En ganska vanlig fråga i hästforum är vilken sorts sadelgjord man ska köpa. Jag tänker direkt på svaret att det beror ju på vilken omkrets hästen har, men så svarar inte folk i allmänhet. Jag googlade lite och det finns en uppsjö av olika sorters sadelgjordar som sägs skona både det ena och det andra.
Jag förstår inte riktigt det här. En sadelgjord ska ju aldrig spännas hårt, jag har en mångårig bakgrund från travet och i lopp så vill man ge hästen möjlighet att andas för att få den att prestera på topp. Nu förstår jag att en travhästs prestation skiljer sig från en hopp eller dressyrhästs eller en Islandshästs prestation men jag gissar att samtliga raser måste kunna andas bra för att prestera bra. Andas bör man annars dör man liksom 😉

Visste ni att när man andas in så vidgas bröstkorgen och när man andas ut så ”krymper” bröstkorgen. Den är väldigt flexibel. Du kan testa själv, placera händerna på bröstkorgens sidor, andas in och ut långsamt och noga, andas dig så bred du kan och så smal du kan. Du kan även ta ett måttband och lägga runt din bröstkorg och mäta skillnaden. Den är ganska stor. Sen kan du testa att typ ta ett rep runt din bröstkorg, andas ut så att bröstkorgen blir jättesmal, dra åt repet och knyt fast dig i det utandade, smala läget. Gå sen ut och jogga en runda eller gör lite pilates eller för all del kör ett Zumbapass. Du kommer förmodligen på att det inte alls är särskilt behagligt att vara ihopspänd. Så du bör inte vilja skaffa dig en sadelgjord som gör att du kan spänna gjorden hårdare, det är ologiskt.
Lite som att ha en illasittande bh tänker jag. Många kvinnor, för många, har problem med värk och smärtor i bröstrygg, nacke och axlar. Visste ni att dessa problem ofta kommer pga av att vi bär en bh? Det liksom skär av cirkulationen. Alla vet väl hur skönt det är att komma hem och ta av sig bhn? Smärtor i bröstrygg och axlar sprider sig gärna till resten av vår kropp. Det är så smärtor jobbar. När vi får ont på ett ställe så slutar vi använda det stället, vi liksom spänner ihop oss där och gör oss orörliga. Om vi är orörliga på ett ställe så kommer kroppen att kompensera detta genom att göra sig mer rörlig på ett annat ställe och om ett ställe som inte brukar vara rörligt blir rörligt så kommer det att få ont. Man liksom skapar en ond spiral av ”orörelse”. Lägger lite länkar till behrelaterade problem.

Rädda ryggen med rätt bh

Oväntade besvär av bh 

Nu undrar du säkert varför jag skriver om bh i en ryttarblogg? Jag tänker att detta direkt kan appliceras på en sadelgjord eftersom de sitter på ungefär samma ställe.

Så det är viktigt att ha en bra sadelgjord, för annars kan hästen komma att prestera sämre änden borde. Men vad är en bra sadelgjord? Enligt mig är det en som sitter löst och inte stör hästen. Jag vill ha min väldigt lös, och jag vill att den inte stör frambenets rörelse. Väldigt många sadlar så att hästen har sadelgjorden i armhålan, vilket ser hemskt obekvämt ut. Jag vill ha sadelgjorden så långt bak att hästens framben går helt fria även i det bakersta läget. Det är en ovanlig syn, ni kommer att förstå när ni börjar titta på det. Det räcker inte att det ser bra ut när hästen står stilla, kolla när hästen rör sig och kolla hur det ser ut när den har frambenet i sitt bakersta läge. Ni kommer att se skrämmande syner.

Lös ska den vara, man får inte använda sadelgjorden för att hindra sadeln från att glida runt, det är ryttarens jobb att hålla sadeln på plats. Och där kommer jag till min hjärtefråga. Jag tror att behovet av alla dessa konstiga sadelgjordar har uppkommit för att man vill spänna sadeln så hårt att den ligger kvar mitt på hästen oavsett hur ryttaren rider. Jag kan förstå att i extremsporter som tex fälttävlan eller galopp vill ”våldspänna” fast sadelgjorden, det är en fråga som säkerhet. Men folk som rider dressyr eller skogsmullar, det finns ingen anledning att våldspänna sadelgjorden. Man vill inte det eftersom det stör och skadar hästen (tänk illasittande bh).

Ett läsvärt inlägg är det här om sadelgjordstvång. Om hästen blir sur och sparkar när du spänner gjorden så kan det bero på dels det jag skrivit ovan, dvs att du hindrar den från att expandera sin bröstkorg men det kan även beror på att den helt enkelt har ont i magen, magsår. Så innan du vill köpa en ny sadelgjord, kolla dessa två punkter.

  1. Kan min häst andas obehindrat när gjorden är spänd?
  2. Har den magproblem (80 % av alla hästar har det sägs det)

Om sadeln glider när du spänner gjorden så löst att hästen är nöjd, vad kan du göra då? Då kan du ta och känna på din häst. Eller be en massör att göra det. OM hästen är öm i ena ryggfilen, precis bredvid ryggraden på ena sidan och/eller öm i muskulaturen i bogens bakre del, (tänk ovanför armhålan) så ligger sadeln ojämt på hästen. Det beror förvisso ibland på att sadeln är ojämt stoppad men betydligt oftare beror det på att hästen är sned och att ryttaren inte kan rätta till det. Att köpa en specialsadelgjord döljer kanske symptomet och fördröjer tiden innan du får ett annat problem men symptomlösning är sällan bra. Man får ju oftast även symptom som

  1. Hästen biter sig fast i bettet på en sida
  2. Hästen har svårt att böja sig i ett varv
  3. Hästen har svårt för en av galopperna
  4. Ryttaren upplever att hon på volt ramlar ner på hästens utsida i ena varvet
  5. Hästen har svårt att gå på tygeln

Varför? Jo så här är det, om du tynger lite mer i ena stigbygeln (märks tex på att du får ont i en av dina vrister när du rider samt att du viker din midja) så kommer sadeln att liksom hänga mot hästens manke/ryggrad och ge tryckskador på ena sidan.

Om hästen dessutom är bananformad (vilket hästar är av natur och ohejdad vana) så kommer den att ha ena bogen längre bak än den andra vilket gör att sadeln trycker på bogens baksida på den sidan som hästen är banan åt.

Hästen behöver inte vara så sned att det för ögat syns men om du har något av de här symtomen så är det en god ide att träna sin sits till att alltid sitta exakt mitt över sin häst. En konst som få behärskar hur konstigt det än kan låta. Det handlar mycket om bröstkorgsrotation vilket du känner problemen listat ovan. Lättast att känna är nog din midja, är den inte likadan på bägge sidor så sitter du inte mitt över hästen. Varför är det så viktigt då? Jo för om du behärskar denna rotation så slipper du spänna sadelgjorden så hårt vilket gör hästens jobb enklare vilket kommer att göra ridning roliga för er bägge.

Så dagens test för dig är att testa vad som händer om du lättar på sadelgjorden tills hästen blir nöjd. Viker du din midja? Tappar ni allt vad rakriktning heter? Kanske det inte alls behövs en ny sadelgjord, du kanske helt enkelt måste träna din sits istället? Jag citerar Einsten:”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.”

Har du problem att känna det jag skriver? Då vill jag hemskt gärna få lov att bjuda dig på 4 gratiskurser i konsten att lära sig känna.

 
av Lindah