Namnet på denna kurs är lite förvirrande för folk. En bog…Vad har den med ridning att göra tänker en del. Det är ju bakbenen som man ska få igång.

Ja, det är förvisso alldeles sant men för att man ska kunna aktivera bkbenen så måste man först ha koll på bogarna, 100 % koll. Hästen bär av naturen mer vikt på ett av frambenen och hans bogar vill dessutom alltid gå åt ett bestämt håll. När vi försöker aktivera bakben på hästen utan att ha 100 % koll på bogarna så kommer hästen bara att flytta runt lite på bogarna för att slippa aktivera bakdelen, dvs allt bakbenspetande sker helt i onödan.

Det är däför det är möjligt för folk i allmänhet att fortfarande ha en sned framtung häst med lansmärke och behov av stångbett trots att de rider det som folk kallar öppnor och slutor och t.o.m piaff. De har glömt en viktig grej, bogarna.

Det är någonting som verkar ha hoppats över i de flesta ridinstruktionsböcker  tyvärr. Lite om bogar finns det dock. Vi har väl alla hört det där om att hästen inte får skjuta ut en bog, eller hänga på en bog. Men hur man gör för att hindra hästen från denna består oftast av att man drar lite i tyglarna eller sparkar lite med benen, eventuellt rider lite skolor.

Men visste ni att tex kotledsinflammationer beror på ryttarens oförmåga att balansera hästens bog? Visste ni att inte förrän man har koll på bogarna så kan hästen ger er eftergift i tygeln? Det är omöjligt.

Så, kursen går alltså ut på att lära sig behärska de här bogarna. Det här är ingen fridfull liten söndagspicknick. Det beror på att den som har kontroll över bogen är den som bestämmer. Hästen är ett flykdjur. Han flyr från faror. Men om han måste så slåss han. Han sparkar gärna med sina bakben för att försvara sig. Om alla andra möjligheter till försvar gått förlorade så reser han sig på bakbenen, stegrar sig. Det gör hästen endast när alla andra försvarsmöjligheter är satta ur funktion.


Det känsligaste stället på en kropp är buken eftersom där finns en massa livsuppehållande känsliga organ men inget skelett runt det som kan skydda det.. Människor försvarar buken med hjälp av fosterställning. När vi blir rädda så drar vi ihop oss framtill och placerar händerna framför vår mage. Det är en överlevnadsreflex.

Hästen vill aldrig blotta sin buk, därför är stegringen ett sistahandsval. Då blottar han buken och är mycket sårbar. Han föredrar att ha sina framben fast förankrade i marken. En häst bär minst 60 % av vikten på sina framben. Frambenen är oftast det hästen känner till. Och halsen. Han är sällan medveten om att han ens har bakben. De är inte viktiga för en häst. Men bogen, DEN är viktig.

Kursen pågår  i 3 månader. Du får en lektion i veckan via text och film. Vi fokuserar på att ta kontroll över en enda sak varje vecka. Vi letar inte fel, vi lär oss göra rätt. Du får tillgång till diskussioner med övriga deltagare och du kan fråga om råd.

Du måste ha genomgått Grundkurs Ridning och Grundkurs Trav samt blivit godkänd i dessa kurser för att gå vidare med denna kurs.

För mer info och anmälan mailar du till blog@lindah.se

av Lindah

3 svar på ”Grundkurs Bog”
  1. Men nu har jag testat och är väldigt exalterad! Det funkade! Och det var lika lätt att få min ohängda 3 åring att byta spår som den erfarna 15-åringen. Jag har fantiserat om ett sätt att rida så hästen förstår mig, inte måste lära sig förstå vad jag menar… Om ni fattar vad jag menar

  2. Shit vad raka ridvägarna blev helt plötsligt! Och på häst som brukar trilla in på ena bogen kunde jag nu använda bäckenet istället för yttertygeln och räta upp det. Men oj vad jobbigt det har blivit att rida,har ju mjölksyra passen igenom 😉 Mycket lycklig också över att min andra häst som alltid står med frambenen tätt samman, efter ett ridpass på 10 min ställde sig brett och fint med frambenen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *