Den här ryttaren SVÄNGER sin häst i perfekt balans avsett för att på snabbaste möjligaste vis ta sig runt en sväng. Hästen lutar och ryttaren lutar exakt lika mycket,(ser man tex på att ryttaren sitter rakt över hästen fast den lutar, ryttarens sittben belastar hästens rygg exakt lika mycket, sittbenen pekar nedåt  på hela hästen, hästens kropp är rak och ryttarens kropp är rak. Så gör alla ekipage som snabbt ska ta sig runt en sväng, tex skridskoåkare, motorcyklister, ridekipage. Detta är ett ekipage som svänger snabbt och effektivt och i balans (för att svänga).

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

 

Detta är ett ekipage som flyttar sig i sidled. Om ni kollar på ryttarens ben och bäcken så säger de enligt klassisk hederlig dressyr åt hästen följande: flytta dig åt höger (sett ur hästens perspektiv, inte vårt som ser den framifrån), gör din utsida lång (detta säger ytterbenet åt den, dvs ryttarens vänstra ben, det är långt tillbakadraget och spänt och foten ligger parallellt med dens sida och ”pratar” med dens bakben). Det högre benet säger åt den att du får gärna låta bogen gå åt vänster (knä och tå (hela benet) pekar avslappnat utåt och både visar riktningen hästen ska gå åt samt är avslappnat nog att tillåta hästen att gå dit. Man kan säga att ryttaren öppnat åt hästen på denna sida. Bäckenet på ryttaren är lägre på hästens vänstra sida och högre på hästens högre sida (detta syns tex på höjden på ryttarens knä). Det blir en plutteliten hjälp till hästen att gå ifrån det lägre hållna bäckenhalvan (vänster) och mot den högre hållna högerhalvan. Detta är en okomplett förklaring, men vi pratar lite ben idag tycker jag. Hästen ser nöjd och glad ut och jobbar på i harmoni.

innerben och ytterben, logisk ridning, djurjouren

 

Här säger ryttarens ben åt hästen att sett från vårt håll, läng din högersida (benet långt tillbakadraget, foten parallell med hästens sida. Ryttarens vänsterben säger åt hästen att den inte får ramla med bogen åt vänster (fot och ben parallellt med hästens sida), men han har benet långt framåt vilket betyder att hästen ska korta den sidan, dvs böjja den.Innerbenet är också längre ner liksom ryttarens vänstra axel. Ryttaren är dock rak i kroppen (inte vikt sig i sidan), vilket innebär i det här fallet att hans bäcken och HELA hans kropp säger åt hästen att sluta luta sig åt vänster.  Hästens hals är böjd åt vänster. Av detta kan man gissa att han råkat böja hästens hals för mycket åt vänster så att den börjat luta ditåt istället för att böja sig och då korrigerar han upp lutet genom att med hela sin överkropp och bäcken putta dens ryggrad åt höger. Men det är omöjligt att säga egentligen, vi kan bara gissa. Men vad jag vill komma fram till är att en ryttare från Spanska ridskolan använder inga hjälper i onödan, varenda millimeter i deras sits talar med exakta tydliga hjälper till hästen varenda sekund, inget är en slump. Ryttarna har tränat i åratal så deras hjälper blir helt automatiska och korrigerar hästen hela tiden. Kolla hur nöjd och belåten hästen ser ut i denna klara och tydliga hjälpgivning.

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

 

Här har vi en annan gammal bild. Ryttarens innerben säger åt hästen att den får komma in med bogen (tå och knä pekar utåt) men samtidigt så är det så långt tillbakadraget att det pratar med hästens bakben. Ryttarens ytterben säger åt hästen att den får komma ut med bogen (tå och knä pekar utåt) men samtidigt så är det så långt framdraget att det säger åt hästen att flytta bogen inåt?!?!?!. Ryttarens bäcken säger åt hästen att den ska luta inåt eller flytta sig inåt i sidled samt att dens ytterbakben ska komma framåt och dens inner bakben ska komma bakåt liksom dens yttre framben (hela ryttarens utsida är längre fram än insidan). Det kan vara så att det är en unghäst som får sin första lektion i hur man förflyttar kroppsdelar i sidled? För en häst är detta ganska förvirrande hjälpgivning….

 

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

 

 

Nu när ni vet vad ni ska titta efter så är den här bilden enkel. Ryttarens ben, bäcken och blick säger åt denna häst att flytta sig i sidled, rakt i sidled. Hennes bäcken puttar hästen från vänster till höger och hon förtydligar det hela genom att låta sin överkropp vara exakt över sitt bäcken. Otroligt tydlig hjälpgivning, nöjd fokuserad häst.

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

 

Vad säger dessa ryttarna åt sina hästar?

Ryttaren med spä i handen säger med sitt bäcken och överkropp åt hästen att luta sig mot den andra hästen.Benen säger inte ett skit till hästen förutom att de nertrampade hälarna säger åt hästen att gå på bogarna, han pressar den framåt.. Den andra ryttaren säger ingenting, han bara sitter. Man ser att detta är två nybörjarryttare som inget kan.

 

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

Den här ryttaren verkar tro att den kan, men med er nyfunna kunskap, vad säger ryttaren åt hästen? Och hur nöjd ser den ut? Hur mycket måste ryttaren korrigera sin urusla hjälpgivning med hjälp av tyglarna?

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

Vad säger denna ryttare?

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

Och denna? Vad säger hon?

 

djurjouren, logisk ridning, sned ryttare

Börja studera olika ekipage, ger de sin häst dubbla budskap? Finns det ett samband med skarpa bett och dålig sits? Bråkig häst?

Vill du vara med och diskutera hästar, gå med i min Facebokgrupp:

av Lindah

4 svar på ”Tydlig hjälpgivning”
  1. Har precis hittat hit. Mycket intressant läsning. Så skönt att få självklara saker förklarat!
    /Sy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *