Om en oskolad häst frivilligt får välja så kommer den att ge sig in i en sväng med bogen först. Huvud och hals håller den utåtställda för att hålla balansen. Det är hästlogik. En smart logik. Huvudet har ju liksom inga ben och det är ju benen som man kan påverka. Första benparet sitter ju liksom under bogen. Det är ju väldigt dumt att inte utnyttja hästens egna logik till sin fördel.

Då måste man alltså tänka på att det är lätt för en häst att gå dit bogen pekar och dit huvudet INTE pekar.

Så fort man försöker få hästen att gå in med huvud/hals först i en sväng så bryter man all känd hästlogik och man gör det därmed väldigt besvärligt för sig.

Dels är det som sagt var onaturligt att gå dit nosen pekar och dels så är det bogen som äger benen och hästen vill gå dit bogen ramlar.

Detta är ett problem som helt klart måste lösas. Oftast löser man det genom att dra i innertygeln för att få hästen att gå dit man vill. Det är dumt av många anledningar.

Dels pga av att om man drar huvudet åt vänster (för att man vill till vänster) så kommer hästens bog att per automatik peka åt höger och hästen vill då gå åt höger.

Dels pga av att hästens mun och huvud har inga ben så det är ganska meningslöst att försöka be frambenen gå i en viss riktning genom att dra i en helt annan kroppsdel som inte har ett enda dugg med gående att göra.

Trots detta så fortgår detta försök till svängande i åratal och det är alltid lika jobbigt för hästen att svänga på detta vis. Eller jobbigt och jobbigt. Runt kommer den men det är inte smidigt, det är inte uppbyggande och svängarna blir varken effektiva eller uppbyggande. Det blir mer bara av typen ramla runt på innerbogen. När vi drar i hästens huvud så här onaturligt så tar vi ifrån hästens dens största balansorgan (halsen) och då måste den håla balansen på andra vis vilket den gör med sin ryggrad. Den låser denna och måste göra typ ”hack” i denna. Då kan vi se att hästen gärna går in i svängen med den 3:dje halskotan före nosen in i svängen. Detta sätt är inte lösgörande alls, det är motsatsen, det är fastgörande.

Många blir lite fixerade på att få bort denna ”krok” på halsen och håller på och drar ännu mer i innertygeln vilket gör att hästen måste låsa fast sig ännu mer för att hålla balansen. Nu tar vi alltså bort hästens balansgrej nummer två…… Det här är alltså inte bra..

Istället för att sitta och dra i denna innertygel, hitta på alternativa sätt att svänga. lek med att flytta vikt mellan hästens framben, att putta bogen hit och dit. Börja rida bogen istället för huvudet. Jag garanterar er en mycket smidigare häst.
av Lindah

4 svar på ”Vilken del av din häst går först in i en sväng?”
  1. Mkt bra skrivet! Prova att rida ett pass och fokusera på bogarna istället för tyglarna, styr med bogarna istället för händerna- du får en helt annan häst!!!
    Dina tankar och ditt ridsätt har gett mig så enormt mkt Linda, önskar bara jag hade lärt mig detta tidigare- Åh vad de hade hjälpt mina tidigare konvalacenter.
    Men, men, inte titta bakåt- snart 2014 och nya tag!!

  2. DU BORDE FÅ PRIS! helt otroligt bra skrivet och ja det är ganska självklart att det är så när man läser texten, men inget man tänker på annars! Detta ska jag ta nytta av!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *