Denna artikel ingår i en serie av artiklar. Du bör läsa de här tre innan du fortsätter läsa här.

Myten om hästens bogar

Rörlig häst

Hur får man upp en häst från bogarna

Rak, det vill man att hästens är- Om hästen INTE är rak så heter det att den inet jobbar genom hela sin kropp.  En absolut indikator på hästens rakhet genom HELA kroppen är dens hals. När man INTE påverkar halsen så ska den vara rak. Det ser man t.ex på att öronen är lika långt fram, de ska vara parallella. Halsen ska inte vara konkav på ena sidan och konvex på den andra. Halsen ska komma ut från mitten av hästens bogar och alltid peka i rörelseriktningen.
Man kan ju förvisso använda tyglarna och därmed tvinga halsen att bli rak  men det har ju tyvärr ingen påverkan på resten av hästens kropp…. Din häst ger dig ett kvitto på sin rakhet när du rider på långa tyglar och svänger åt olika håll. Man kan tänka sig att dit bogarna går dit ska hästens hals peka. Det är ju bogarna som inleder en sväng. Det kan se ut så här.

Jag bodde några år i Spanien och där tränade jag Doma Vaquera. Typ Spansk bruksridning. Ganska likt westernridning men rids i en högre form.


Jag lärde mig en massa saker där. En bra grej som jag verkligen tog till mig var hur man såg om en häst var nöjd med sin ryttare. I Spanien har man träns med läderremmar som hänger ner från pannbandet, det ni ser i filmen ovan. Om hästen är missnöjd så dunkar dessa läderremmar honom i pannan när han går. Om hästen är nöjd så gungar dessa remmar från sida till sida. Detta ser man lättast i skritt. Om ni tittar på filmen så ser ni att när ryttaren drar och sliter i hästen så blir den låst i hela kroppen och då dunkar remmarna honom i pannan. När hästen inte slits i munnen utan släpps mer fri så gungar snörena som de ska, från sida till sida.

Kolla på min skogsridningsfilm igen. Om den här hästen hade haft remmar, hur hade dessa gungat? Mestadels från sida till sida men i vissa sekvenser mer eller mindre. Kan ni se att hela halsen rör sig lite sida till sida? Den är alltså inte statiskt rak och spänd utan halsen böljar som en våg, dvs den RÖR sig. Halsen är en indikator på vad som händer i resten av hästens kropp. Är halsen levande och rörlig så är hästens kropp levande och rörlig.

Hur blir halsen sådär då? Bra fråga. Kolla på den här filmen med ljudet på.

Här har du en av hemligheterna bakom en rörlig häst. Det är så här att i ett ekipage så kan endast en av parterna vara rörlig. Den andra parten måste då balansera upp för den rörliga parten. Så om man vill ha hästen rörlig så bör ryttaren vara stilla. Vill man däremot själv vara rörlig så kommer man att få en orörlig häst. Så enkelt, så simpelt. Att ingen har tänkt på detta innan va?

Det är ju så självklart. Hästar är grymt obalanserade djur. Om de håller på att tappa balansen så kommer de att spänna sig för att inte ramla. När en häst spänner sig så lägger den mer vikt på frambenen. När en häst slappnar av så fördelar den vikten mer jämnt över alla fyra benen.

Så det viktigaste en ryttare måste behärska är att sitta stilla på ett rörligt föremål. Jag brukar säga att hästen är som en jordbävning. Så ryttaren måste ha tillräckligt mycket muskler för att kunna sitta emot en hel jordbävning.. Då först kan hästen bli rörlig genom hela sin kropp.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *