Många frågar vad mina kurser i ridning går ut på. Vad man lär sig. Det är en oerhört svår fråga att besvara, men jag ska försöka…

Många kan komma och säga sig ha problem med tex galoppombyte, eller piruetterna, eller skolorna, eller att hästen inte går på tygeln eller att den hetsar upp sig, inte går att stanna, inte kan galoppera (oftast ridtravarproblem eller Islandsproblem),eller en aktiv tävlingstravare som hänger på en töm eller drar ett bakben eller att hästen går sönder hela tiden, eller att den är dum och tjurig och bråkig… Problemen är många.

Men om man har tex ett problem med galoppombytena så tränar man inte på dessa om man rider för mig, utan man går bakåt och ser var det brister i hästens utbildning. För om man utbildat hästen helt korrekt och förberett  så har den inte problem med galopombytena. Det är nämligen inte så svårt att göra ett galoppombyte på en väl förberedd häst.

Det handlar förresten inte bara om hästens utbildning utan även om ryttarens utbildning. Ibland kan ett litet sitsfel i form av en snedbelastning göra att man med sin kropp hindrar hästen att utföra vissa rörelser. Då är det detta man får titta på och åtgärda det.

Jag försöker se varje ekipage som en helhet, där ryttaren och hästen måste koordineras ihop så att de blir ett så att hästen kan börja dansa oavsett vilken gren man utövar.

 

Jag har testat i princip alla ridgrenar som finns. Dressyr, hoppning, island, western, AR, klassisk dressyr etc. Jag har jobbat med travare i 20 år innan jag blev mer inne på ridhästar, ridit in några 100 travare. De sista åren har jag bott i Spanien där jag mest rider Doma Vaquera (typ Spansk Tjurfäktningsridning) och klassisk dressyr. Jag har jobbat mycket med TTeam, med Tömkörning, arbete vid hand, frihetsdressyr, körning etc…

Jag är fånigt intresserad av rörelsemekanik och min specialitet är sitsträning, ge ryttaren fina hjälper och en bra its med målet att göra ridning lätt.

Jag föredrar att att samarbeta med hästen istället för att arbeta mot den. Livet blir så mycket enklare då.

På kurserna ingår det massor av teori så att du verkligen förstår varför man gör si eller så. Förståelse och kunskap är det viktigaste som finns inom ridning (eller körning..Eller umgänge med hästen)

Man rider 4 pass på en kurs, ibland mer. Alla oavsett nivå kan gå samma kurs då jag individanpassar.

Som fotfolk får du aktivt delta i teorin i den mån det går.

På vanliga ridlektioner så ger du mig problemet eller önskemålet med lektionen och så ger jag dig nyckeln till att uppnå detta samt guidar dig hela tiden.

Kurspriser är 2000 kr per ekipage och helg+ eventuella anläggningskostnader.

Lektionspriset är 400 kr per ekipage.

Då jag inte bor i Sverige utan i Spanien så kan jag inte åka till någon och hålla en lektion, utan det som gäller är att för lektioner måste ni vara minst 4 stycken och för kurser minst 10 personer.

I September kommer jag att åka från Skåne till Örebro och det finns möjlighet för alla däremellan att boka lektioner.

Helgclinic Schemat ser ut som följer. fotfolk är välkomna till dessa kurser och det kostar 150 kr per dag eller 250 kr för en helg.

Munka Ljungby, Team Ljungagård fredag 30 September-enstaka ridlektioner

Munka Ljungby, Team Ljungagård 31/8-1/9 Helgclinic

Anmälan göres till Janet på teamljungagard@gmail.com eller 0735-461615.

 

Örebro, Marbergs ridhus i Härvesta utanför Fjugesta. 7/9-8/9, Helgclinic.

Bokningar till libecatering@gmail.com eller mirre.leu@gmail.com

 

Sen finns det spridda förfrågningar om lektioner lite varstans där det finns plats för fler ekipage. Dessa bokar du på libecatering@gmail.com

Lindome,  söder om GBG

Tvåker (nära Varberg)

Trelleborg

Lund

Höllviken

Karlstad där jag förmodligen kommer att befinna mig 10-14 september.

Finns plats för fler ställen men ni måste som sagt vara minst 4 på varje ställe.

Sista anmälningsdag för kurserna och lektionerna är 31 juli. Detta för att jag ska kunna planera.

Jag kommer att komma till sverige ungefär var 6-8 vecka och jag söker fler som kan tänka sig att arrangera både kurser och lektionstillfällen. Hör av er med förfrågningar och info på min mail: libecatering@gmail.com

Jag har en Facebookgrupp som ni kan gå med i, den uppdateras mer regelbundet än denna blogg.


av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *