Brukar ta upp årstidsrelaterade problem och nu börjar täckes säsongen. Det finns så många olika läger angående att täcka eller inte. Själv är jag ett stort fan av täcke. Vissa anser att täcke är skadligt. Jag har svårt att förstå det. Ett täcke är inte skadligt. Om det uppfyller kraven. De får inte hämma hästens rörelser. Vilket tyvärr de allra flesta täcken gör. Många, många problem hos hästarna beror på täcke. Det stör blodcirkulationen och låser dens framparti.

Täcket får aldrig sitta tajt runt hästens hals. Om det sitter tajt så kan man få skador i det markerade området här. Länk till engelskspråkig blogg där jag hittat bilderna.

logisk ridning, täckesrelaterade skador

nuchalligament, logisk ridning

Därför bör du aldrig använda täcke som slutar precis framför manken. Jag gillar dessa halvhalstäcke, de ligger ”snällt” på hästhalsar. Jag gillar även hur bogspännena sitter i kors och därmed ger hästens hals mer frihet att kunna beta utan att bli klämd.

logisk ridning bra täcke

Man måste också se till hur täcket ligger an under halsen. Det får inte sitta så att hästen klämmer sin hals varje gång han tar ner huvudet för att beta. Som detta nedan, det är alldeles för högt skuret.logisk ridning hästtäcke

Just detta täcket ovan har dock hyffsat bra bogveck. Det är de där ”sprunden” som tillåter hästens bogar att röra på sig. De ska vara så här hög.

Täcket får aldrig glida bakåt och sitta stramt om hästens bogar. Det ska ligga an helt löst där. Om din häst har ett illasittande täcke och därmed får skav på bogarna och du känner att du vill köpa ett s.k. bogskydd, gör inte det. Skaffa ett täcke som sitter bättre istället.  Ett bogskydd klämmer åt om hästen precis överallt.

bogskydd

 

Du ska kunna få en en knuten näve  mellan häst och täcke runt hela hästens hals och enkelt kunna föra denna fram och tillbaka precis när som helst som du går ut i hästen hage.

Viktigt också är att ALDRIG ha mer än ett täcke. Då blir det för tungt och stör blodcirkulationen totalt. Man kan ha ETT täcke, ett luftigt och lätt täcke, aldrig mer än ett täcke.

Tyvärr är det så att bra täcken är dyra. Jag är dåligt insatt på täckesfronten numera efter många år i Spanien, men jag minns att Rhino, Amigo och Rambo var väldigt bra täcke. De kostar förvisso ett par tusen men man behöver bara ett, de ligger superbra och det är lätt och luftigt. De läcker aldrig igenom, det blir aldrig tungt av regn. Det innebär att man bara behöver ett enda täcke.

Jag vet att folk älskar att lägga pengar på många billigare täcken,många vojlockar, svindyra träns, apdyra fodertillskott etc.

Men ett hett tips är att lägga pengarna på ETT bra täcke.

Dela gärna detta inlägg eftersom så otroligt många hästar just nu håller på att ikläddas massa tvångströjor vilket för mig är beklämmande.

 

 

 

 

av Lindah

Ett svar på ”Det är täckessäsong”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *