Du är ett geni Linda! Hur viktigt jag än vet att det är att hålla fokus på det jag vill har jag ändå saknat något konkret att hänga upp det på. Idag skulle jag rida ut på min ena häst som jag inte känner helt än och inte är riktigt trygg med. Det var blåsigt, regnigt och säkert massa älgar som virrade runt i skogen… MEN jag bestämde mig innan ridturen att oavsett vad som eventuellt hände skulle jag bara hålla fokus på åttan och att hälla vatten i rätt ben. 

Min fina kloka häst var så avslappnad och nöjd att han frustade och stönade högt flera gånger 🙂 Mest solklart blev det när vi skulle gå förbi ett torp som alltid är läskigt och jag höll mitt fokus på åttan så mycket att både han och jag glömde helt bort att det ens fanns ett torp… 

När han skrittade för snabbt använde jag en bild av gamla kloka arbetshästar som går sin runda i skogen för tusende gången och som inte reagerar på något alls eller gör av med energi i onödan. Det funkade toppen! När vi sedan var nästan hemma, vid en backe där vi oftast galopperar och handhästen som gick bakom ville trava förbi justerade jag bilden till att skritta i tjära alternativt pulsa fram genom väldigt djup snö och pållen skrittade lugnt och fokuserat uppför backen. Sucess!

WOW! Gjorde dessa serpentiner med fullt fokus i kanske en kvart vardera med båda mina nordisar (vilken den ena är sötnosen på översta filmen) och båda frustade, pustade och höjde slutligen ryggen och saktade ner, öron ut åt sidorna. Så otroligt kul det har blivit att rida nu när det verkligen funkar! Och vilken lättnad det måste vara för hästarna när vi slutar sitta i vägen för det vi ber dem att göra…

Bra vecka det här!
Jag har nog inte riktigt varit medveten om mina hjärnspöken tillräckligt tidigare, nu har jag verkligen uppmärksammat varenda tanke. Jag VET ju att man inte ska titta på läskiga saker och bekräfta rädslan, men hur är det i praktiken? Jadu, jag tror att jag har haft en viss inbyggd beredskap för sidoskutt och liknande, och jag har nog tänkt alldeles för mycket på vad jag inte får tänka på – alltså typ ”Nu kommer en soptunna där och den är inte läskig” eller ”nu ska jaginte titta på den där älgen”… Fail.

Nånting har i alla fall landat i mig den här veckan, ett lugn och ett större fokus. I början på veckan var det halv storm här. Hårda vindar, regn, mörker – typiskt spökväder alltså. Perfekt utmaning 🙂 Dag ett red vi en skrittur på nya vägar i byn och dagens fokus var på följsamma armar för att öka pendlingen. Och jag höll fokus på det och ögonen framåt hela tiden – lät ingenting distrahera. Vi red förbi löjligt många läskiga saker – pressenningar som slog, högljudda EPA-traktorer som smällde, djur och människor som hoppade fram, hästar i en kolsvart hage som kom emot oss i full galopp, en kundvagn som stod mitt på vägen (?!) m.m. Men ingen reaktion! Han tittade kanske till på nåt, men släppte det direkt. Lugn och avspänd häst som gäspade gott på hemvägen 🙂 Jag tror också att det hjälper honom att jag vågar rida med mer kontakt, och stöttar honom på så vis. (Och pendlingen börjar bli riktigt fin!)
Dag två tänkte jag att det var bra att träna lite lydnad (övergångar skritt/trav/halt) på banan också, nu när vi hade lite gratis utmaning i vädret. Nemas problemas! Jag hade koll på min ridväg och noggranna hjälper. Hästen hade fokus på pilotens hjälper och ingen brådska i traven alls. Ingen av oss märkte ovädret…

Jag har bara häst 2 gånger i veckan (tis o tors) så jag har inte hunnit göra detta uppsuttet ännu. Men försöker ju även träna lite utan häst. Var ute o sprang idag. Får ta det lugnt för jag brukar få ont i vänster knä. När jag sprang tänkte jag plöstligt att ”undrar hur det blir om jag spänner mig i sidorna när jag springer och försöker tänka bäckenskålen rak”. (2 saker, jag vet…aja, baja, men minus häst så det tar ut en sak.) Då kände jag att jag plötsligt satte ner en annan del av vänsterfoten först, och rullade över mot stortån. Jag slappnade av igen – ja, stor skillnad i hur foten träffar marken! Gör så några gånger på/av och inser att avslappnat är jag vikt i höger sida när jag springer. Och får fel fotställning, och höften på vänster sida får jobba extra och knät snedbelastat. Otroligt….. Jag sjäv, läkare, kiropraktorer, naprapater, löpband där det filmas hur jag springer, har inte fångat upp detta. Jag är förstummad…. Denna ”enkla” kurs är revolutionerande på ett personligt plan – i alla fall för oss som är lite sneda och skeva. Mycket spännande. (Min sambo tycker jag är totalnördig så jag får skriva av mig här…) Ska bli kul att rida på tisdag!

Nu har jag inte bara ont i bäcken och mage utan även i ben och fötter.. Det har jämnat ut sig lite kan man sägasmiley Fy sjutton vad detta är jobbigt och kolossalt roligt på en och samma gång. Jag är mest fascinerad av förändringarna hos min häst. Min springiga lilla häst som alltid varit ”på” och inte lyssnat på förhållningar är nu luuugn och går saaakta och stannar bara jag tänker stanna. Lyhörd, lugn och glad känns hon. Helt underbart tycker jag och plötsligt är det så mycket roligare allting som har med hästar och ridning att göra, när jag slutat se problemen och allt analyserande hit och dit och istället fokuserar (försöker iaf). Lika spännande varje vecka att kolla in den nya läxan och sen träna, träna.. 

Jag gillar verkligen att du aktiverar våran känsla i rumpan och kroppen, jag har börjat ana och känna att ena ryggfilé ligger lägre än den andra, riktigt roligt att känna det och försöker åtgärda denna snedheten.
Jag kunde också märka att när man försöker hålla om hästen med låren på det sättet du beskriver så blir svettmärke efter hästen på ridstövlarna mera inåt istället för bakåt mot hällen.

Brukar inte få träningsvärk när jag rider ensam hemma 😉 MEN attans hur det känns efter i går och idag….

Tror hästen var mycket glad med mina inbäddade sittben hon var som ”smör” igår

Vilken skritt vi fick av att spänna rumpan… först pust och frust här med..långsam bärig och – jämna rygghalvor!! Sen klev hon på framåt av sig själv, glad och balanserad, underbart 🙂
Och min gamla häst, hon fattar ju direkt vad jag ber om..jobbigt säger hon..:) Så det blir korta minipass och hon tycker det är intressant. Och hon känns mjukare, så det känns väldigt bra. Många pust och frust blev det när jag hade fullt fokus på detta 🙂


Min äldre häst har förresten börjat pendla med huvudet åt sidorna när hon skrittar. Innan hade hon hela tiden huvudet/halsen still liksom och nu rör det sig i takt med hennes steg. 

———————————————————————————————————–

Vill du också få ahaupplevelser? Anmäl dig till grundkurs online. Du hittar mer info om det här.

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *