Det absolut svåraste som finns är att böja en häst. Men det är också absolut omöjligt att skola en häst utan att böja den…. Det är alltså viktigt att göra det med sunt förnuft. Det lättaste man kan göra är att INTE hindra den från att böja sig. En häst böjer sig i vartenda steg den tar, hela tiden. Fick låna denna jättefina film. Kolla på hans rumpa. När hans vänstra bakben kliver fram, så ”vrider” sig han bäcken så att det får hela hans ryggrad att mjukt böja sig åt höger och sen kliver hans högra framben fram och får ryggraden att böja sig åt vänster. Man kan säga att han vickar på rumpan. Om en häst är utan spänningar så fortplantar sig hela denna böjning ända fram till hans öron vilket vi kan se att det gör här. Om man tillåter sin häst att röra sig så här så blir den mjuk, spänstig och lösgjord. Hela ryggen rör sig i sidled kan man säga om man ska förenkla det hela, ena sidans bakben går fram och sen går andra sidans bakben fram. Vilket ju är logiskt när man tänker på hur hästen går.

Detta är alltså första steget till att lösgöra och böja en häst. Kan ju tyckas alldeles för enkelt.Hm…men hur lär vi oss skritta egentligen? Känns det här igen? Och ingen dom åt ryttaren för det är så här skritt lärs ut idag. I början syns det inte så mycket men en bit in i filmen kommer det som hindrar flest hästar idag att bli lösgjorda, det kallas jucksitsen. Man ”driver” hästen framåt genom att jucka fram den. Så är jag lärd och så är de flesta lärda. Men om vi minns körfilmen ovan så ser vi ju att ryggen rör sig inte så alls. Den tar ju en sida i taget framåt, medan en ryttare liksom driver fram hästen som om den hoppade jämnfota med alldeles rakt bäcken. Hm… Kolla på filmen så förstår ni vad jag menar.

Och denna ryttare juckar ovanligt lite dessutom. En biffekt av att jucka blir ju dessutom att man svankar och svank var ju liksom inte bra om ni minns.

Varför blir det så här? Kallas hävstångseffekten. Om ni går bredvid en skrittande häst med handen på dens rygg där ni sitter så känner vi knappt någon rörelse alls, det är väldigt stilla där. Men vi är ju en meter väldigt flexibel människa som sitter där och denna lilla rörelse fortplantar sig rätt upp i ryttarens kropp och förvandlar en liten rörelse till en STOR rörelse. Detta låser fast hästen och hindrar den från att mjukt kunna svinga sin rygg. Ger spänstlös häst.

Så nästa gång ni rider. Driv inte fram hästen i skritt, sitt på den, fokusera på en del i taget. Notera hur ditt vänstra sittben rör sig när det bara åker häst. Notera om ditt vänstra ben bara hänger rakt ner stilla eller om det faktiskt glider in och ut från hästen i takt med dens steg? Känn likadant på vänstra sidan. Ägna minst 10 minuter åt varje sida och bara känn.

Är hästen helt jämn i sina sidor och du lyckas få lös den så kommer du att känna att när ditt vänstra sittben åker framåt så kommer ditt vänstra ben att svingas in i hästen medan ditt högra sittben samtidigt åker bakåt och ditt högra ben åker ut från hästens sida. Om du bara fokuserar på detta så kommer hästen efter ett tag att lossna och du kommer att känna det som att du cyklar baklänges med sittbenen. Så ska det kännas varje sekund du rider. Rörelsen är olika i skritt trav och galopp såklart men du får aldrig sluta följa med hästens rörelser för då låser du den.

Du måste lära dig sitta absolut stilla på din häst och inte låta dens små fina naturliga rörelser fortplantas genom din kropp och bli stora störande skadliga rörelser. Det är här bålträning av ryttaren kommer in i bilden.

Lägg en hand på din mage i skritt, känn hur den ”juckar”. Du måste kunna sitta emot denna rörelse och få magen att bli helt stilla. Lägg en hand på din rygg. Den måste också bli stilla.

Fokusera på det här när du skrittar och du kommer att minska ditt midjemått med hur mycket som helst. Det krävs nämligen styrka i mage och rygg för att lyckas med detta. Samma styrka som det krävs av din häst för att sluta svanka/jucka. Detta är första steget till att samla din kropp så att du kan hjälpa din häst att samla sig….

Ibland känns det helt omöjligt att få till en liksidig rörelse i din hästs sidor. Det beror på att de flesta hästar är sneda. Och att de flesta ryttare är sneda. Men med fokus och kämparglöd så kan du ändra detta lite gran. Det tar inte 2 minuter att rätta ut dessa snedheter, snarare åratal. Och det är sånt vi sysslar med i våra ridkurser. Rakriktning kallas det.

 

 

För hästiga diskussioner gå med i min Faceboksgrupp.

 


av Lindah

4 svar på ”Böjningens första steg”
  1. Du förklarar bra. Jag är glad att både bild och film kom till nytta, och glad också att jag kör och inte rider (!). 😉
    Jag har alltid lutat mina hästar. I oförstånd, och tyckt att jag böjt de så fint så… ;-p

  2. Mitt tips till att sluta svanka och jucka i sadeln är att sitta och känna hur bakbenen lyfts och hur hur de ger en puff under höger respektive vänster sittben. Bara känna höger vänster höger vänster…. De blir som att gå själv. Men man sitter still. De hjälper mej också att känna var hästen har sina bakbenen och hur de träder in under hästen i tex öppna och sluta.

  3. Började rida när jag var sju, är nu över fyrtio. Har alltid fått lära mig att ”driva med sättet”. Att det är så man rider in hästar och att detta är signalen till den unga hästen att börja skritta. Ska prova det du skriver här, för det låter ju logiskt, har aldrig tänkt på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *