Jag blir så glad när mina elever skriver sånt här. Då känns det som att jag nått fram, på riktigt, inte bara skrapat lite på ytan.

”Hur gör ni när motivationen för att rida är lågg? Jag har lovat mig själv att inte tvinga mig att rida, fast jag borde för att nå mina ambitioner. Men nu efter denna sommaren fick jag tvinga igång mig. Då är den här ”säkra rundan” fantastisk, rekomenderar alla att ha en sånn. Behövde inte tänka på vart jag skulle rida, vad jag skulla göra. Grannen ha satt upp några fågelskrämsel😅 men eftersom jag kan min säkra runda fick han bara titta lite på dem och gå vidare. Men så har jag ju en fantastisk fin häst❤️så då kom det ju lite motivation.

Vi har ridit den säkra rundan några pass. Vänster bak var lite tydligare i 8an än höger, symtom är höger bogen skjuter ut. Så då har fokuset varit höger bak, övergånger, sidförande. Resutatet på vad som är rätt övning för att rakrikta får jag ju i 8-an. Mest effektiva till nu var full galopp upp låång backe. Då blev 8an såå stor och rund efteråt😍 Det är ju logisk🤷‍♀️ Så stolt av mig själv som kan rida sånn, som en hästtränare, beridare. Tack Lindah som går den långa vägen att lära oss det här❤️

Vad är då en säker runda? Jo, det är en runda som man noga programerat in för hästen att den är ofarlig. Det innebär att man själv kan vara avslappnad eftersom man vet att hästen kan vara avslappnad, det hänger liksom ihop. Vanligt är ju annars att man hetsar upp varandra, hästen är spänd och ryttaren blir spänd eftersom hästen är spänd och då blir hästen ännu spändare….. Den säkra rundan bryter det mönstret. Den kan ta tid att etablera men det är väl spenderad tid.

Rundan kan du sen använda till att justera små fina detaljer på en häst som är lugn i sinnet. Allt som du lär en häst när den är lugn minns den bättre, det liksom fastnar på en gång så att du inte behöver tjata om samma sak pass efter pass.

Det är ju så att en häst måste först kunna gå framåt och vara trygg, sen kan du lära den saker. Att försöka lära en häst saker innan den är trygg blir sällan bra.

Men hur gör man en trygg runda? Det enkla svaret är att rid exakt samma lilla runda varje dag, behövs det så kan du börja med att leda hästen runt rundan. Rundan ska bli snudd på tråkigt trygg. Sen kan du göra den roligare med dina lärdomar.

Är det svaret för kort för dig så finns det en kortkurs på temat Rid ut. Det är en av våra fokuskurser som fokuserar på att grundligt lära dig en sak i taget, i det här fallet hur du skapar en trygg runda för din häst, och dig.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *