historik_skala

Underbar bild hittade jag på ett forum. Den visar vad som händer med hästen allteftersom tiden och utvecklingen går. Man måste tänka på att man för att uppnå detta kräver flera år, minst ett gissar jag på mellan varje bild. Det som är mest intressant  i denna bild är bakbenen. Hur de på den outbildade hästen är bakom hästen och bakdelen är hög på grund av att de från början inte är vinklade, dvs inte bärande. Allteftersom hästen tränas i bärighet så orkar den vinkla alla lederna i bakbenen mer och mer vilket leder till att den ser mindre och mindre överbyggd ut (överbyggd betyder att hästen är högra bak än fram).

Vi ryttare eftersträvar ju en lodrätt sits för att så som vi vill att hästen ska gå så måste vi ju också sitta. Här ser vi hur bakbenen träder längre och längre in under hästen och hästens bakben blir mer och mer lodrätta (dvs att bakbenen kliver in under hästen och börjar bära.

På sista bilden är bakbenen låååångt in under hästen.

Det som är intressant är linjen de ritat från höftknölen på hästen till dens nos. De verkar vilja ha en 90 gradig vinkel som går från hästens bakhov, upp till höftknölen och sen till nosens nedre del.

Intressant är att hästen på inga av dessa bilder går med nosen i lodplan och att den har lansmärke på samtliga bilder, för mig är det lite fel, då har den inte riktigt släppt i manken, den är inte lösgjord och bär sig inte korrekt. Många spänningar har en sån häst. Den har också hängmage på samtliga bilder. Hm..Bakbenen gör rätt på denna vackra illustration men resten av kroppen gör inte rätt.

Den får mig att tänka på stridshästar. Jag har ridit och utbildat mig väldigt mycket i Doma Vaquera här i Spanien. Det är motsvarigheten till western men här är inte hästarna använda för att valla kossor utan för att slåss mot tjurar.

Jag har ifrågasatt den höga huvudhållningen och de tittade på mig som om jag var dum i huvudet. Förklaringen var logisk. Om hästen har huvudet lågt och det blir närkamp med tjuren så vill man såklart INTE att den har sitt känsliga huvud i närheten av tjurens farliga horn. Vem vill ha ett horn i ögat liksom;-) ? Men de sa också att det är otroligt viktigt att man låter hästen ha sin nos framåt om man ska låta den gå med huvudet i denna höjd för annars sliter det för mycket på den.

Därför avlade man på individer som höll huvudet högt och man tränade dem också till detta. Amerikanska westernhästar vallar kossor och de måste kunna se kossorna för att hjälpa sin ryttare att valla dessa.  Men det är väldigt mycket likheter mellan western och Doma Vaquera, man har en slags slide, snurrar och lättheten för hjälperna är den samma. Men bruksändamålet skiljer sig åt.

Nu svävade jag ut lite. Vad jag ville koma fram till är att jag tror att denna bild är gammal och är en utbildningsgrad för en stridshäst av något slag, tjurar eller fältslag.

Jag gillade bakbensbeskrivning, men resten var väl sådär i mina ögon om man snackar om att träna för hästens hållbarhets skull.

Men man ska ALDRIG döma ut olika grenar inom ridning. Ja, de flesta ridgrenar sliter på hästarna, men det är under tävlingen samt vissa pass där man måste träna på att tävla. Men oavsett vilket gren man håller på med så bör man fokusera sig på att träna för hållbarhet mellan träningarna. Vi har ju oftast en hästen för att vi vill tävla i en sport eller kanske bara träna inom den. Då ska vi såklart göra detta, hästen är en hobby, en dyr, tidskrävande sådan och det vi kräver av den tar så otroligt liten del av dens tid så det är ok att kräva lite av den då. Många tycker så synd om sin häst, behandlar den som en porslinshäst och tycker att vi utnyttjar den.

Jag ser det mer som så här. Vi människor jobbar 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan under större delen av vårt liv. Inte fan är det speciellt roligt. Men jobbar vi inte så kan vi inte köpa mat, inte gå till frisören, inte ha en bostad etc. Det är tufft men det är så det är.

En häst jobbar en timme om dagen, den får för detta jobba gratis mat, bostad, pedikyr, massör, kläder, sjukvård etc. Ett sånt jobb kan jag tänka mig, helt klart.

Hm…Kom ifrån ämnet där lite känner jag. Tror jag lämnar datorn ett tag 😉


av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *