Man är oftast så fixerad vid att hästen ska behålla halskrullen i övergången att man liksom försöker låsa fast hästens hals även i övergången. Är vi fixerade på att behålla halskrullen så låser vi våra armar och händer vilket får hästen att låsa sin rygg och då tappar den ju givetvis sin hållning och det blir supersvårt för den att behålla halskrullen. Fixeringen vid halsen gör också att vi går in i övergången med alltför lite energi och lite energi+låst rygg =låsta haser och en övergång av mycket dålig kvalitet.

Man MÅSTE lära sig att man ALDRIG får hålla fast hästens hals, aldrig, aldrig, aldrig. Man får ju dessutom om man rider dressyr aldrig låta handen verka bakåt och speciellt aldrig innerhanden. Innerhanden sänker hästen, den ska bara vara där men hästen får liksom aldrig märka att vi är i den. Det är yttertygeln som är hästens livlina. Hästen måste veta att den ALLTID kan lita på att vi balanserar den i yttertygeln, att den vid tappad balans alltid kan finna sin balans där om den behöver. Men OM yttertygeln verkar bakåt så kan hästen inte finna någon balans där utan då måste den luta sig på den och trycka emot. Om vi inte har en stabil yttertygel samt en overkande innertygel så blir alla försök till dressyr mest kattskit.

Vi kan dock inte lära oss allt på en dag. Det sista en ryttare kan koordinera är sin hand så det enda vi vanliga ryttare kan göra med våra tyglar i början är att ge dem till hästen, tänka framåt med handen, se till att vi aldrig låser armbågen och handleden genom att rida med en låg hand. Tygellinjen måste alltid bibehållas. Det är en rak linje som går från bettet upp till ryttarens armbåge. Denna ska alltid och utan undantag vara rak. Och armbågen får aldrig någonsin tänka bakåt.

Alla tygeltag ska gå från handen och direkt ner till hästens bakhov. Detta sker endast om handen ALDRIG verkar bakåt. Detta är något man som ryttare måste aktivt träna på. Handen som håller i tygeln får aldrig vara slapp utan den ska vara fast och stadig. Detta gäller oavsett om vi rider med kontakt eller utan kontakt. Förhållningar ska vara av formen att tygeln kramas av handen, inte att man drar handen bakåt. Vid behov kan man ta en förhållning genom att krama tygeln och låta skulderbladens nedersta innersta spets närma sig varandra.

Så dagens ridpass. Bryt inte tygellinjen, vik inte handlederna, backa aldrig armbågen och dra inte tygeln bakåt enda gång.

 

Mer hästiga diskussioner på Facebook
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *