Det var en gång en svårklasshäst i hoppning, inköpt för dyra pengar. Han hoppade och han hoppade. Han blev mer och mer sliten och till slut så gjorde det väldigt ont att hoppa så han började vägra för att berätta för sin ryttare att han inte tyckte att det var speciellt roligt att hoppa längre. Att det gjorde ont.

Svaret han fick var arga spörapp och sporrar i magen. Han fortsatte tålmodigt att berätta att jag vill inte hoppa mer. Ryttaren fortsatte lika tålmodigt att pryla upp honom.

Det pågick ett tag sen bestämde sig hästen på stående fot att nu får det vara nog. Hur mycket du än slår mig så tänker jag inte hoppa mer. PUNKT. Han blev aggressiv även på marken. Farlig rent av.

Han hade turen att komma till en underbar familj som lät honom vara häst, länge länge. Han fick gå skogspromenader först med folket på marken och sen även på ryggen. Han började vara mindre argsint mot folk. Han blev en snäll häst.

Jag träffade honom för några veckor sedan. Vi tog med honom till ett ridhus för att jag skulle se om det fanns fysiska fel på honom. De fanns inte jättemycket fel, lite sliten så som alla sporthästar blir efter en tuff tävlingskarriär. Mycket lite framåtbjudning.

En hopphästs viktigaste egenskap ska vara glädjen över att ens titta på en bom. Det ska sprätta i kroppen på den av förväntan över att få kasta sig över hindret. Finns inte detta så är hästen inte en hopphäst. Det spelar ingen roll om den har sålts som hoppshäst.

Häst är en häst hela livet. Sen väljer vi människor att kalla den hopphäst, eller dressyrhäst eller….

Men dessa yrkesinriktningar är inte skrivna i sten. De kan ändras. och ändrats har det gjort på den här hästen. Den här hästen, en f.d dyr hopphäst, är numera en skogsmulle. Och tack vare sin fantastiska nya familj så får han vara en lycklig skogsmullehäst.

Om du har en häst som har bytt yrke så bör du respektera detta. Lyssna på vad den försöker berätta för dig. Hästar är väldigt kloka djur.

Vi lyckades lura hästen över en hög med bommar. Men som ni ser så finns inte gnistan och glöden där. Att vi lyckades lura honom över en hög med bommar innebär inte att han gör en omstart i sin karriär. Det innebär bara att vi var bra på att lura honom över en hög med bommar.  Och att han förhoppningsvis fick ett bra minne av det hela.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *