Nu ska jag ge dig världens enklaste tips på hur man löser detta problem.

Om vi börjar med att tänka på hästen som en bil. För att få en bil att börja rulla så måste man vrida om nyckeln, sen lägga i en växel och och sen gasa. Man måste också släppa på handbromsen. Det är väldigt enkelt eller hur?

Om vi sen går till hästen så måste vi vrida om nyckeln, dvs väcka upp hästen, få den att vilja gå framåt. När den väl vill gå fram så lägger man i önskad växel, dvs att man med hjälp av sin kropp ber den röra sig i önskad gångart. Därefter trycker man ner gaspedalen. Det är inte svårare än så. Givetvis kan man aldrig få den att gå framåt om man har handbromsen i (dvs att vi drar den i munnen).

Så översatt till enkelt språk så om din häst har problem med bjudningen, vilken av dessa delar är det som du har glömt?

1. Får hästen att starta.

Tycker hästen att det är KUL att träna? Protesterar den vilt? Då kanske man måste se över om hästen är ok. Har den korrekt foderstat? har den korrekt anpassad utrustning? Har den problem som en veterinär måste kolla upp? Vad kan du göra för att den ska fungera och tycka att träning är kul? Tycker den att det är aptrist att gå runt, runt på en ridbana? Då måste du kanske träna den ute i terrängen istället för på en bana. Orkar den inte röra sig framåt så kanske den är för fet? Eller har den inga skor så att det kanske gör ONT att röra sig framåt? Vilka åtgärder kan du vidta för att få den att glatt och villigt röra sig framåt?

2. Få hästen att på kommando från dig röra sig framåt i önskad gångart

Förstår den dina hjälper för skritt, trav och galopp (och pass och tölt). Har du medvetna hjälper för de olika gångarterna?  Säger dina skänklar och din rumpa OCH din hjärna samma sak? Lär den kommando för önskad gångart.

3. Få hästen att öka tempot

Om allting i punkterna 1-3 stämmer så bör en häst villigt gå framåt när du ber om det. Gör den inte det så gå tillbaka i punkterna 1-3 och verkligen rannsaka dig själv om vad som är fel.

Det vanligaste felet är att vi har handbromsen i, dvs drar i den samtidigt som vi ber den gå framåt. Oftast för att försöka få den att hålla halsen böjd. Hästar funkar som bilar, de KAN inte röra sig framåt om vi har handbromsen i. Eller jo..Kan kan de, men om man har problem med bjudningen så är det första man gör att släppa efter på handbromsen. Först måste hästen tänka framåt, vilja framåt, bära sig och sen kan man börja leka med dens formgivning. Dock har formgivning ingenting att göra med någon form av handbroms.

Tänk dig hur en bil hade gått om du gasat, bromsat, gasat, bromsat hela tiden. Den hade blivit lite sliten och hackig i tempot eller  hur?

Nummer 1 i alla hästträning är att hästen ska gå fram till din stilla burna hand. Handen får aldrig tänka bakåt och den får aldrig vara rörlig för då vill inte hästen söka stöd där. Handen ska just bara vara stilla.

Det är här det brister. Så nästa gång du rider. Släpp handbromsen och lär din häst gå framåt med huvudet exakt där den vill ha huvudet. Är huvudet för högt så sitter du förmodligen och svankar eller och har låste höfter. Åtgärda det först men under tiden så lägg INTE i handbromsen. Huvudet är ett kvitto på hur bar du rider. Rider då dåligt så kommer du att behöva låste händer, malande händer, stångbett, gramaner, martingal etc för att hålla ner hästens huvud.

Rider du bra så kommer du inte att behöva göra något alls med dina händer. Det är inte svårare än så. Vet vad det värsta är? Det finns inget undantag från denna regel…..

Så har du problem, så ställer du dig frågan om hur du kan lära dig rida bättre. Och hur du kan göra din häst mer positivt inställd till arbete. Är den frisk?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *