logisk-ridning-citat

Det kan man fråga sig…. Men jag vill att folk börjar vara snälla mot sina hästar. Att människor slutar dra ihop hästarna halsar för att uppnå något som kallas för form, slutar slita dem i munnen och sparka dem i magen, slutar tvinga dem att gå på en volt, slutar ”ställa dem i nacke” slutar tvinga dem att gå på tygeln…

Vet ni att hästar gör allt där här frivilligt om ni ber dem på rätt sätt och inte hindrar dem från att göra det.

Vet ni att nästan varenda konflikt, hälta och låsning beror på ryttarens okunskap om hur man tar sig igenom en sväng, respektive böjer hästen på en volt eller böjer hästen i rätt galopp (ja, galopp är av naturen en svagt böjd rörelse)
Vet ni att många av behoven av benskydd, nosgrimmor, hjälptyglar och specialbett beror på att ryttaren frågar fel eller att hästen pga av smärta eller exteriöra orsaker inte är kapabel att göra det ryttaren ber om?

”När konsten slutar tar våldet vid”

Därför vill jag sprida ridkonst. Så att folk inte behöver ta till våld i brist på kunskap.

logisk-ridning-ar-en-dans

Lägg ner massor av tid på att lära er att rida på riktigt, på att rakrikta er häst. Då slipper ni bråka med den. Då blir ridning en sport som till och med jag kan njuta av att titta på 🙂

Jag är så in i nordens trött på att höra folk berätta om sina ridpass i termer som att först var han bara lat och gick emot men till slut så gav han upp och började jobba. Hör ni? Hör ni på riktigt hur sjukt det låter när hästen ska fås att ge upp och att ni först då kallar det bra? En häst är ett flyktdjur. Det innebär att han helst vill fly, ta sig bort från konflikten. Om han inte kan det så kommer han att slåss, men bara om alla andra möjligheter är uttömda.

En häst är ett flockdjur, det innebär att han gärna följer flockledaren och härmar denna. Däremot så följer han inte någon annan än flockledaren eftersom den inte är värd att följa. Hästar lyssnar på den som är högre i rang än den själv. Har ni någonsin sett en riktig flockledare i en hästflock? Många har aldrig noterat vem som är flockledaren i flocken för denna syns inte, hörs inte och märks inte. Det är den hästen som med stadiga ben står i godan ro och betraktar de övriga. Med ett litet vick på ena örat så kan den ibland skicka en lägre rangad häst för att hindra en annan häst från att göra något som flocken anser vara fel. Men flockledaren själv, hon gör sällan något som syns. Det är bara de lägre rangade hästarna som håller på och bråkar och beter sig illa. De som gärna skulle vilja vara flockledaren.

Översätt denna kunskap till ridning ;-). Var lugn, var trygg, var klok. Tvinga aldrig din häst att ge upp för att kunna rida det du kallar dressyr.

Länkar relaterade till detta inlägg

Hur tar du dig runt en volt?

Rida en volt korrekt

Skänkel på volt

Dagens ridtanke kanske kan vara: ” Hur lite kan jag störa min häst när han ska gå på en volt?”

Det är alltid okey att dela inlägg från denna offentliga blogg. Gilla oss gärna på Facebook.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *