kurs.

Då kommer frambenen att gå på ett speciellt sätt. Det kallas för skolskritt. Jag har svårt att beskriva rörelsen men man får nästan lite passaktig känsla. Det känns …… Som att gå på moln. Skolskritt är min favoritgångart (näst efter piaff, för piaff är paradiset).

Innan hästen går i skolskritt så är den det man kallar för en bengångare. Benen rör sig men det händer ingenting i hästens kropp.

Om ni googlar på skolskritt så kommer ni att se en del konstiga varianter av det. De uppnår den på jättekonstiga vis. Det ena värre än det andra. Härma inte dessa sätt.

 

Kursen pågår  i 3 månader. Du får en lektion i veckan via text och film. Vi fokuserar på att ta kontroll över en enda sak varje vecka. Vi letar inte fel, vi lär oss göra rätt. Du får tillgång till diskussioner med övriga deltagare och du kan fråga om råd.

 

Du måste ha genomgått Grundkurs Ridning och Grundkurs Trav , Grundkurs Bog samt blivit godkänd i dessa kurser för att gå vidare med denna kurs.

För mer info och anmälan mailar du till blog@lindah.se

av Lindah

6 svar på ”Grundkurs Rakriktning”
 1. hahaha linda, jag har tänkt mkt på det du sa när du red min häst senast. ”han är så rak och fin och kommer fram till båda tyglarna” . Nått sånt sa du. Och jag tänke ”fin är han, men sååå fin? Jag tycker han är sne…” Nått sånt tänkte jag. och så har jag tänkt jättemycket på det sen dess.
  Nu börjar jag förstå. Tror jag. Hästen (hästarna) är rakare än vad jag är. jJag är sne. Blev så brutalt medveten om det när vi fick lektionen ”sitta rakt i sadeln” . Efter det har jag fått många aha-upplevelser. När jag läste Rakrikttning genom snedhet tänkte jag att det är ryttaren som är sned. Det är ryttaren som måste öka kroppsmedvetenheten något oerhört! nu när min medvetenhet ökat blir snedheten mindre hästen går oftare rakt fram och vinglar mindre. Det är så galet kul det här. Jag blir tok-glad när alla ”små” justeringar ger resultat. Hästarna blir ”lydigare” och de mysklar sig så fint. Han har aldrig sett så bra ut i kroppen som just nu. Rund och fin och utan lansmärke. musklerna växer, trots att alla somser på tycker att vi bara ”strosar omkring”

 2. testade detta igår. satte upp koner och allt. jag vet inte om det blev helt rätt men det hände grejjer iallafall. kändes verkligen konstigt att vara totalt avslappnad i snedheten och fick koncentrera mig en stund för att hitta balanspunkten i detta (avlastningssits mer än belastningssits som hon brukar vilja ha mig i) och släppa efter på kraven om rakhet. hon ville ha bak min vänstra höft och ner med vänstra rygg halvan och hålla huvudet åt höger i båda varven. tror jag hittade läget du pratade om, att de söker sig neeeeeråt. men svårt att säga med tant eftersom hon gärna går med lågt huvud. provade att föra ut huvudet åt vänster också och trodde vi skulle vingla all världens väg så det måste ha varit fel. eller?

  men känslan var bra när jag tog huvudet åt höger i det där läget och hon ville mer ner. fick dela på tygeln och nästan hålla i ändarna för att hon fick så lång hals. mot slutet kändes det inte lika snett att sitta på henne. manken kom upp mer, vet inte om det är rätt eller fel? hon ville hålla huvudet lite mer rakt, men inte helt.

  tolkade jag dig rätt att det kan bli så att de rätar upp sig allt eftersom de slappnar av? eller är vi ute och cyklar?

 3. Igår var förta gången jag fick till det där. På riktigt. Det gick inte missa att det blev rätt. Hästen han gick som i ett skruvstäd. Han tröck upp ryggen och gick låååånsamt. Det var himla kul! I övrigt har jag hunnit träna lite på tyglar som pinnar och kontakten. Det krävs jättemycket fokus. Favoritövningar tycker jag.

 4. Har gjort lite med spårningen innan och tycker det är himla häftigt! Igår kom jag på att jag inte lyckades separera min skänkel. Om jag tog bak hälen följde sittben och lår med ner på samma sida. Blev lite mindre vingligt när jag kom på det. Men det börjar bli så smått allting. Känns som att om jag bara spänner ex stortån en grad mer så ändras allt, pluttelite, men ändå. Det börjar göra det svårt, verkligen, att lyckas vara tillräckligt stilla och göra tillräckligt små saker för att inte få en överslagsreaktion. Som igår, jag tänkte bak med hälen kanske en halv millimeter när vi stod still och hela hennes kropp gungade till åt sidan.

 5. Att jag började kurserna för dig var ju just för att jag ville lära mig att reglera fart och form med sitsen! Ingen annan har varit i närheten av att förklara det för mig och jag har insett att det är ett måste om jag ska kunna komma överens med min häst! Nu är vi på god väg 🙂 Idag travade jag runt och försökte känna efter vad som hände om jag gjorde si eller så, ibland blev det tvärtom!!! Saker hände och jag fick fundera över varför. Emellanåt så kan jag faktiskt reglera honom, vilket är en fantastisk känsla men har lång väg kvar. Han svarar ju omedelbart, så när jag är lite hastig eller gör lite för mycket så blir det ju tokigt och han dyker ju gärna och då sitter jag inte och drar i honom ; )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *