Vad är samling? Många är så otroligt fixerade på hästens hals. Vi borde kolla mer på hur det ser ut bakom sadeln.

Samling  innebär bland annat att bäckenet vinklas och länden (samt hela ryggen) höjs. För att bäckenet ska kunna vinklas krävs det minst ett sexpack med magmuskler och när hästen gör detta så ser den liksom tjock, kort och fylld ut på undersidan (kolla främst på magens bakre del, framför bakbenen). För ryttaren kommer hästen att kännas bredare än vanligt när detta sker.
När det inte är samling ser vi en längre undersida i hängmatteform. ryggen hänger också lite som en hängmatta (kolla bakom sadeln) och den är ”smal.

Så när ni studerar ridbilder, börja kolla bakom sadeln och under magen istället för på halsen. Halsen kommer av sig själv när hästens mage och rumpa gör rätt. Och om du rider så strunta i huvudet, känn istället efter om hästen lyfter sin rygg, om den känns bredare och tjockare.

Ska egentligen inte gå för mycket in på detaljer med om vi kollar ryttarna också så ska man alltid ställa sig 2 frågor.

*Vad händer med ryttaren om man klipper av tyglarna?

*Vad händer med ryttaren om man trollar bort hästen?

 

Ryttarens sits är otroligt viktig. För att man ska kunna rida sin häst i balans måste man själv vara i balans. Man kan inte sitta som en kråka och förvänta sig att hästen ska kunna prestera. Tyvärr. Ridning hade varit så mycket lättare då…

Det lägga för mycket fokus på att outbildade ryttare ska göra både det ena och det andra med hästen innan de ens kan sitta rätt. Det är det som leder till det är så populärt med hjälptyglar och grejor.

Det tar åratal att lära sig rida….. Glöm aldrig bort att ridning är svårt och att aldrig dömma ut ett ekipage från några bilder, man kan bedöma DEN bilden just i den sekunden den togs men det säger ingenting om vad som hände 5 meter längre fram eller 5 meter innan.
av Lindah

9 svar på ”Samling på olika vis”
 1. Tack ..
  Du förklarar bra vad man ska titta efter .. Då uppenbaras det självklara i bilden =)

  Intressant .

 2. Mycket intressant och läsvärt! Tack för att du hittar så bra grejer o delar med dig.

 3. Hej! Mkt bra skrivet och förklarat. Men är det inte samma häst, samma ryttare, två olika tillfällen? Eller t o m samma program olika ögonblick?
  Spelar ju ingen roll för din utmärkta beskrivning, det ger isf ännu bättre illustration av ögonblick och hur svårt detta är!

 4. Hej! Missa inte chansen att se en video sekvens från där bilden är tagen.
  http://epona.tv kan man nu gratis, någon vecka eller så, se en intervju med den fantastiskt kunnige Gerd Heuschmann. Bara att registrera sig, det tar några sekunder, och sedan logga in och titta.
  I vilket fall, missa inte denna intervju där Gerd beskriver korrekt dressyr, och så det andra som vi oftast får se, det som bara ställer till elände för hästarna, och givetvis även ryttarna.
  All heder för Gerd som vågar stå upp för hästarna och säga hur illa det ligger till!

  Intervjun är i två delar:
  http://epona.tv/dressage-astray-part-one
  http://epona.tv/dressage-astray-part-two

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *