Det där med tyngdpunkten som jag skrev om i ett inlägg som handlade om heta och springiga hästar..Jag hittade några bilder igår på Facebook som jag med ryttarens tillåtelse lägger ut här.

Bägge dessa hästarna är travare, notera hur lyfta de är framtill och hur nöjda de ser ut.

Denna vackra bild på en häst som får hålla huvudet precis var den vill visar en häst som bär sig fint. Glöm aldrig bort att bära sig spinner över en väldigt vid gräns och hur mycket en häst kan bära sig beror på individ och utbildning och ras. När jag säger att en häst bär sig så behöver det inte betyda att den kan tävla i svår dressyr på den formen utan det betyder att den rör sig på för den stärkande, uppbyggande vis. Kolla på länden som är väl uppe, och hur hög den är framtill och notera hur den väljer att ha sitt huvud för att lyckas bära sig så här. Ungefär så som den bär det till vardags gissar jag. Notera hur ryttaren sitter framåtlutad vilket är ett absolut måste på en travhäst , lutar man sig bakåt eller sitter rakt upp med sittbenen tryckandes ner i ryggen så blir det ingen bra galopp på en travare.

lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, ridtravare som går i form (7)

Här ser vi en ”löshäst” i snabbare trav. Väl vinklade bakben, den ”bär” sig baktill så att den kan få ett långt och trevligt framsteg. ryttaren sitter i hästens balans, lite framåtlutad och hästens rygglinje är ”obruten”, dvs att man ser inget ”hål” i linjen mellan manke och hals som kommer av att man tvingar hästen att böjja sin hals på ett felaktigt sätt.

lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, ridtravare som går i form (11)

Travhäst i Monte träning, även här är den högre framtill. ”negativt” med denna bild är väl att bakbenet närmast hit är absolut helt obärande, dvs att ingen svikt uppnås i de lederna och slitaget blir hårt på hästen. Både travare och Islandshästar får det här steget i lite snabbare farter, det är ju inte ”nyttigt” men det är ju det som är deras tävlingsgren, då vill man inte ha bärighet, man vill ha FART :-), dvs motsatsen till att bära. Huvudsaken är ju att man tränar uppbyggande mellan passen och det verkar denna häst verkligen göra (det är samma häst på bilden här under).

lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, ridtravare som går i form (6)

Samma här, hästen bär sig bra bak vilket man tex kan se på att den framben kommer fram och blir luftiga, bakbenen är väl vinklade, länden är uppe och den tillåts gå med en lång hals och notera vad nöjd den ser ut. Ryttaren sitter i dens tyngdpunkt, dvs lite framåtlutad så att sittbenen pekar bakåt. Notera också hur fin tygellinje ryttaren har, man kan nästan dra ett rakt streck från hästens bett till ryttarens armbågar, samt breda fina händer vilket obalanserade travare oftast behöver om de inte ska börja luta på volten. Man ser också att hennes händer tänker framåt, inte bakåt, dvs de drar inte utan de följer på ett sviktande vis. Ljuvligt att se!!!

Dock kan ni se här att om  en travhäst går i en dressyrform så blir den alltid lite lägre framtill och det är ju egentligen det man INTE vill. Men rasen har en byggnad som ser ut så, tvinga den inte att gå som en Frieserhäst med nacken, det är den inte byggd för.

lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, ridtravare som går i form (12)

 

 

Helt underbara ridbilder, det är så otroligt sällan man ser travhästar som rids så här trevligt. Jag brinner lite för det här med travhästar och det gör mig så ont att se när de rids illa :-(. Men de här gör mig glad.


av Lindah

7 svar på ”Bilder på välridna travare”
 1. Vad roligt och ovanligt att se sig själv så, haha. Men bra text och tack för att jag och Dampen fick vara med! 🙂

 2. Hej! Riktigt bra skrivet!
  Tänkte om du vill så får du gärna titta på denna film (http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=dLi6nRX6J48) på mig och ”min” förra ridtravare, sen när jag började rida honom (2 år tillbaka) till nu innan han flyttade! Det hade varit superkul om du kunde ”bedöma” hur jag rider honom osv!
  Sista bilderna/filmerna rider jag honom på pelham vilket många tycker att jag trycker ihop honom, men kan säga redan nu att han är tränad med hackamore och 3-delat! (Film från första gången barbacka, hackamore http://www.youtube.com/watch?v=WJKjfk5O-Ys) Varför jag skrev såhär var lite för att jag vet hur fel det kan bli ute på internet och så.

  Denna film finns också, http://www.youtube.com/watch?v=NeWMYkRm3iI, i den står det lite mer om vad som hände under just den tiden och hur han var osv!
  Mvh Victoria!

 3. Jag såg inte detta förrän nu, vad kul att se. Om jag får lov att bedömma era filmer i ett separat inlägg hade det varit super. Jag är så rädd när jag letar filmer och bilder på nätet, att folk ska känna sig uthängda. Är det ok om jag gör så? //Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *