Många saker vi gör med våra hästar reflekterar vi inte ens över utan vi bara gör det av gammal vana.

De flesta av oss vill ju utvecklas med sina hästar, komma framåt, nå ett mål…

Då måste ju den dagliga träningen ha ett mål och ett syfte.

Det finns många sådana saker jag funderar över och en av dem är nedsittning i kort trav. Varför gör folk det egentligen?  Det är obekvämt för ryttaren, det är inte alls hälsosamt för hästen då det innebär dunsar i ryggen som får den att reflexmässigt slå upp sitt huvud för varje duns den får i ryggen och då måste ju ryttaren kompensera för varje duns i ryggen med ett tygeltag som får den att hålla ner huvudet (för att hästen behåller huvudet nere verkar vara det viktigaste av allt, så långt är jag med).

Så VARFÖR sitter gemene man ner i traven? Vissa svarar att det är för att jobba hästen. Att de kommer åt den bättre. Vissa tänker efter och kommer på att de inte riktigt vet varför de gör det, bara att man lärt sig på ridskolan att vid ett givet kommando så sitter man ner i sadeln, oavsett hur mycket det studsar.

Målet med ridning (jag snackar utvecklande ridning) är ju att bygga en hållbar häst. En hållbar häst får man genom att få den att höja sin rygg, vinkla in sitt bäcken, komma upp med manken som en följd av detta. För att åstadkomma detta så måste ryttaren behärska den svåra konsten att sitta stilla på en hästrygg så att hästen kan koncentera sig på sin uppgift utan störande moment.
Typ såhär:

Eller såhär

Hur tänker man då när man sitter och skumpar den i ryggen på ett sätt som får den att SÄNKA ryggen?

Man ser många sitta och rida saktare för att de inte ska skumpa så mycket. Ibland är det helt oskumpigt. Det beror på att hästen har sänkt och låst sin rygg i ett statiskt läge och tar sig framåt långsamt, långsamt med fötter som knappt lyfts från marken. Det är INTE hälsosamt för en häst.

En kort trav, är inte att bromsa farten utan det är att omvandla framåtgående rörelseenergi till att gå uppåt, så att hästen liksom ser ut som en gummiboll. Det går egentligen inte saktare, men energin har ändrat riktning till uppåt istället för framåt. I detta läge så säger forskning att hästen slänger upp sin ryttare med en energi som motsvarar ca 30 kg. Om vi lägger en ryttarvikt på 60 kg till detta så har vi alltså 90 kilo som slängs upp i luften… fine… Ända tills dessa kilon ska landa på hästens rygg….. Ajajajaj…

En häst som är redo att ridas i kort trav (för att hans ryttare är så stadig i sin sits att han kan sitta ner på sin häst utan att skada den) kommer själv att ”leta upp” sin ryttares rumpa och börja bära denna. När detta sker bestämmer hästen. Den känslan är MAGISK och i början kanske den bara varar i nån minut.

Så ställ dig själv frågan, varför sitter just DU ner på din hästs rygg? Kommer det att göra att den går bättre i sin gren? Blir starkare eller spänstigare eller lyckligare eller mer arbetsvillig? Eller skadar du din hästs rygg helt i onödan? Hade det räckt om du faktiskt bara satt ner i traven när en domare tittar på er och bedömer er?

av Lindah

Ett svar på ”Varför”
  1. Jag personligen lättravar alltid. De enda gånger jag sitter ner i traven är när jag rider en häst jag KAN sitta ner i traven på, och då endast i korta stunder. När jag red på ridskola kunde man skumppa omkring i kort trav en hel lektion. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *