Det finns två sätt att jobba med hästar. Antingen kan man våldta dem eller så kan man älska med dem. Det sistnämnda är roligast och går snabbast. Det första är otroligt tidskrävande och tålamodskrävande. Om man gör rätt från början så är hästträning lätt. Om man gör fel från början så är hästträning svårt.

Idealet är att få tag i dom INNAN någon har våldtagit dem. Annars tar allting så otroligt lång tid.

När man tränar en häst så kan det vara så här enkelt.

Den här hästen är den mest oförstörda unghäst jag har träffat i hela mitt liv. Det är också den mest talangfulla jag sett i hela mitt liv. Den har inga gränser för sin koordinationsförmåga. En vanlig häst kliar alltid sin nos på sitt högra ben när man er den en paus under ett pass. Den här kliar sig på bägge benen. Ni vet väl att man MÅSTE tillåta detta nos mot ben kliande under ett pass? Det är då det du lärt hästen befästs. Tillåter ni inte detta så fastnar inte det ni lärt den.

Den här fantastiska hästen gör allt man ber den om eftersom den aldrig har blivit våldtagen.  Då är hästträning enkelt.

Kolla på hästens ovan, t. ex på hur lätta frambenen är och på hur den böjer alla leder i bakbenen. Det som förstör och tar bort denna bakbensaktivitet är t.ex. ”lång och låg”.

Man kan se det som så att  en häst har 2 meter lång överlinje. Hästens bäcken behöver överlinje för att kunna komma in under hästen så att lederna kan bli så här sviktiga. När man petar in bäckenet så kommer dens huvud att åka upp eftersom om vi drar ner bäckenet en decimeter så förflyttas ju dessa 2 meter bakåt och halsen får mindre/kortare överlinje och kommer därmed att åka upp.

Så man får aldrig påverka hästen hals för då ”tar” man längd som bäcken/bakben behöver. En häst är så lång och låg som dens överlinje klarar av att länga sig.

Om man däremot drar uppåt/bakåt/nedåt dens hals samtidigt som man ber den vika in sitt bäcken under sig så tvingas hästen att svanka för att överlinjen ska räcka till bägge ändarna. Den blir kort i mitten kan man säga.

Man får bara jobba med en ände i taget. Om man jobbar med framänden av överlinjen främre del så kommer dens bakre del att dra bäckenet uppåt och det vill man ju aldrig.

Man rider alltså aldrig framdelen utan bara bakdelen om man är smart. Hästens hals hamnar i den höjd det hamnar på så att säga.

Man varierar med att rida mittdelen. Det är där ryttaren sitter. Många kallar det sitsträning. Jag kallar det bara ridning.

Så en bra ryttare rider antingen mellandelen ELLER bakdelen. Men ALDRIG framdelen. Framdelen är ett kvitto. Ser framdelen illa ut så är det mittdelen man rättar till i första hand (sitsen) eller bakdelen.

Försök ALDRIG manuellt påverka hästens hals. Det blir bara skit då.

Vet ni att en häst endast kan lära sig en enda hjälp under ett pass? En skänkelvikning för att nämna ett exempel består av hur många hjälper? MASSA. Så man kan inte tänka att man ska lära hästen skänkelvikning. Man måste tänka att man varje pass sak lära hästen EN av ingredienserna till skänkelvikning. Då får man en fantastisk skänkelvikning. Det kan se bedrövligt ut ett tag och inte alls som en skänkelvikning. Men det kommer att BLI en skänkelvikning. Men inte nu, inte idag.

Om man får tag i en häst som någon ”våldtagit” genom att försöka rida dens hals utan att ha koll på sin mittdel (sits) eller bakdelen så blir hästträning så otroligt svårt.

I denna film övar vi en våldtagen häst på samma sak som vi övar med den icke våldtagna hästen ovan. Dvs en del i en skänkelvikning. Det ser inte riktigt likadant ut som ovan… Jag vet inte om ni kan se det men hästen är nära en explosion mest hela tiden. Det kräver fingertoppskänsla hos både mig som leder den och guidar ryttaren och hos ryttaren. Vi måste behålla lugnet konstant för att förmå en traumatiserad häst att inte behöva gå in i försvar. Denna häst är (var?) egentligen lika talangfull som den på filmen ovan. Innan våldtäkterna.

Ni kan se att denna häst visserligen går i en högre form med halsen vilket många tycker är bra men som ni också kan se så beror det på att den kortar överlinjen (svankar) vilket gör att dens bakbensrörelser inte blir lika fria som på hästen ovan. Ni kan också se att dens haser liksom vrid utåt i varje steg. Det är det vi jobbar på. det är det som ligger bakom det som kallas brist på framåttänk, att hästen tänker bakåt. Vilket enkelt förklarat betyder att bakbenen inte går framåt utan åt höger eller vänster. Förutom att hästens stötdämpningsförmåga går förlorad (vilket leder till tex spatt, kissing spines, hovledsproblem och andra ledproblem) så blir den bråkig. Man åstadkommer denna rörelsestörning  genom att försöka böja hästen med hjälp av tygeln….

Gissa vilket sätt som är roligast för både hästar, ryttare och tränare?

Så dagens tanke. Våldtar du din häst (=begär det omöjliga)? Dvs försöker få de bägge ändarna att länga sig samtidigt (vilket du nu har lärt dig är en omöjlighet) trots att du själv sitter i vägen för det hela?

Hjälp gärna till att sprida lite klokskap genom att dela blogginläggen

av Lindah

3 svar på ”Älska eller våldta”
 1. Jätteintressant inlägg, som väckte många funderingar hos mig 🙂
  Det jag funderade mest över är kliandet mot benet. Finns det några vetenskapliga studier på att det är själva kliandet som befäster något inlärt? Är väldigt intresserad av psykologi men har tidigare bara hört ”när hästen tuggar så tänker den”. Det är ju ett begrepp som en del menar är vetenskapligt påvisat och andra menar är bluff och båg.
  Vart har du lärt dig att kliandet mot benet betyder befästning? Det är ju jättespännande! Jag i min enfald har bara trott att det är något hästen gör för att det kliar och inte reflekterat över om just det har någon ”djupare mening”. Skulle verkligen uppskatta om du ville bidra med ytterligare lite kött på benen 🙂

 2. Vilket bra inlägg!
  Särskilt stycket där du skriver:
  ”Så en bra ryttare rider antingen mellandelen ELLER bakdelen. Men ALDRIG framdelen. Framdelen är ett kvitto. Ser framdelen illa ut så är det mittdelen man rättar till i första hand (sitsen) eller bakdelen. Försök ALDRIG manuellt påverka hästens hals. Det blir bara skit då.”
  Jag hade en ridlärare som sa en liknande grej till mig och de andra i min grupp och det har liksom levt kvar hos mig genom alla år, att framdelen är ett kvitto. Trots att många tränare efter det försökt få mig till att ”ta tag ordentligt i tygeln”, ”lirka med handen” (se såga…) och en massa annat som bara skadar hästens känsliga mun.
  Det var underbart att få en påminnelse och bekräftelse om just varför det är viktigt att arbeta för att få igång hästens bakdel eller mittdel och att man ska lämna åt hästen att bära sitt huvud och sin hals på det sätt den finner bäst för att kunna utföra arbetet på bästa sätt.
  I övrigt tack för en bra blogg med många tänkvärda inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *