Är din häst rak? Det är svårt att veta om man aldrig upplevt en RAK häst (vilken de flesta inte har tyvärr då vi inte har en rakriktningskultur i sverige).

Rak kan en häst bara vara om man tränar den till det. Det är onaturligt för en häst att vara rak. Den är sett ovanifrån som en banan. Dvs att dens ena sida är mer ihopdragen än den andra (om än aldrig så lite).

Om hästen är ihopdragen på sin högra sida så innebär det ofta att dens bäcken alltid är på väg åt vänster och dens bogar är på väg åt höger. Då har den oftast alla vikt på vänster framben medan dens högra bakben är det lata bakbenet som liksom vifftar runt lite okoordinerat och aldrig bär vikt.

Ryttaren kommer att uppleva att den biter sig fast i bettet på  höger sida och har hon en dålig tränare kommer hon att lägga mycket jobb på att få den att släppa bettet på höger sida.

Anledningen till att hästen ”biter sig fast i högerbettet” är att ryttaren hela tiden håller i den där för att hindra hästen från att dra till vänster. Hästar är ju så skapta att motorn sitter i bäckenet och detta bäckenet är ju alltid på väg åt vänster och således är hela hästen på väg åt vänster. Denna snedhet märker ju ryttaren och hon vill ju rida rakt fram så vare sig hon vill det eller inte så kommer hon att lösa det hela genom att hålla emot i högertygeln.

Men det är ju såklart helt meningslöst att ens tänka på att felet sitter i dens ”hårda” högra mungipa. Helt meningslöst att sitta och korrigera där. Det ger bara tjurig häst och ont i munnen på den.

Dessutom så är det så att om hon drar i högertygeln så kommer hennes högerbäcken att åka bakåt och hon kommer att luta åt höger och lägga mycket tyngd på hästens högra rygghalv. När man belastar en muskel så drar den ihop sig, vilket i denna fallbeskrivning gör att hästen drar ihop sin högersida ännu mer. Då kommer den att rotera sin bröstkorg åt höger vilket gör att dens vänstra rygghalva försvinner och voila, man får oftast en häst som får ont i sitt vänstra bakknä. Detta bakknä kan man behandla i evigheters evighet utan resultat.

Jag ska inte gå djupare in i analysen eftersom jag misstänker att det blir svårt att hänga med mig då. Men vi kan konstatera att det är dumt att försöka lösa ett fel i hästens rumpa genom att dra i en tygel (eller böja den som en del kallar det).

Det vi ser i halsen är ett symptomfel. Att lösa symptom är ganska meningslöst. Man måste ju lösa ursprungsproblemet och det sitter i ett snett bäcken.

Så om du studerar din häst, låter den gå på lång tygel och ändå gå rakt fram. Vad händer? Är halsen spikrak från manke till nacke och går spikrakt ut mitt ifrån hästens bogar? Är dens öron bredvid varandra eller är ett öra alltid längre fram än det andra? Är hela halsen konkav på ena sidan och konvex på den andra sidan? Kan den gå rakt fram med rak hals? Har du lika mycket häst under bägge dina sittben?

Om du svarat nej så saknar ni rakriktning. Det är en konst som få behärskar. Det är denna konst min träning bygger på. Det ger en gladare, friskare häst som har lätt att utvecklas.

av Lindah

2 svar på ”Dagens fundering”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *