Jag hör ofta ridtravarägare stolt deklarera att någon trott att deras travare var ett halvblod. Alltså, de blir glada över detta. Jag personligen hade blivit  förolämpad om någon sa så om någon av mina travare. Jag vet ingen annan grupp av hästägare som blir glada när folk tror att deras häst är av en annan ras. Jag förstår inte grejen, man köper ju en häst som man vill ha och det man vill ha borde man ju rimligtvis vara stolt över att ha? Jag undrar alltid varför många skäms över att äga en travare?  Det känns liksom fel, varför äger man en travare om man vill att den ska se ut som ett halvblod eller rent av vara ett halvblod? Då borde man ju köpa sig ett halvblod istället? Man väljer ju ras efter vad man vill ha, vad man trivs med.

Det finns så oerhört mycket bloggar och inlägg och skriverier om hur mobbad man känner sig för att man har en travare. Det sägs att om man målar över frysmärkningen så får man högre poäng på dressyrtävlingar och man blir bemött annorlunda. Det är bullshit tycker jag. Orden ”bra gjort för att vara en travare” tas som en personlig förolämpning.

Jag har jobbat halva mitt liv med tävlingstravare, ridit in och tränat gissningsvis flera hundra stycken. Travare är underbara varelser som gör ALLT för sin ryttare/kusk. Helt enkelt världens mest tillmötesgående häst. Jag älskar travare av hela mitt hjärta.

Jag har vänner som har både en ”vanlig” ridhäst och en travare. Dvs de KAN rida och de är medvetna om sin travares begränsningar. De upplever ingen mobbing, eller särbehandling. Det gjorde aldrig jag heller. Däremot så mötte jag stor acceptans och jag tar orden ”bra gjort för att vara en travare” som en komplimang.

Att vara ridhäst är SVÅRT för en travare. De har varken byggnaden eller balansen för att kunna balansera sig som en ridhäst. Om de då utsetts för ridning som går ut på att böja in halsen på den så blir det ännu svårare.

På travare är det faktiskt så att ju mer du drar in eller ner hästens nos, ju längre bak kommer bakbenen och ju mer svankar den. Att ha bakbenen långt bak och att svanka och samtidigt ha en ryttare på ryggen gör ONT i en hästkropp. Om man dessutom drar in dens huvud så blir det ännu mera plågsamt.

Oftast visar stolta ridtravarägare upp före och efter bilder där förebilden alltid är finare än efter bilden. Efterbilden visar en svankande , ihopdragen och framtung stackars häst medan förebilden visar en lång häst i god vigör.

Det är detta som får folk att döma ut travhästryttare, det är det som gör att domare dömer er lågt.  Det ser helt enkelt inte så bra ut. Det gör liksom ont att se på när man tex försöker välta runt en travare i galopp på en volt, eller håller på och bänder och sågar och grejar med dens hals. Man tycker synd om hästen helt enkelt.

Om du istället rider travaren som den är, utan att plåga eller tvinga så kommer du att bemötas annorlunda, jag lovar.

Jag älskar som sagt var travare, de gör alltid sitt bästa oavsett hur illa man behandlar den :-(. Jag blir ledsen när jag ser att man försöker förvandla en travare till ett dressyrhalvblod. Man kan TRÄNA dressyr på sin travare, men man bör aldrig tvinga den att gå i samma form som en dressyrhäst för det är ganska plågsamt för den. Dressyrträning handlar om att bygga starka magmuskler så att den kan lyfta sin rygg och få en lång härlig hals. Det har alls inget att göra med att få den att böja på halsen.

Var snäll mot era travare, rid dem efter hur de är byggda och börja vara stolta över att ni har en av de underbaraste raser som finns att få.

Mer hästiga diskussioner på Facebook.

av Lindah

6 svar på ”Att skämmas för sin travare”
  1. Orkade inte läsa allt, för det var så jäkla mycket och jag börjar skolan snart haha… Meneeee, travare säljs ju också mycket billigt, och just det är en faktor till varför folk köper en travare istället för ett varmblod (inte halvblod, SWB – Swedish Warmblood, svenskt varmblod/ASVH – Avelsföreningen för svenska VARMblodiga hästen). Vad jag menar är att folk vill ha en häst, men inte riktigt har råd att köpa ett dyrare varmblod på avbetalning och därför köper en travare för typ 5000 istället.

  2. Håller helt med om att de oftast är billigare att köpa en travare,och tror ofta man blir stolt för att dom blir kallade halvblod,för att när man köpte sin travare såg den ut som hej kom och hjälp mig i kroppen och kunde inget vad rida heter.. Så tror inte man blir stolt för själva rasen halvblod utom mer hur dom ser ut rör sig 🙂

  3. Jag brukade också köra med ”det ser ut som ett halvblod!” på ridtravare, men inte nu längre, det senaste året, när jag började rida igen, som jag varit medryttare på en varmblodstravare så är det precis som du skriver, Det känns lite som en förolämpning! Jag älskar ridtravare och det är det jag vill att det ska vara! Istället säger jag ”Det ser mer och mer ut som en ridhäst” eller ”den börjar få snygga ridhästmuskler”, för det är det vi strävar efter att få, inte att låtsas att det är ett halvblod. jag är stolt över ”min” pålle!

  4. Tack för ett bra inlägg! Jag håller helt med dig. Tycker det finns så mycket bakåtvända fördomar om all rasmobbning. Många tar den enkla vägen ut, de gillar oss inte för att jag har en travare, istället för att tänka att, det kanske är jag som inte vågar prata med dem för att jag är rädd för att bli mobbad för att jag har en travare.

  5. Såg senast i förrgår två annonser på hastnet ”ser ut som ett halvblod” och så var det varmblodiga travare (ridtravare). Förstår inte heller grejen med att skriva/säga så. Det är som att ägarna/ryttarna själva anser att det är fult med travare och fint med halvblod och därför måste släta över det med att säga/skriva sådär. Som att hästen på automatik blir finare då? Finare än andra travare som INTE liknar halvblod? Om man inte accepterar rasen för vad den är, själv, hur ska då andra kunna acceptera rasen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *