Hösten är en av de bästa årstiderna tycker jag. Den värsta värmen har lagt sig, insekterna blir ofta lite färre. Vägarna har mjukats upp av regn och är lite mer hästvänliga att rida på. Hovarna får välbehövligt väta av regnet. Gräset är mindre näringsrikt vilket gör att hästarna mår bättre. Kort sagt, jag ser hösten lite som en reboost från sommarens ”synder”.

Många hästar far ganska illa under sommaren. Det är bitande insekter, sol, alldelles för mkt näringsrikt gräs, det är stenhårda grusvägar som går illa åt hästarnas leder. Hovarna växer ofta fortare på sommaren vilket gör att det är svårt att hinna med att hålla efter dem så mycket som man bör. Är hästen skodd kan det resultera i hovar där strålen kommer längre och längre ifrån marken vilket leder till att hela hovens mekanik förstörs. Strålen skrumpnar ihop, kanske bildas svamp i den vilket gör hästen öm i traktdelen vilket leder till att den belastar tådelen på skon mer, du kan se det som att skons främre del blir helt utsliten. Lösningen är INTE att lägag i hårdare metall i tådelen av skon, det är symptomlösning på dåligt fungerande ”innerhov”.

En annan sak som ofta händer beteshästar som tillbringar 24/7 med huvudet nere i gräset är att framhovarna får olika storlek. En hov blir bred och stor, låg i trakten och den andra blir liten och smal och hög i trakten. Det är inte som många tror hovslagarens fel utan det är gräsets fel!!! Hästar är oftast som vi , höger (eller vänster) hänta vilket gör att de föredrar att beta med en framhov långt fram och en framhov långt bak. Den främre hoven blir bred och stor och låg i trakten, den bakre blir smal och liten, hög i trakten.

När detta sker så påverkas såklart resten av hästens kropp också. Den blir helt enkelt sned. Beroende på var du är i din ryttarutveckling så kan du märka detta på olika vis.Hästen kan upplevas bita sig fast i ena tygeln, ha svårt att böja sig i ena varvet, ha svårt för en galopp. Den kan skjuta sadeln åt ena hållet, särskilt i ena varvet. Sidvärts blir svårt åt ena hållet etc. Du kan uppleva att hästen vill slå sig fri särskilt i övergångar. Listan kan göras lång.

Om du använder dig av tex en massör eller liknande så kommer denna att hitta spänningar i bl.a ländryggen (vilket är ett symptom på sned häst), eller i ena bogens eller halsens muskler (vilket är ett symptom på sned häst). Denna kan även känna att hästen kanske har ont i ryggen (symptom på sned häst). Att använda sig av en equiterapeut eller liknande är symptomlösning på…. Gissa….Hmm..Få se nu..

Att hästen är sned 🙂

Nåväl, hösten är tiden då det är lämpligt att ta tag i detta. Problemet kommer att återkomma varje år, så ju snabbare du tar tag i problemet ju smartare är det. Till nästa år kanske du då kan börja arbeta lite förebyggande redan under sommaren så att du slipper alltför stora problem till hösten. Så vad väntar du på?

Logisk Ridning erbjuder sedan 10 år tillbaka onlinekurser i avancerad sitsträning, markträning och kroppsmedvetenshetsträning. Vi vänder oss till alla ryttare oavsett ålder och utbildningsnivå, oavsett vilken ras du har eller vilken inriktning du har. Dock är det bra att vara medveten om att detta är kurser som går tillbaka till grunden, det är alltså inte kurser för dig som tävla imorgon. Gemensamt för alla kurser är att de fokuserar på att rakrikta hästen, får den att jobba igenom hela sin kropp enligt biomekanikens lagar. Vi gör det dessutom på ett hästvänligt sätt.

Du kan läsa mer om ridkurserna här. De första ridkurserna sker uteslutande i skritt så det passar perfekt även för dig med en konvalascenthäst.

Vill du så kan du kompletera med kurser där du arbetar hästen från marken. Först vid hand på olika vis, därefter på lina och sen på töm. Tömkörning blir garanterat väldigt okomplicerad när du har gått igenom hela den här handarbeteskursen. Läs om arbete vid hand kurserna här.

Du kan dessutom kompletera med olika typer av kroppsmedvetenhetskurser för dig själv. Detta har dyu nytat av både som ryttare och som en helt vanlig människa. Läs om dem här.

För dig som inte vill följa en lång rad med kurser enligt ovan så har vi även korta fristående kurser som fokuserar på olika saker, tex problem med att rida ut, Fokuskurserna som du läser om här.

Vill du så kan du även ta lektioner privat för Linda. Vi gör det online och du bokar mig vida Ridesum. Här kan du välja att fokusera på precis vad du vill. Rid, tömkör, longera, arbeta vid hand eller på stallgången, gå igenom upplägg och träning, utrustning, hovvård etc.

Det går även att rida privatlektion för någon av de Logiska tränarna.

Kort och gott, vi står inför en ny härlig höst, är du redo att ta steget? //Lindah

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *