Spinner vidare på förra inlägget om hur man rider en volt.

Det är poppis att vrida sina axlar så att inneraxel förs bakåt.Man säger att man ska sitta med sina axlar så som hästen ska gå med sina bogar. Rimligtvis så borde det se ut så här sett ovanifrån. Det är ren och skär logik.

volt-backen-fel

Men hur tänker man då egentligen? Om man tar bak sin axel med tanke att hästen ska göra detsamma med sin bog, då kommer ju hästen att ta bak sin bog.Då kommer han att tränga inåt med sin bog. Då borde det bli väldigt svårt för honom att gå smidigt med bägge benen. Och om hästen tar bak bogen så kommer den ju att ta bak sin inner höft.

På en volt så vill man ju att hästen ska ta fram sin innerhöft. Så att det ser ut så här.

korrekt-volt-backenet

Kan ni se att när hästen går på en volt så går hans ytter benpar på ett större/längre spår? Och att hans inner benpar går på ett spår som är kortare/mindre?

Man kan säga att man ska rida två olika volter samtidigt. Typ så här.

tva-volter-samtidigt

 

Nu blev det jobbigt eller hur? Då har man två val. Det yttre benparet måste då gå snabbare än det inre benparet? Men att gå snabbare borde betyda att man tar kortare steg? Förvirringen är total….

Man kan ju också be ytterben par att ta längre steg, medan man ber innerbenpar att ta kortare steg. Översatt till dressyrspråk så innebär detta i praktiken att man ber ytterbenpar om skjutkrafft och innerbenpar om bärkraft. Jag är en urusel konstnär men jag tror att ni förstår min teckning.

skjutkraft-och-barkraft

 

Nu blev allt helt

plötsligt glasklart eller hur? Så logiskt, så enkelt. Om innerbenpar bär, det vill säga att innerbenpar går mer uppåt och ytterbenpar skjuter på, dvs tar länga steg så borde det bli en volt.

Hur får man då till detta? Logiskt sett så är ju hästen ett mottrycksdjur så för att få den att skjuta med ytterbenpar så borde man helt tekniskt sett ge den något att skjuta emot. För detta ändamål så har man uppfunnit yttertygeln. Det är yttertygelns funktion. Att finnas för hästen att skuta mot så att ytterben par kan ta långa kliv.

Hur får man då innerbenpar att bära? Enligt logiken ovan så får man INTE på några villkors vis ge den något att trycka emot på insidan eftersom den då kommer att ta långa kliv med innerbak.

Så enkelt, så genialiskt. Så varför ska man då egentligen ta bak inner axel?

Det är alltid okey att dela inlägg från denna offentliga blogg. Gilla oss gärna på Facebook.

 
Det är alltid okey att dela inlägg från denna offentliga blogg. Gilla oss gärna på Facebook.

av Lindah

2 svar på ”Rida en volt korrekt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *