Idag vill jag skriva om bra ryttare. Jag utbildar ju ryttare i första hand. Det är väldigt olika mot hur man utbildar hästar. Jag anser det vara viktigare att utbilda ryttare i hur man handskas med och rider hästar generellt sett än att lära en ryttare om hur hon handskas med och rider just DEN hästen. Varför? Jo för ridkunskap som ryttaren har tar hon med sig till vilken häst hon än rider. Det ser vi ju på t.ex Charlotte Dujardin, hon rider lika bra oavsett vilken häst hon sitter på, alla hästar hon sitter på går helt fantastiskt bra. Det är fantastiskt att skåda.




Men vad är det egentligen hon gör som är så annorlunda mot vad andra gör? Varför är hon så otroligt överlägsen alla andra? För vid det här laget måste de flesta förstå att hon är bra på vilken häst hon än rider, det är inte bundet till en speciell häst.

Om vi tittar på hur hon rider, vad ser vi?

Man ser ju många saker men t.ex så använder hon inte sporrar eller hälar speciellt mycket. Benen ligger klistrade intill hästens sidor men just hälar och sporrar används synnerligen lite. Om ni inte förstår hur jag menar så studera andra ekipage, att söka på Youtube på Dressyr Sm gav fascinerande studier i sporr och häl användning.

Då kan ju säkert någon klok människa säga att det beror på att just den här hästen går av sig själv, därför behöver hon inte driva så mycket. Men.. Så är inte fallet. Det finns massa filmer när Charlotte är testryttare, där kan ni se vad jag menar. Först sitter ordinarieryttaren och gnider och vifftar med sina ben och sen hoppar Charlotte upp och sitter med helt stilla ben. Så vad är det människan gör istället? Och varför gör inte alla så?

Det är så otroligt konstigt det där. Charlotte är bäst, det skvallrar tex världsrekordet om, men ändå så fortsätter många människor att rida så som inte Charlotte rider. Varför? Vi har ett vinnande koncept här, gör som hon gör, det verkar löna sig liksom.

Om man ska lära sig något så bör man ha en målbild. Charlotte kan jag tänka mig är en bra målbild. Men ändå har många människor målbilden på något som definitivt inte sätter några världsrekord. Målbilden är både vifftig och slaffsig och tävlar ofta på lokal nivå. Kanske är hon din ridskolefröken eller din tränare.

Grejen är den att vi härmar det vi ser mycket och ofta. Både omedvetet och omedvetet. Det omedvetna kan vi inte påverka speciellt mycket, det är som det är och beror på spegelneuroner. Men det är viktigt för alla er som vill bli jäkligt bra på att rida att ni lite styr det medvetna härmandet genom att så ofta som möjligt studera riktigt bra ryttare. Studera Charlotte, fokusera på en detalj varje gång ni tittar på henne och när ni tittat på denna detalj så tittar ni på ”vanliga” ryttare och ser vad de gör istället. Vad behöver den vanliga ryttaren göra för att rida lika bra som Charlotte? För det är så, så som Charlotte rider,  det är bra. Det är viktigt att inse det om man vill bli bra.

Så om vi återgår till att studera Charlotte i filmen ovan. Hennes ben är stilla, hälarna används inte mer än vid specifika stunder. Vad ser vi mer? Benen är som klistrade i sadeln. Titta hur väl hennes knä ligger an mot sadeln. Där har ni en grej som är annorlunda mot ”vanliga” ryttare. Hon kan lägga an sina knä väldigt väl och det beror till stor del på att hon inte har så stora knästöd på sin sadel. Otroligt många ryttare har dressyrsadlar med gigantiska knästöd. Hur kan då det vara dåligt?

Jo för om ni studerar Charlotte igen så ser ni att hela hennes överliv är stabilt. Många kan tycka att hon ser stel ut. Men grejen är den att Charlotte är så otroligt stabil i sig själv att hon inte behöver ha knästöden för att sitta bra på hästen. Hon har det som kallas bålstabilitet. Om en ryttare saknar denna bålstabilitet så kommer hon att känna ett behov av stora knästöd för att hålla benen på plats. Men grejen är den att det är oftast att bära ris åt egen rygg. Varför?

Jo för om ryttaren inte är stabil så kommer hon att känna sig lite vinglig på den studsiga hästen. Vår kropp är en fantastisk manick som såklart inte vill att vi ska falla av så när vår vingliga kropp faller i lite obalans så kommer kroppens livräddningsmekanismer att träda in. Den drar upp våra knä med hjälp av av forsterställningsmekanismen. Det är kroppens förstahandsval när något är farligt, att dra ihop oss för att skydda vår känsliga mage där alla vitala organ bor utan skydd av skelett.




Detta känner ryttaren som att hon tappar stigbyglarna eller som att hon håller på att studsa av hästen, eller att hon har svårt att trampa ner hälarna. Detta problem löses med hjälp av stora stadiga knästöd som håller benen på plats.

Men löser det verkligen problemet? Nope. Magen drar ihop sig vilket leder till att benen dras upp. Det är vi med på. Men om knästöden då hindrar knäna från att dras upp, vad händer då? Jo då dras istället överkroppen ner. Magen drar i mitten, en ände påverkas av det så om ni läser fast benen så händer det i andra änden.

När det händer i andra änden, den övre så kommer er tränare att säga saker som sträck på dig, dra bak dina axlar..Tja ni vet.  Det är då många får ett enormt behov av att köpa en axelbakåtdragare. Det är en typ av sele som du sätter runt axlarna som liksom drar axlarna bakåt.

Ok, vi har nu knästöd som håller bak och ner våra ben, vi har axelhållare som håller bak våra axlar, eller så håller vi bak axlarna med ren hjärnvilja. Kan det vara lösningen på problemet?

Nope. Magen kommer fortfarande att vilja rädda oss, dra ihop oss i foderställning. Typ som i bilden nedan till vänster blir det vare sig vi vill det eller inte. Om vi envisas med att fortsätta hålla bak våra axlar trots att bäckenets översta del dras fram så kommer vi att bli väldigt svankiga.

Det är naturligt för oss kvinnor att svanka. Varför? Tja för att vi ska kunna bära ett barn i vår mage. Tyngdlagen kan vi kanske skylla på.

Ni ser ytterst sällan svankiga män. Och inte helt oväntat så har vi en hel massa män i världseliten av ryttaren. Det är så enkelt. Kan ni se storheten lättare hos Charlotte nu? Hon har en mans hållning. Ingen svank där.

Hon har helt enkelt jobbat med sig själv från mitten. Genom att be magen sluta rädda livet på henne. Genom att jobba på sin Core, sin bålstabilitet. Hästar härmar oss. Om vi är ostabila i vår core så blir hästen ostabil i sin core. Ostabilitet som vi ryttare känner som ostabil form framtill (som vi gärna försöker fixa med hjälp av våra händer). Men vad har huvudet att göra med magen? Jo ryggraden är utan muskler otroligt rörlig vad gäller att kunna skifta mellan svank och kut. Om ni ställer er på alla fyra, med knä och händer på golvet, slappnar av i nacken och låter huvudet hänga. Skifta mellan att svanka och inte svanka, låt er hals slappna av. Notera vad ert huvud gör när ni svankar respektive inte svankar.

När ni ni svankar kommer ert huvud att åka upp och när ni inte svankar så kommer ert huvud att ramla ner.

Precis så fungerar hästar också.  Så när en ryttare saknar bålstabiiltetet så kommer hon att se ut som en nickedocka när hästen rör sig, hennes svank och huvud kommer att röra sig lika mycket, jag blir yr av att titta på det. Hästen kommer att härma detta. Det är då ryttaren känner ett behov av att manuellt hålla ner hästens huvud. När man gör det så kommer hästen att uppleva det som att du bromsar den. Då kommer du att behöva driva den framåt.

Här är en gammal film på lite juckskritt respektive inte juckskritt. Och jag vet att ni tänker att Charlote juckar i skritten på filmen. Ja, sant, men om ni bad henne att skritta utan att jucka så hade hon enkelt kunnat göra det eftersom hon har muskler för att kunna sitta emot det. Kan du sitta på en häst utan att jucka? Testa genom att skritat på lång tygel och lägga en hand på din mage. Kan denna hand bli helt stilla? Kan du andas samtidigt ;-)? Eller känner du att det här är sjukt svårt? Grattis, du har just upptäckt att du är en helt vanlig kvinna som måste jobba på sin bålstabilitet.

Så, om vi återgår till Charlottes fantastiska film ovan så ser ni svaret på frågan. Varför kan hennes ben ligga helt stilla? Jo för att hon behöver inte driva mot sin broms eftersom hon inte behöver använda händerna för att behålla en stadig form. Och anledningen till det är att hon är en väldigt stadig form i sig själv. Det många kallar stel är helt enkelt en stark hållning, som inte juckar med magen och därmed inte juckar med sin nacke vilket i sin tur leder till att hästen inte juckar och nickar. Och voila, hon slipper driva hela tiden utan hon kan använda sina ben vid behov endast, för att prata med bakben.

Som en bieffekt så är hennes häst väldigt nöjd. Hur ser man det? Till exempel så viftar en häst som är irritard mycket med sin svans. Det är mer regel än undantag när nickedockor rider dressyr att hästens slår med svansen som om han gick i en hage en varm sommardag med tillhörande flugor.  Men vad gör Charlottes häst med sin svans? Ingenting, den bara hänger där.

Så med era nya ögon, ut och studera ekipage, slår de med svansen så är hästen irriterad . Ställd dig frågan VARFÖR hästen är irriterad? Är det för att han upplever ryttaren lika störig som ett gäng flugor? Vad hade hänt om ryttaren slutade irritera hästen? Hade hästen stannat då? Hade den tappat formen? Kan formen sitta i ryttarens brist på form? Kan det vara så att hela ekipaget är en hel lång kedja av fel? Kan man tänka sig att ryttaren försöker åstadkomma saker med hästen som ryttaren ännu inte är färdig för? Kan det helt enkelt vara så att ryttaren måste jobba lite mer med sitt ryttarjag innan hon jobbar på hästens dressyrjag?

Nåväl, kloka ord som ni faktiskt bör ta till er fast att det kanske svider lite. Ha en bra vecka 🙂

Vill du hoppa på och jobba på din core så titta gärna på våra ridkurser följande länk. De startar den första fredagen varje månad.

Lägger till lite länkar till gamla inlägg om svank

Svankande ryttare ger svankande häst

Men jag ÄR svankig

Det är inte så smart att svanka när man rider

 

Idag var det kursstart för både gamla och nya elever. Varmt välkomna allihop. Om det blir något fel, tex att du inte har fått en inloggningslänk till klassrummet trots att du betalat i tid så maila mig på blog@lindah.se så fixar jag det. Tekniken är inte alltid snäll så ibland så verkar inbjudningsmailen fastna någonstans i cyberspace. Gamla elever kan ha upplevt att kurser försvunnit. De har inte försvunnit, däremot så har de gått från att vara aktiva kurser till att bli Slutförda kurser. Du hittar dem igen om du klickar på fliken ”Slutförda” kurser som du hittar uppe till höger. Om du som är ny elev INTE har fått en inbjudning till den stängda Facebookgruppen för logiska ryttare så säg till, maila på blog@lindah.se




av Lindah

Ett svar på ”Vad gör Charlotte Dujardin så överlägsen?”

Kommentarer är stängda.