Den frågan är så lustig tycker jag. Om man vill ha en piggare häst genom foder så är det energi man behöver tillsätta. Men energi är samtidigt det som gör hästen tjock. Så om hästen är i perfekt hull och har en väl uträknad foderstat så måste man kanske tänka på om man kan göra annat än att fodra dit energi?

Problemet är att ryttaren vill rida snabbare än hästen vill gå, typ. De redskap man har för att gå snabbare är att man använder benen som ett slags gaspedal. Man liksom sparkar på den, gärna med bägge benen samtidigt och när hästen slutar lyssna på det så sätter man på sig sporrar och sparkar lite till. Spöet kan också användas för ändamålet.
Fine det här, man vill ha fart. Grejen är att man ju då liksom måste tillåta hästen att gå fram, man måste , eller rättare sagt så BÖR man liksom inte bromsa samtidigt. Då är det kanske lite onödigt att man gasar tänker jag ;-).

Om man tittar på ekipage som gasar mycket så ser man så gott som alltid att de även bromsar mycket. Det vore mer logiskt att först sluta bromsa och sen kanske eventuellt se om man verkligen behöver gasa så hårt, måste man verkligen sparka fram hästen? Behövs sporrarna?

Vad är det egentligen man vill? Jag kan ju bara tala för mig själv och jag vill ha en häst som glatt och villigt går fram utan att jag behöver lägga ner någon energi på det hela. För att få en häst som glatt och villigt går fram så är det ju smart att se till att hästen tycker att ridning är lika roligt som du tycker att det är. För om hästen inte tycker att ridning är roligt så lär den knappast glatt och villigt gå fram och jag kan aldrig tänka mig att det hjälper att sparka honom. Han kanske går fram just då, men förmodligen så går han bara just när du sparkar.

Så, alltså, låt oss repetera,

1.Släpp bromsen

2.Kolla att hästen tycker att det är roligt att bli riden

3.Njut av en skön ridtur
Hur får man hästen att tycka att det är roligt att bli riden? Tja, olika från häst till häst, man får se på individen. Hästar liksom människor har ju olika hobbysar, olika saker de tycker är roligt. Kan ju ta mina barn som exempel, när jag ber dem städa sina rum så behöver man gasa 😉 När jag säger att vi ska gå och löpa glass så behöver jag bromsa 😉

Den Logiska ponnyn tycker att vingla omkring på skogsstigar och fräsa runt i bokskogen och hoppa grenar är det roligaste som finns. Plaska i vatten står också högt upp på listan. Så om jag börjar varje ridpass med att göra det hon vill i en halvtimme så står hon ut med att göra för mig roliga saker på ridbanan sen i en kvart eller så. Vi har kompromissat kan vi väl säga ;-). Hon får göra det hon gillar dubbelt så länge som jag får göra det jag vill. Då har vi en fin och trevlig relation.

Så en fråga man kan ställa sig, hur kan du kompromissa med din häst för att ni bägge ska gilla ridning?

Det är givetvis även en fråga om teknik. Och att hästen är frisk. En stel och styv häst går inte gärna fram. Så om hästen inte vill gå fram så kan det vara en god ide att kolla var den har ont. Sen kan man se till att göra den mjukare i kroppen.

En anledning till att hästar inte vill gå fram är att vi tror att hästar är kaniner eller kängurur. Ryttarens bäcken bör vara en spegling av hästens bäcken. Mig veterligen så går en häst fram med ett bakben i taget. Dvs att ryttarens bäcken bör om den följer med hästens rörelser göra detsamma. Men om man tittar på ryttare som skrittar så liksom gungar de oftast fram bägge höfterna samtidigt. Det hindrar hästen från att röra sina höfter korrekt, låser hästen.

 

Vill du lära dig lite om hur man inte låser hästen? Just nu så bjuder jag på några gratislektioner i hur man lär sig känna. För känslan för hästens rörelser är en stor del i det som kallas ridning. Du kan läsa om det här i denna länk.

Fler inlägg om framåtbjudning hittar du nedan

Problem med framåtbjudningen

Sätta tryck i hästen

Skänkla, driv, skänkla, driv

 

 
av Lindah