Svårt att fatta ena galoppen

Detta är en vanlig och mycket återkommande förfrågning på hästforum. Det är fullkomligt logiskt för mig att hästar bara fattar en galopp.

En häst föds formad som en banan sett ovanifrån. Det innebär att dens höfter går åt ett håll och dens bogar går åt ett annat håll.

Den föds dessutom med 60 % av sin vikt på frambenen och 40 % av sin vikt på bakbenen.

För att ytterligare klydda till det så är inte vikten ens jämnt fördelad mellan benparen. De bär alltid mer vikt på ett av sina framben och de bär alltid mer vikt på ett av sina bakben.

För att ge ett konkret exempel så kan det se ut så här i viktfördelningen mellan benen hos en häst som väger 500 kg. Exemplet är påhittat, jag har alltså inte kontrollvägt exakt viktfördelning.

Höger fram bär 175 kg

Vänster fram bär 125 kg

Höger bak bär 125 kg

Vänster bak bär 75 kg.

Hästen i detta exempel har alltså en jämnt fördelad viktbalansering mellan vänster fram och höger bak. Detta är hästens stöttepelare i livet. Här är det jämnt. Här vill han vara alltid. Här är det tryggt. Och lätt. Vänster galopp går som en dans. Han riktigt ramlar i den.

Höger galopp däremot. Det är riktigt, riktigt obehagligt att gå i. Det känns som att han ska ramla och attans vad svårt det är att liksom lyfta upp höger framben. Det går bara inte. Så han skiter i det och ramlar på i sin vanliga trygga vänstergalopp. Om han någonsin lyckas få till en högergalop så går den fort som bara den. Och hans huvud hålls högt eftersom han tappar sin balans och känner sig väldigt otrygg.

Det är ganska lätt att inse svårigheten med galoppen nu va? Hästen är byggd för att bara ta en galopp.

Här hittar du även svaret på varför din häst får ledinflammationer på ena frambenet. och varför de kommer åter så fort du sätter igång din häst igen….

En färdigutbildad häst ser inte längre ut som en banan sett från ovan utan den ser ut som en..hm..som en… penna? En väldigt kurvig penna 🙂 Dvs den är rak.

Den har flyttat vikten till bakdelen vilket gör att den nu bär 50 % av sin vikt på frambenen och 50 % av sin vikt på bakbenen.

Den har dessutom vikten jämnt fördelat på alla sina 4 ben.

Det innebär att viktfördelning ser ut så här

Höger fram bär 125 kg

Vänster fram bär 125 kg

Höger bak bär 125 kg

Vänster bak bär 125 kg.

Han har inte längre några favoritben att hänga på utan han kan ändra om sig precis som det behagar honom. Han tappar inte balansen och behöver således varken rusa eller slänga upp sitt huvud. Bägge galopperna är enkla.

För att komma till detta enkla så är alltså det enda du behöver göra att hjälpa hästen att fördela vikten på sina ben jämnt. Då kommer hans bananformade ryggrad att rätas ut så att bogarna går åt samma håll som bäckenet och dessutom så kommer ryggraden att peka åt samma håll.

När hästen kommit hit så finns det inga problem med någonting kvar. Problemet är att det tar tid att komma dit. Att vikta om en häst tar lång tid. Leder, senor och ligament måste ges tid att anpassa sig till det nya läget. Det tar ca 4 år innan hästens leder, senor och ligament är starka nog för att klara av att jobba rakt några längre stunder. 4 år!!!!! av lugnt och metodiskt arbete.

Det som gör det svårt är att vi människor har samma sneda viktfördelning och samma bananform. Ni kan ju gissa vad som händer om en bananformad varelse sätter sig på en annan bananformad varelse och ska försöka få den undre bananen ett bli rak?

Kan ni gissa hur mycket våld mot hästmun som beror på att vi är lika sned som vår häst?

Kan ni gissa hur mycket päls som mals bort av skänklar och sporrar för att kompensera att vi inte är rakriktade själva?

Jag har lite gamla inlägg i ämnet för den som är intresserad av fördjupning.

Är din häst rak?

Rakriktning

Elevers ord om snedhet efter kurser

Nu har jag varit hos kiropraktorn så nu är jag rak

Medveten hjälpgivning

Rakriktning är grunden till allt. Innan hästen och människan är hjälpligt raka så är det inte lönt att kämpa med galopper. Ej heller med böjningar och ställningar i nacken. Ryttaren kommer inte bli mindre sned av detta och inte hästen heller.

Mer rakriktade ryttare är mitt mål. Så att vi kan få fler rakriktade hästar. Först då kan vi börja påverka den tråkiga våldsamma ridtrend som pågår i dag.

Vill du bli en rakriktad ryttare och få en rakriktad häst? Titta på våra onlinekurser som du hittar här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *