Nu kommer äntligen avsnitt två i den Logiska podden, ämnet är sadlar, bomlös, fastbom etc, vad ska man välja?
Bilder
Så logiskt! Podden med logiska samtal för hästintresserade
Äntligen så kommer här ett första försök till en podd. Eftersom det är vår första så vill vi självklart ha tips, ris och ros och förslag till nya ämnen. Vad vill du att vi tar upp? Klippningen av detta första avsnitt är inte den bästa så ha tålamod, blir detta ett regelbundet event så kommer allt sådant att fixas till såklart.
Så logiskt är podden där vi ventilerar högt som lågt, kloka och okloka sanningar och sägner inom ämnet häst. Rätt eller fel? Vad är en sanning egentligen? Häng med!Och! Viktigt! Upplever du avvikelser i din häst fysiska som psykiska hälsostatus är det alltid utan undantag din veterinär som kontaktas i första hand…
I detta första avsnitt diskuterar vi bettlös ridning. Är det alltid det snällaste? Vad säger hästens anatomi om det hela tex?
Säg inte till någon annan vad de ska göra

Vi gillar sällan att bli tillsagda vad vi ska göra om vi inte själv aktivt bett om att bli tillsagda vad som ska göras. Eller, jo vi kan möjligen gilla tryggheten i att någon säger åt oss, men i förlängningen kommer vi att göra det ”med en tvist”, dvs på ett sätt som möjligen kanske är ungefär som vi blev ombedda att göra men vi har liksom gjort det ”på vårt sätt”. Så funkar det överallt i princip, kolla bara på arbetsplatserna som har en chef som lite ser mellan fingrarna på vad vi gör. De är ofta fulla av en mängd olika små minichefer som alla gör ”på sitt sätt”. Om det inte är så på en arbetsplats så beror det oftast på att chefen är en benhård typ med järnkoll. Då kommer arbetsgruppen att gå ihop sig, minicheferna försvinner, och gruppens mål verkar vara att hata chefen. Det är lite samma med hästar. De gillar inte heller att bli ombedda vad de ska göra, i alla fall inte om de inte får göra på sitt sätt, vara en liten minichef. Problemet med detta är att hästen då inte ser nån skillnad på om den svänger vänster genom att flytta framdelen åt vänster eller att flytta bakdelen åt höger. Båda sätten får önskad effekt, en riktningsändring vilket räcker gott åt att göra mången människa nöjd, men för de som kan rida så räcker det inte, de genomskådar minichefen och blir en hård och sträng chef. Ni vet en sådan som alla anställda hatar…. Så man kan säga att hur du än gör så blir det fel…. Hur kommer man runt det? Genom att INTE be hästen att göra saker. Be dig själv att göra saker, rikta fokuset på din kropp och dina rörelser, dina spänningar och dina tankar. Bli chef över din egen kropp och hästen kommer liksom att följa med på köpet, mest för att ingen säger åt den vad den ska göra. Hästar och människor funkar bäst så, när man får vara lite minichef.
#logiskatankar #ryttare #ridtips #häst #swbsåklart #dressyr #ridsmart
Övning som motverkar framtunghet redan på gången
Bjuder på en övning som kan hjälpa hästen att vara mindre framtung redan på stallgången.
Jag är rädd, men jag ska galoppera
Det här är något jag funderat mycket över. Det är självklart okey att vara rädd, alla är rädda för något. Det jag undrar över är varför man så tvunget vill tex galoppera om man är rädd redan när det skrittas? Varför vill människan pressa sig så långt? Och var är tanken på hur hästen känner det i det hela? Vet du, det är okey att vara rädd, det är okey att undvika saker:-) Du är okey precis som du är. Glöm inte att gilla videon och prenumerera på min kanal om du vill höra mer. #ridrädsla #ryttare #hästmänniska
Hästen hänger framför sina bogar
På temat lär dig se. Här kan ni se att hästen blir mer eller mindre på bogarna. Vad man kan titta på? I det här fallet kolla på avståndet mellan fram och bakhov. När avståndet är stort så betyder det att hans framben är mer framför än under honom, detta råkar sammanfalla med att han inte ” går på tygeln”. När avståndet är litet så betyder det att hans framben är mer under honom och då kommer för nära de undertrampande bakbenen.Här har man även anledningen till att hästar trampar av sig framskorna eller knackar skor, eller att de inte vill spåra, eftersom de då slår sig. Ser ni var huvudet är när han INTE har frambenen under sig? Nu borde vi kunna skrota myten om att övertramp är av godo och att hästen måste gå ”på tygeln” för att jobba korrekt. #swbsåklart #ridning #häst #biomekaniskridning #hästträning #ryttare
Explosiva hästar och passiva människor
Explosiva hästar eller hästar som låser fast sig är ett problem som ryttare på olika nivåer har. Det är något av det mestsökta på min blogg, dessa utåtagerande hästar. Vad man gör åt att de sticker, att de är rädda och vänder, att de är heta etc. Så jag tänkte berätta lite om min syn på saken. Om du hade frågat mig för 5 år sen hade jag haft en annan åsikt än jag har idag, men man lär sig ju nya saker hela livet.Hur gör man hästen till en trevlig ridhäst? Hur gör man sig själv till en komepetent och pålitlig hästmäniska? Här kommer mina tankar om detta extremt vanliga fenomen. Om ni gillar mina filmer och inlägg så låter ni mig veta det genom att gilla och eller kommentera inläggen, dela dem och genom att prenumerera på min youtubekanal. Mvh Lindah
Tömkörning med halsförlängare
Ni vet den där gamla dammiga halsförlängaren som förhoppningsvis hittas längst bakom något gammalt i ett bortglömt hörn? Den kan faktiskt vara användbar även efter att man blivit klok nog att undvika hjälptyglar 🙂
Om ni gillar mina filmer och inlägg så låter ni mig veta det genom att gilla och eller kommentera inläggen, dela dem och genom att prenumerera på min youtubekanal. Mvh Lindah
Vintern har ofta en negativ påverkan på hästar
Efter en vinter är flertalet hästar i ganska dåligt skick. De har spänt sig pga av kyla och dåligt underlag, de kan ha fått strålröta, de kan ha fått ont i bakknäna, de kan upplevas stressiga, otåliga, bråkiga, sneda etc. Allt detta kan få den välmenande hästmänniskan att må ganska dåligt.
Vad vet du om hästars generaliseringsförmåga?
Den kortfattade beskrivningen är att de här två bilderna inte nödvändigtvis behöver visa samma sak för hästen trots att vi tydligt kan se att det är samma sak, en uppochnervänd eka/båt, en flotte, en sjö, is, natur etc.
Egentligen så vet jag inte så mycket om hästars generaliseringsförmåga rent forskningsmässigt men under mina studier inom psykologi och psykiatri för människor så vet jag en hel del om generaliseringsförmåga. En snabb googling säger mig att det inte finns så där vansinnigt mycket skrivet om fenomenet vad gäller häst.
Jag har många gånger tidigare skrivit om hästars likheter med autistiska människor. Jag jobbar mycket med autistiska människor och jag slåss fortfarande av hur lika de är i sitt sätt i mångt och mycket. Autistiska människor har svårt för att generalisera. För dem innebär det tex att om man alltid använder ett och samma schampo så är man ofta väldigt skeptisk till att köpa schampot igen om företaget förändrat förpackningen, trots att det är exakt samma produkt. Man kan kanske äta kokt potatis på en vit tallrik med gröna blommor på för det är en sån man alltid ätit potatis på. Potatis serverad på en vit tallrik med svarta prickar på kan man däremot inte äta potatis på, däremot äter man pasta på den tallriken för det har man alltid gjort. Man har alltså svårt för att överföra information från en situation till en annan. Man förstår inte att innehållet i schampoflaskan är likadant trots att utsidan ser annorlunda ut, eller att potatisen är en potatis med samma smak och konsistens oavsett var den befinner sig. Bara för att man kan cykla på en cykel så betyder inte det att man kan cykla på en annan cykel. Såna här små egenheter ställer till mycket bråk mellan autisten och föräldrar, lärare, skötare etc.
Om vi återgår till båten på bilderna. Det är alltså inte samma båt eftersom den inte ser likadan ut sett från hästens ögon. Det är olika vinklar vilket får båten att se helt annorlunda ut. När man sen ska förbi eländet igen på vägen hem så ser man ju den dessutom från andra hållet vilket ytterligare skapar olika bilder. Nästa gång man går förbi den kanske det regnar, eller blåser eller så är det mörkt, allt är olika bilder för hästen. Han saknar förmåga att generalisera vilket betyder att han har svårt att överföra information från en plats till en annan. Ju större bristande generaliseringsförmåga ju räddare upplever man att hästen är, eller dummare, bråkigare etc om man är en person som har svårt att sätta sig in i hästens situation.
Generaliseringsförmåga är en inre egenskap som man har eller inte har. Man kan inte tvinga fram den, eller bråka dit den. Det är så hästen upplever världen. Således hjälper det sällan att bråka med en rädd häst. Man måste inse var det bakomliggande problemet ligger och jobba utifrån detta.
En smart strategi kan vara att man accepterar att hästen är rädd för båten och att den kommer att vara det även i morgon när man går förbi där nästa gång. Därför ser man till att placera sig mellan hästen och båten och bekräfta hästen att det är en läskig sak men att han ändå kan vara lugn för han kan ”gömma sig” bakom dig. Absolut inte vara arg, eller irriterad utan bara kompensera för hästens bristande förmågor. Målet i framtiden är att du ska visa dig vara en sån oerhört trygg person att hästen litar på din förmåga att skydda den från båtar och annat ont 🙂
Att placera dig mellan det farliga och hästen är ingen sak som i sig själv kommer att lösa problemet men det får hästen att känna sig tryggare med dig. Man måste göra mer såklart men trygghet är viktigt att ha.
Tänk i termer av kompensera för den bristande generaliseringsförmågan istället för att straffa den för bristen.
Varför skriver jag om sånt här konstigt undrar kanske vän av ordning? För att sprida klokskap om vår vän hästen såklart. Allt för att göra människan mer medveten och klok. Alltid utbilda människor så att de kan utbilda hästen.