Att jobba för att få ställning i nacken eller böjd hals är det absolut effektivaste sättet att förstöra sin häst på. Och ändå är det detta som i princip alla ridlektioner går ut på. jag undrar om folk har glömt att tänka? Redan på ridskolan lärs det ut att man ska se innernäsvinge och inneröga och så ska det plockas i innertygeln till detta uppnås.

Lydiga elever sitter snällt och juxar med innerhanden och håller benkoll på dessa näsor och innerögon. Följden av denna instruktion är att vi måste luta oss lite inåt för att kunna se och för att kunna dra i innertygeln på detta vis så lär vi vår innerarm att verka bakåt. Då vi ju dessutom bara kan fokusera på en enda sak och då handen är det absolut sista vi kan koordinera i vår kropp så kommer vi att på köpet att få en höft som verkar bakåt, ja faktiskt en hel insida som verkar bakåt.

För att en häst ska kunna gå böjt på en volt så måste den ha innerhöft längre fram än den yttre. Men hästen går som vi sitter så om vi har vår insidas höft längre bak så kommer hästen att få sin innerhöft längre bak och vår innerskänkel kommer så snällt och lydigt så att glida med bakåt. Så vår kropp säger alltså böjd dig inte men om du ska böja dig så böj dig utåt. Men vår hand säger ta in din hals och vinkla huvudet inåt och rotera din ryggrad så att ytter rygghalva sänks. Vår lutning säger lägg dig på innerbogen. Förmodligen så kommer vi att lägga massa tyngd i innerstigbygel vilket gör att vårt inre sittben kommer att lyftas ur sadeln vilket också är en hjälp som säger åt bogen att skjutas inåt.

Man behöver inte vara speciellt begåvad för att räkna ut att man får jobba järnet för att få hästen att ta in hals och huvud inåt. Och ju mer man jobbar med handen ju mer fel gör vår kropp och katastrofen är ett faktum. Det här är inte ridkonst, det är en kamp. Efter lång tids kamp så brukar de flesta hästar ha lyckats få ryggen så sänkt och roterad och höften så låst att de kan luta sig supermycket på innerbogen utan att falla och då lyckas det med tricket att få in huvudet och ställa i nacken. Fast om man ska vara petig så ställer de sällan i nacken utan de roterar vid tredje och/eller åttonde kotan. Rotation är aldrig nyttigt. Det tvingar hästen att låsa sig, motverkar swung och bärighet. Det ger på sikt kissing spines, kotledsinflammation, hasledsproblem, SI ledsproblem, höftproblem, ryggont etc.

Så om du har en häst där ridning är en kamp, eller som ofta har ont i ryggen, eller har sneda låsa bogar, inte går på tygeln (hatar ordet), bråkar och är olydig, har dåliga gångarter, som ofta är halt så är sannolikheten att du sitter och rider den på detta vis ganska stor.

Enda boten är att sluta rida den på detta vis. Memorera budskapet att det är ALDRIG någonsin bra att rida en häst via tyglarna. Det är aldrig bra att rida en häst ställd genom att juxa med innerhanden. Det är inte bra… Alls….  jag har tom ridit lektioner för högt ansedda tränare inom alla möjliga grenar som bett mig rida så här, det var lite chockerande faktiskt.

En volt rider man med sina höfter och med en rak hals och med lika mycket sug i bägge tyglarna. Halsen ska hela tiden befinna sig exakt mitt mellan dina händer och den ska vara rak. När böjningen går igenom så kommer dens ytteröra att vara pluttelite längre fram än det inre, thats it.

Mer hästiga diskussioner på Facebook.
av Lindah

7 svar på ”Ställning i nacken”
 1. Anser du dig rida bättre än de tränare som tränar dig för att få dig rida bättre? Ska man se till att det ska vara ett så stort problem att ställa en häst lika mycket som volten bara för att man kommer inverka fel så kan man börja leta efter så mycket fel som gör att man inte ens ska sitta på hästen. Att ens sitta på din hästs rygg är också det perfekta sättet att förstöra din häst på? Hästen är inte byggd för ridning egentligen.

  Känns som lite överdriv det här dessvärre, även om jag till viss del håller med.

 2. Njae… du ska snarare ställa dig frågan VARFÖR ska jag hålla å¨och ställa hästen i nacken bara för att tränaren säger det? Vilken egenskap i min häst kommer jag att förbättra genom att göra detta? Finns det andra sätt att uppnå detta resultat?

 3. Du ställer hästen för att få den mjuk i båda sidorna. Skulle man rida hästen helt rak på både raka och böjda spår menar du? Hästen kan vara rakriktad på böjt spår, ja, men man kan inte rida en häst i längre tid utan att ställa/böja den.

  Sedan läste jag lite på din sida. Du nämnde om att din travare inte ”gillade att gå i form” Hur motiverar du det? En omskolad travare är inte avlad för att gå i form utan att springa fort med huvudet högt och bakbenen långt bakom sig. Det är klart att hästen anatomiskt sätt inte kan gå i den formen man önskar till 100%. Vem som helst skulle nog må illa att tvinga in den med inspänningstyglar som du själv sa att du gjorde. Att den inte är anatomiskt byggd för det är inte samma som att inte ”gilla”. Så det är tyvärr flera saker du nämner som gör att trovärdigheten i det du skriver brister. Är det utav egna erfarenheter du skriver?

  Oavsett är det allra effektivaste sättet att förstöra sin häst på definitivt långt ifrån att böja halsen och mjukgöra under ridning…

 4. Ja helt korrekt att man vill ha hästen mjuk i sidorna. Det är nummer ett för att utbilda en häst. att vara mjuk i sidorna innebär att hästen blir mer och mer liksidig, släpper på spänningar i bäcken och ryggrad, dvs blir lösgjord. När allt där bak är ”släåppt” så får man ställning i nacken, det blir som ett kvitto. Så släpper bak så släpper fram gratis. Men tvärtom sker tyvärr inte, dvs att om fram släpper så släpper bak…Oerhört enerverande att det är så… Om det hade varit så så hade man bara kunnat greja lite med tyglarna för att få loss hela hästen. Ridning hade varit så mkt lättare då 🙂

  Du har jätteintressanta synpunkter och det är kul att du delger dem . Alla har rätt till sin egna åsikt och dina är de som är det gamla vanliga tänket. Kul att se det i pränt på min blogg. Dock avstår jag från att kommentera dem då hela min blogg är full av mina åsikter, är någon intresserad är det bara att läsa.

 5. Fast du skriver ju först att ställa hästen är det mest effektivaste sättet att förstöra sin häst på, och i kommentaren skriver du att man får ställningen genom att man har släppt på allt i bakdelen. Så det blir lite missvisande och därav mina kommentarer. 🙂

  Ställning och böjning i nacken kan man få av olika grundhjälper. Absolut ska man alltid jobba hästen bakifrån och absolut inte genom att försöka ”dra i ena tygeln” som du säger. Men man uppfattar din text som att ALL ställning oavsett förstör din häst med hur du inledde texten, där du faktiskt säger det.

 6. Alla ställning i nacken som jag ser folk försöka åstadkomma sker med hjälp av innertygeln… Jag har faktiskt aldrig sett en vanlig ryttare som kan åstadkomma ställning utan innertygel. Så orden jag säger, ALL ställning i nacken förstör din häst är min ”sanning”.

 7. Är ganska noga med ”min egen ställning” om man ska säga så. Blev medveten om det du skriver om höfter etc efter ridning för CR tränare och tänk vad mycket smidigare ridningen blev. Hittade massa låsningar i mig själv tack vare denna aha-upplevelse dessutom! Bra skrivet! Kämpar på och ser fram emot steg 1 och 2 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *