Jag hör ofta ryttare klaga över eller konstatera att deras ena sida/höft /hand är olydig/svag/sned. Alltid en sida.

Det låter i mina ögon lite konstigt. Speciellt när det rör sig om en höft. Höften är för mig bäckenet eftersom höftleden sitter i bäckenet.

Bäckenet är en stor benklump (med lite fogar såklart). Man kan således inte ha en snedhet/stelhet/rotation/olydighet bara på ena sidan.

Om man har svårt att få fram en höft så har man ju på andra sidan svårt att få bak den. Om man inte har någon typ av gångjärn mitt i höften då…..

 

Om en sida på höften går framåt så går den andra bakåt. Det är egentligen inte höften som är sned utan det måste ju vara ryggraden som är lite roterad/skruvad/förskjuten vilket ju ger symptomet roterad höft. Felet sitter alltså i ryggraden. Ryggraden styrs av muskler. Alltså är det musklernas fel.

Men chefen över musklerna är ju hjärnan, det är bara hjärnan som kan styra musklerna. Alltså är allt hjärnans fel.

Hjärnan tror på vad den tänker. Så om du tänker att din högra höft är sned så ger du ju hjärnan en bild av att din högra höft är sned. Du skapar och förstärker din egen felaktighet…..

Kroppen är en irriterande maskin. Så fort man tror man är något på spåret så kommer man på att man inte är det…

Attraktionslagen är den viktigaste lagen att följa enligt mitt tycke. Det du fokuserar på drar du till dig. Så det är ju sällan smart att fokusera på negativa saker, på fel man gör.

En ryttares viktigaste hjälpgivning är hjärnan, det du tänker skapar du. Så om du anser dig rida på en lat, osamarbetsvillig häst som som vägrar gå på tygeln så får du just en sån häst…

Om du anser att du rider på en dansant häst som glatt samarbetar så kommer du också att göra det.

Problemet ligger väl i vilka krav du ställer på din häst, hur dansant du själv är och vad din häst egentligen är kapabel till….. Oftast har vi orimligt stora krav både på oss själva och på vår häst.

Tankens krafft är stor….. Lär dig använda tankens kraft till din fördel både i ditt vanliga liv och i ditt hästliv så blir allting så otroligt mycket enklare..

Vill du fördjupa dig lite i ämnet så har jag en kurs i Mental Coaching.

 

 

 

av Lindah

Ett svar på ”Ryttarens svaga sida”
  1. Jag brukar säga att jag är sned (min upplevelse är att jag är sned) i höften men det är tydligen en liten muskel som sitter mellan höftkulan och höftbenet (eller i närheten) som är förkortad enligt kiropraktor som jag går till. Det gör att man (jag) har olika rörelseförmåga på höger resp vänster sida (alltså hur mycket höftkulan kan röra sig i sin håla). Detta påverkar hästen vid ridning såklart. Kiropraktorn sa att det är väldigt vanligt bland ryttare att ha förkortade sådana muskler. Man kan stretcha loss denna muskel för att bli mer liksidig.
    Det är säkert detta som ryttare menar… Bara ett tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *