Det talas mycket om och läggs ner otroligt mycket pengar på att behandla leder hos hästar. Mest i benen. Men all behandling vi ger hästar i benens ledytor är endast symptombehandling. Orsaken är att de belastar sig fel.

Kissing Spines känner de flesta till. Det uppkommer av att människor som inte kan rida försöker få hästen att gå på tygeln. Då kommer hästen att svanka och ”pinnarna” som stucker upp från ryggraden kommer att gnuggas mot varandra för att till slut växa ihop.

 
Om man gör så här så (rider hästen på tygeln med hjälp av att dra hästens nos bakåt) får man också en för gemena man ganska okänd sak.  Skador på halskotorna. Jag vet massor av hästar som dömts ut för detta redan i ung ålder. Det tar alltså inte speciellt lång tid att åstadkomma detta. Ibland har man lyckats skada hästen ända uppe i atlaskotan men oftast så börjar problemet runt tredje halskotan. Mörkertalet för hur många hästar som går med inflammerade halskotor är enormt. Men jag ser det överallt 🙁

 

Siledsproblem är vanligt. Om man vill ha Siledsproblem på hästen så bör man jobba mycket med att böja dens hals i sidled. Man bör dessutom kombinera detta med att sitta snett på hästen. Då får man det snabbast.

Ironiskt nog så drar man dens hals i sidled för att lossa på den, böja den(?). Dock så kan de flesta hästar inte böja sig eftersom de har ihopväxta sidoutskott på ländens ena sida. Sidoutskotten är de där ”pinnarna” som ni ser på bilden nedan mellan revbenen och höften (bild sedd från ovan). Så man kan dra och slita hur mycket man vill i tyglarna för att böja hästen men den KAN inte böja annat än halsen.

Så nu vet ni hur ni ska göra för att snabbast få en häst dålig. Greja med dens hals. Dra nosen bakåt och åt sidan. Kombinera det gärna med att sitta med sittbenen rakt ner i hästens ryggmuskler (det som kallas för att sitta på triangeln). Driv gärna massor. Glöm inte att aktivera hästens magmuskler genom att konstant gnaga på den med sporren i sidan.

Oj, höll på att glömma. Vill ni skynda på processen så rid mycket i nedsutten trav på volten samtidigt som ni praktiserar allt ovan beskrivet. Glöm inte att trampa ner hälen och att sträcka på dig, räta upp dig, det hjälper också till att snabbare kunna utnyttja din hästs försäkring.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *