Om vi tänker oss  tre hopspikade träbrädor som ligger som på bilden nedan.

 

planka-med-spik-och-hammare-logisk-ridning

 

Om man tänker sig att man tar en hammare och börjar hamra där pilen pekar.

sittbenshammare-logisk-ridning

Då kommer det flexibla träet att till sist ge vika. Det kommer att bli nerböjt i mitten, så här. Kanterna kommer alltså att peka uppåt och liksom dra upp spikarna som brädan är fastsatt med.

ganska-soikad-brada-logisk-ridning

 

Om man fortsätter hamra så kommer träet att ge efter ännu mer i mitten och spikarna som fäster plankan kommer att dras uppåt och till sist brytas av. Detta är ren och skär logik eller hur?

fardigspikad-brada Vad har brädor och plankor med hästar att göra?  Bra fråga.

Om du tänker dig att denna plankkonstruktion är en häst och att dina sittben är två hammare, då kanske du förstår vad jag vill komma?

Såååå, vad jag egentligen ville säga var att om du har problem med formen i trav så bör du undvika att hamra hästen i ryggen. Problem solved!!!!

Till och med den fantastiske ryttaren Carl Hester rekommenderar att man jobbar hästen under lättridning framför nedsutten trav. Varför inte ge det en chans? Vågar du sluta sitta ner i trav?

Nedsutten trav är något man gör för att tillfredsställa domare. Hästen blir inte hjälpt av det, tvärtom, han går sönder av det.

Som jag ser det så är det i trav som man använder mest våld mot hästmun. Det beror på att många inte riktigt vet hur man ska rida i trav för att få en bärig häst. Lättridning är förvisso tusen gånger snällare än att sitta ner i traven men lättridning verkar vara om möjligt ännu svårare att få till för att få en bra form i traven. Vi lär oss lättridning fel. Vi lär oss lättridning som om vi alla satt på en stark, färdig Grand Prix utbildad häst medan vi i själva verket sitter på allt annat än det. Nästa gång du rider lätt , testa att sitta som om du inte har en eldgaffel nerstoppad i brallorna. Våga luta överlivet en aning mer framåt än du lärt dig. När du lutar dig tillräckligt långt fram så kommer under att ske med din häst, han slappnar av, söker din hand och blir liksom mer harmoniskt. När ni har det harmoniska läget så sitter du i hästens balans. Det är ur detta läge som du sen kan jobba för att få upp hästen från bogarna, ni tillsammans kommer upp från bogarna. Om du däremot rider lätt med spikrak stel rygg på din framtunga häst så kommer din häst att bli ännu mer framtung och förmodligen så kommer du att behöva greja mycket med händerna för att behålla formen. Tänk inte att det är ditt överliv som ska bakåt utan det är din rumpa som måste in under din haka, i varje steg. Men låt det ta veckor och månader att nå dit.

Det är alltid okey att dela inläggen från denna offentliga blogg. Gilla oss gärna på Facebook

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *