Han kändes Lugn och glad när vi skrittade hemifrån, bara han och jag och fågelkvitter.
Så travade vi en stund jag kände svikten i stigbyglarna det bara flöt, lååånga lugna kliv, sänkt hals och så hoho och spänna magen ala lastbilsshaffis och han saktar ner frustar och verkar nöjd.
Vi galopperar ca 3 km, han springer rakt i mitten på grusvägen, balanserad fältsits, jag fuskar och lägger händerna på manen, långa tyglar, det går ganska fort men kontrollerat i huvudet har jag låten ” vi är oslagbara” så ska vi svänga av, han saktar ner direkt!

Klättrar uppför en lång backe och jag kan inte sluta le, njuter av utsikten, smeker min häst och tänker vilken tur jag har som får lära mig nya saker hela tiden!

Så skrittar vi på en grusväg igen och jag njuter.
Han svingar mig liksom fram och tillbaka, vi vickar stjärt i takt, hästen går i marschtakt med sänkt huvud och jag känner mig snygg!
Och det var länge sedan!

Galopperar en stund till, men nu börjar benen skaka och jag får vara nöjd, kliver av och går bredvid sista biten hem.

Jag är varm och lycklig, hästen är lugn och inte ens det minsta svettig…

Den här är hästen som hade huvudet högt högt, inte ville skritta, dansade och stressade, hade skarpa bett och hjälptyglar, svettades så det skummade bara efter 10 minuters ridning för inte så länge sedan…

————-

Har fortfarande rätt svårt att få till de olika travvarianterna men övar på. Idag fick jag i alla fall den schwungigaste traven jag fått på min häst. Fältsits med tramp i ganska frisk fart på travbana. Då kändes det som rygghalvorna svingade! Har tränat en hel del på det men inte känt om det gett effekt förut men idag tror jag faktiskt det blev riktigt bra!

————

Markarbete/hoppträning igår i vår nya paddock. Många transporter, hästar, publik, hinder, nära vägen så mycket bilar, motorcyklar mm. Jag behöll mitt fokus, blick mot trädtoppar långt bort, sång och allt gick hur bra som. Skrittade på långa tyglar mellan omgångarna och vi har i harmoni med varandra, äver om andra hästar bockade och levde livet. Så nöjd!

———–

Red en häst i fredags som jag inte ridit på säkert ett halvår. Det var härligt att känna att jag m.h.a. mina nya kunskaper stark yttersida, ”fast och trygg” hand, armbågar i sidan m.m. fick hästen att ”gå” på ett helt nytt sätt med mig. Hon gick ut i hörnor, slängde inte med huvudet som hon gjort tidigare och gör med vissa andra. Jag fick ganska ofta med mig hela hästen, som om vi var typ satt ihop, var ett. Härlig känsla som jag tar den med mig och förstärker. ”Jobbar” på med styrka och balans samt mental träning varje dag, allt för att bli en bättre ryttare för att det är så otroligt KUL  Tack Lindah för redskapen och kunskaper som vartefter blir till insikter och möjligheter.

——————

Mitt fokus har legat på… hmm… Fokus. 
Min lille häst har ett försvar och det heter ”stäng av-gå in i bubblan-och- spring”
Fokus, i kombination med ”gör mindre och gör det långsammare”, har gjorts med framgång. 
När han springer (motsatsen till att trava) jobbar jag på att rama in hans hjärna. Om ni förstår vad jag menar. 
Jobbar med mitt egna fokus. Min sits. Och att ge honom uppgifter, tex vändningar, övergångar, ber honom att spåra osv. Små bebis-vändningar. Små, små viskande signaler. Mycket i långsamt tempo och ett-steg-i-taget. 
Och ”plupp” så TRAVAR han lilleman. Med Genomsläpplighet och lång hals fram till handen.

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *