Det finns många sådana, här kommer några av de vanligaste

Om man tex rider på en volt då kommer ju hästens insida att vara kortare och dens utsida längre, dvs den är böjd. Då kommer ju logiskt sett hästens innerhöft att befinna sig lite längre fram än hästens ytterhöft. Så långt är alla med hoppas jag?

Hästen går som vi sitter så om hästen ska vara böjd och ha sin innerhöft längre fram så måste ju vår innerhöft vara längre fram. Men vad händer om man drar innertygeln bakåt? Jo då åker ju ryttarens innerhöft (ja faktiskt hela hennes insida oxå bakåt om hon inte är PROFFS på att rida) och då ber vi ju hästen med vårt bäcken att ta BAK innerhöft (vilken den kommer att göra) och då är det ju liksom helt onödigt att fortsätta dra i innertygeln eftersom vi motverkar oss själva. Ger dubbla budskap.

Detta är också anledningen till att man ska ha hästen på yttertygeln, hela hästens och ryttarens utsida ska ju tänka bakåt, bli lång så om man tvunget vill dra i något för att böja hästen så är det mer logiskt att ”dra” i ytterertygeln.

Den skickliga ryttaren som sitter som klistrad i sadeln kan givetvis dra hur mkt den vill utan att låta sig rubbas men den mindre erfarna ryttaren har ännu inte lärt sig låta bäckenet göra en sak och överkroppen en annan sak.

Om vi rider på samma volt och tar ett så kallat ledande tygeltag (utåt). Då kommer icke proffsryttare att luta sig inåt och släppa kontakten på hästens ytterrygg och hästen kommer att luta inåt istället för att böja sig. Om man däremot tar tygeln uppåt istället så kommer ryttaren att att lyckas sitta kvar även på sin yttersida och kan kanske lyckas att böja sin häst.

Om man drar bägge tyglarna bakåt och betänker det faktum att hästen är ett mottrycksdjur så kommer ju den att dra huvudet framåt om vi drar bakåt.

Sittbenen och stigbygeltramp. Om en skicklig ryttare trampar ner i en stigbygel så är det bara en förlängning av att han trycker ner samma sidas sittben i sadeln. Men om en mindre skicklig ryttare gör så så kommer hon att trycka upp sitt sittben ur sadeln när hon trampar ner i stigbygeln. Då går ju bägge hjälperna förlorade eller tar ut varandra.

Finns massa sådana. Fyll gärna på med fler.

Fler hästiga inlägg hittar du här och diskuterar hästar gör vi på Facebook.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *