Man kan uträtta underverk med sittbenen. Men tyvärr så har man generellt sett inte så stor koll på dem. Man vet att det är några hårda saker i röven på människan. Vissa vet att de alltid har mer vikt på det ena, andra har ännu inte lärt sig känna att det förhåller sig så. Man kan nästan säga att det är onormalt att ha lika mycket vikt på bägge sittbenen. Ta bara en sån sak som att sätta sig ner på en stol. Ta en hård stol och sätt dig ner med tanke att dina sittben ska nudda sadeln exakt samtidigt. Och detta ska ske även om du upprepar nersittandet 100 gånger…. Testa… Och bli medveten om att detta typ aldrig sker. Det är alltid ett och samma sittben som nuddar sadeln först. Om du översätter detta till lättridning så börjar man inse en hel del…. Daem…….

Det är en konst att rida lätt. Lättridning är inte ett sätt att avlasta hästen, det är ett sätt att tala till den. En oskolad sits säger konstant till hästen att böja sig åt ett och samma håll. Det är det sittbenet som trycks ner hårdast i sadeln som bestämmer åt vilket håll hästen ska böja sig.  Ni märker det kanske som olika tryck i tyglarna?

Förutom att sittbenen belastas olika på bägge våra sidor så ger det också tryck åt olika håll genom att vårt bäcken kan vara både skruvat och roterat och gud vet allt. Så ett sittben kan tryckas ner hårdare och peka mer bakåt medan det andra mest liksom inte känns för hästen. Då kommer hästen att gå med rumpan FRÅN det bakåtpekande sittbenet vilket ni också kommer att känna som olika tryck i tyglarna..

Om vi antar att vi har ett rakställt bäcken. Pekar sittbenen då lite bakåt? Lite framåt? Eller verkar de rätt och slätt precis rakt ner i hästens rygg, i hästens KÄNSLIGA rygg? Och är detta speciellt hälsosamt för hästen?

Sittben är skarpa saker. Saker som vi kontrollerar hästen med vare sig vi vill det eller inte. Så är man smart så ser man till att skapa kontroll över dessa små irriterande benutskott så att man iallafall kan använda det till saker som man VILL använda dem till istället för att slumpgeneratorn skapar saker och problem som vi sedan måste ägna år åt att korrigera och att bråka med hästen om.

Så dagens funderingar att ta med sig på hästryggen är; Vilket håll pekar dina sittben åt? Trycker de likadant? Befinner de sig parallella och på exakt samma avstånd från hästens ryggrad på bägge sidor? Skumpar de upp och ner när du sitter ner i trav och galopp? Hur skönt på en skala mellan 1-100 är detta för hästen?

Hjälp gärna till och sprid lite klokskap i hästsverige genom att dela blogginläggen.  Du kan dels kopiera länken till direktinlägget genom att kopiera texten i adressfältet ovan och sen klistra in det i forum, facebook, bloggar etc. Om du länkar till ett inlägg från din blogg så kommer det automatiskt att ge dig en s.k. pingback länk i kommentarsfältet utan att du själv behöver gå in och kommentera i min blogg.

Jag har skapat en ny Facebooksida på Engelska pga av den stora mängd utländska besökare som hittat till bloggen. Gå gärna in och gilla den 🙂
av Lindah

2 svar på ”Vilket håll pekar dina sittben?”
  1. Jag förstår precis vad du skriver! Och håller med, men jag som har ramlat sv och brutit ryggen, är sned både här och där pga detta. Ska jag sluta rida då? Eftersom allt garanterat inte är exakt och parallellt?

  2. Hm..Nej varför skulel du sluta rida för det? Två av mina bästa elever är faktiskt såna som brutit ryggen och efter det lagt ner själ och hjärta på att rakrikta sig. jag är stum av beundran över dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *