Denna artikel ingår i en serie av artiklar. Du bör läsa de här innan du fortsätter läsa här.

Myten om hästens bogar

Rörlig häst

Hur får man upp en häst från bogarna

Vad är korrekt rörelse?

Det pratas mycket om att en häst ska ”arbeta med ryggen ”. Jag har aldrig förstått detta begrepp. För mig är en arbetande muskel en muskel som drar ihop sig och blir kort. Vad tror ni händer om man drar ihop ryggmusklerna? Jo då blir ryggen kort.
Det pratas ju dessutom mycket om att man vill ha en lång överlinje. För mig sitter överlinjen just på ryggen. Så om hästen arbetar med ryggmusklerna och drar ihop dessa så får man en kort överlinje.

Om vi tänker lite Logiskt här nu… Hm..Få se. Om jag vill att en muskel drar ihop sig, hur gör jag då? Testar lite på mig själv och kommer fram till att om jag trycker in fingrarna i ryggmusklerna så drar dessa ihop sig. Så om jag tänker ännu mer Logiskt så borde sittben som körs ner hårt i sadeln förvisso ge en arbetande rygg men samtidigt en kort överlinje….

Vad är följden av en kort överlinje, en ihopdragen muskel på ryggen? Hm, jag ställer mig på alla fyra på golvet. Testar att spänna min rygg, dvs korta ryggmusklerna. Då börjar jag svanka. Mitt huvud åker upp. Kommer fram till att det inte är en bra ide att spänna ryggmusklerna.

Testar en annan grej, jag spänner magmusklerna istället. Vad händer då? Wow, ryggen åkte upp, jag slutar svanka. Mitt huvud åker ner.

Testar att växelvis spänna magmusklerna och ryggmusklerna och låter mitt huvud och hals vara avslappnade och bara följa med i detta växelvisa spännande. Kommer fram till

Rygg spänns,jag kör upp huvudet.

 

Mage spänns, jag tar ner huvdet.

Såååå, detta borde alltså innebära översatt till häst att man om man vill att hästen ska ta ner sitt huvud, gå på tygeln så borde man be hästen spänna sina magmuskler.
Det här har man dock redan kommit på och det är vanligt förekommande att man aktiverar hästens magmuskler med hjälp av skänklarna. Undrar om det är samma sak? Aktiverar verkligen en smäll i sidan de bärande magmusklerna?

Ställ dig på alla fyra igen. Slå dig i sidan med handen. Vad hände? När jag själv testar så får det mig bara att dra ihop midjan på den sidan som jag slår på. Slår jag på bägge sidorna växelvis eller samtidigt så får det mig bara att bli spänd. Men min mage spänns inte, mitt huvud åker inte ner, snarare drar min nacke ihop sig, blir spänd.

Hm, få tänka nu… Om man trycker på en muskel så drar den ihop sig så rimligtvis så borde resultatet av en skänkel i sidan på en häst göra så att den drar ihop sina sidmuskler.

Effekten av detta borde vara att man kortar upp sidorna, dvs hästen kommer att bli kort…. Undrar hur det går ihop med en lång överlinje?

Rent tekniskt sett så borde det innebär att hela hästen blir kortare, att bakben och framben på samma sida drar ihop sig och kommer närmare varandra. Kan det vara det här som gör att hästar Triangulerar? Att triangulera innebär att både bakben och framben trampas in under hästen, sånt som man ofta ser när hästar ska ”piaffera” på dressyrtävlingar.

tiangulerande-dressyrhast

Ojdå, kan vi ha gåtans lösning här? Att regelbundet skänklande i hästmagar får dem att dra ihop sig, bli korta och ännu mer framtunga, bogtunga.

Att gå på bogarna innebär ju som ni minns om ni läst alla tidigare blogginlägg i denna serie att hästens bogar är längre fram än dens framben. kan det rentav vara så att det är direkt olämpligt att regelbundet sparka på hästar?

Så kan vi konstatera att om man kör ner sittbenen i ryggen på en häst samtidigt som man sparkar på den i sidorna så får man den att svanka, köra upp huvudet och gå på bogarna? Det är ju jättedumt, det är ju (väl?) precis tvärtemot det man vill uppnå….

Vi tittar på den här jämförelsebilderna igen. Vi tittar främst på magen idag. Kan ni ser hur hästen har gått från slapp hängmage till bärig tajt mage? Kan ni se att hans ben har åkt längre ifrån varandra? Att avståndet mellan bakben och framben har ökat?

instr2015

 

Så kan vi gissa att den här hästen har tränats utan sittben i ryggen, utan dunkande skänklar i sidorna? Kan vi rentav gissa att den här hästen är på väg att bli riktigt bärig?

Så det ni kan roa er med att titta på är hästars magar. De ska inte hänga ner utan de ska vara tajta. Ju bärigare en häst blir ju större blir vinkeln mellan bakben och mage.
av Lindah

6 svar på ”Magmuskler”
  1. Hej!
    Det är väldigt logiskt men HUR aktiverar jag coren på mitt stora sto med lång ländrygg. Hon är i två delar och jag har försökt i snart två år men vi kommer inte vidare😢
    Känner att jag snart ger upp.

  2. Hej!
    Långsam skritt nedför. Skritt över bommar, växelvis upphöjda på ena sidan. Skrittövningar sidvärtes såsom skänkelvikning och öppna. Framdels och bakdelsvändningar. Ett problem är att hon tänker bakåt vilket troligtvis beror på att jag har svårt att aktivera min egen core då jag är svankryggig. Det leder i sin tur till att jag greppar med benen för att hålla mig kvar vilket kanske är orsak till att hon inte vill gå fram. Jag har så mycket spänningar i kroppen så vet inte var jag ska börja men är så orolig att jag ska förstöra min fina häst. Detta är min egen analys, vet inte om den är korrekt🤔 Vet bara att jag behöver hjälp om jag inte ska låte henne komma till någon som kan bättre än jag.

  3. Rörelserna du beskriver KAN aktivera Coren på en häst men behöver inte göra det. Det beror på om ryttaren aktiverar sin core. Det är det våra kurser bygger på, att ryttaren aktiverar sin core så att hästen har något att härma., Ta en titt på grundkurs ridning i vårt klassrum https://kurs.lindah.se/

  4. Hon har följt de logiska ridkurserna och arbete vid handkurserna. Det är mest fokus på att bli en mer raktriktad ryttare, hästen har följt med på köpet, det gör alla hästar. Hästens svårigheter är egentligen ryttarens svårigheterna. Hästen speglar ryttarens kroppshållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *