Vad är lösgjordhet?  Det är en helt vetskap, men kan ge en enkel beskrivning lite hastigt.

Grunden i ridning är balans. Vissa pekar ut att här, EXAKT här har hästen sin balans. Bullshit säger jag. en häst har balansen här , där, här och där och lite där borta i hörnet också. Det är därför ridning är så svårt. Vi måste sitta på ett föremål som kroniskt är obalanserat och ovanpå denna jordbävning ska vi vara balanserade också.

Om man får hästen stilla så att den går i en bestämd hållning långa sträckor på hård tygel och med en ryttare i en lika bestämd hållning så har man låst den balans och det är då det börjar bli skadligt för ryggen på både häst och ryttare. Då den och vi får ont.

Om man betänker vad bra balans är hos levande rörliga föremål så är det inte synligt för ögat. Om man faller och rätar upp sig så har man inte balanserat utan tappat balansen. Om man däremot HAR balans så syns det inte för då rättar man till sin balans 22 gånger i sekunden i såna små rörelser att det inte är synligt för blotta ögat. Samma teknik som t. en konståkerska måste gör på isen. Hon ser stilla ut utanpå men i verkligheten balanserar hon konstant hela tiden. Om hon slutar balansera sig kommer hon att falla, dvs tappa balansen och då hon befinner sig på en hal isbana så är det SVÅRT att fånga upp balansen igen. Hon får med andra ord aldrig tappa sin balans, utan istället hålla sin balans. Förstår ni skillnaden?

Det innebär att hon utifrån sett är stilla, men inuti kämpar hennes balanssystem som en galning. Hon är med andra ord synbart stilla på utsidan men rörlig inuti men rörlig är INTE detsamma som att vara lealös utan det krävs en vältränad hållningsmuskulatur som aldrig får vara spänd utan tvärtemot superrörlig men inte rörlig ändå om ni förstår hur jag menar. Stilla på utsidan men flexibel på insidan.

En dålig balans är att tappa den så rörelserna man behöver använda blir stora. Då har man ett dåligt utvecklat balanssinne där utsidan är rörlig men insidan är orörlig=spänd och oflexibel.

Man kan dock träna upp detta sinne utan problem både hos häst och människa.

När man börjar balansera sig så kan man säga att man lär sig ”hålla fast” sin tyngdpunkt. Först när ryttaren behärskar detta så vågar hästen göra detsamma. För om ryttaren är rörlig och tappar balansen hela tiden så måste hästen låsa fast sig för att med hjälp av spänning hålla balansen åt dem bägge. Spänning är aldrig någonsin bra.

Därför det är så oerhört viktigt att ryttaren tränar upp sin hållningsmuskulatur och lär sig att sett utifrån sitta stilla på sin häst. När hon lyckas med detta kan hästen börja träna på sitt balanssinne och bli lösgjord.

En häst med en slapp ryttare som vifftar omkring kan aldrig blir lösgjord oavsett hur många lösgörande övningar ryttaren gör.

Därför är sitta stillövningen som beskrivs i detta inlägg det allra viktigaste en ryttare måste lära sig behärska och det tar månader av övning att komma dit.

Mer hästdiskussioner i Facebookgruppen


av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *