Glöm aldrig av att ha roligt med er häst. Ridning blir ibland en sån oerhörd prestation full av krav och måsten. Det ska ju inte hästar vara. Hästar är en glädjefylld fritid. Gör saker som är roliga, släpp på kraven och far ut i skogen och lek indian ibland, spring, spring, prassla omkring bland nedfallna löv mellan trädstammar. Hästar far inte illa av att inte ”gå i form”, de mår bra av att ridas ute i skog och mark helt kravlöst. Vi mår bra av att insupa naturen och bara vara, bara existera.

Hästar lever här och nu. Vi människor lever sällan här och nu. Vi lever i ältande av det som har varit, ältande om vad andra tycker/tänker/säger om oss, vånda eller överstora krav på framtiden. Vi lever dessutom med 1000 tankar som stör vår närvaro. Vi lever sällan här och nu.

 

Dalai Lama är en vis man som har sagt många kloka ord. Dessa ord kan användas för att skapa positiva affirmationer istället för dessa negativa affirmationer som vi lever i.

Affirmation är otroligt användbara för alla idrottsmän och för livet i sig. Affirmation är livsutveckling. Vi är vad vi tänker helt enkelt. Om man varje dag tänker på hur dålig man är, eller hur dåligt förhållande man har, eller hur dum ens häst är så skapar man ett jag som är dåligt, som lever i en dålig relation och som har en dum häst.

Det ÄR verkligen så att det du tänker skapar du. Det går inte att sitta med sitt missnöje över livet, sitt dåliga självförtroende över sina bristande kunskaper, sin vånda över framtiden, sin avundsjuka o.s.s.. Eller jo, det går ju…Uppenbarligen.. Men man stoppar och hindrar sin utveckling.

Affirmationer är något alla borde jobba mer med, inte bara för sin hästliga utveckling utan även för sin livsutveckling. Det hänger liksom ihop det där. Vi måste lära oss att leva här och nu, att inte älta utan njuta av nuet, vara i fokus, i ett positivt, livsnjutande fokus. När du rider eller är med en häst så MÅSTE man vara i hästens fokus. Vara här och nu.

Jag kommer nu att ge er några kloka ord från Dalai Lama att ta mer er.

När du förlorar, så glöm inte att lära dig något av det.

Så istället för att älta den dåliga träningen igår eller det dåliga resultatet av förra helgens tävling så konstatera istället att jaha, det gick åt skogen. Vad kan jag göra bättre nästa gång? Och glöm då inte att det är förvisso bra att sikta högt men vi kanske inte riktigt kan göra ALLT ännu så förbättra en detalj i taget. Om tex svängarna på en hoppbana var dåliga, försök komma på var vikten i stigbyglarna var i alla svängar. Har du ett dåligt mönster i viktfördelningen så att det blir svårt att svänga? Analysera dig och lär dig vad som gick fel och gör det bättre genom att ändra en enda detalj i taget. Mer än en sak i taget klarar vi inte av att förbättra. När du letat upp detaljen som du kan göra bättre nästa gång så släpp misslyckandet och var här och nu. Njut av. Så se INTE misslyckande som misslyckande utan som ett steg i lärandet. Var tacksam för misslyckande för det är misslyckande som utvecklar oss och gör oss starkare.

Det ÄR helt ok att säga om sig själv att man är helt jäkla värdelös på att…tja… Skänkelvikning. Det är däremot inte okey att älta detta och gråta över detta. Utan man bara konstaterar, jag är SKITKASS på att rida skänkelvikning. Sen får man leta upp en detalj i taget som gör det lättare att rida en bättre skänkelvikning, vi LÄR oss att rida en bättre skänkelvikning. Men vi är en bra person ändå FAST att vi rider skitkassa skänkelvikningar. Skilj på person och kunnande. Man är dålig på saker för att man inte lärt sig bli bra på dem ännu.

Jag garanterar er att livet blir roligare om man tänker så här.

Så. Dagens. Se dina misstag som saker du ska lära dig och var lika glad ändå för livet är j egentligen ganska coolt och det bästa är att DU, ja just DU är mitt i det just nu. Njut för bövelen.

Mer hästiga diskussioner på Facebook

 

av Lindah

Ett svar på ”Ha roligt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *