(Inlägget publicerades ursprungligen 2014)
I förra inlägget skrev jag om att man varför man vill ha hästen i yttertygeln när man rider en volt. Dock är ju det här med att just genomföra detta väldigt svårt eftersom hästar är byggda för att alltid ha en och samma tygel som yttertygel oavsett varv. Bildtolkning, den vänstra bilden föreställer en häst med huvudet åt höger och rumpan åt vänster. Varje cirkel symboliserar en kroppsdel, i detta fall sett från vänster, bakdel, bål, bog och hals.
Den högra bilden visar en hästrumpa (cirkeln) sedd bakifrån med en armlös ryttare (streckgubben).

Ni kan bli konfunderade över ovanstående teckning. Rimligtvis så borde den ju enligt teckningen vilja vara i vänster hand kan någon kanske tycka med tanke på att att kraften från hovarna riktas mest till vänster tygel. Och ja, det stämmer. Men… den här hästen väljer inte själv att vara i vänstertygeln. Den kommer däremot alltid att vara på väg åt höger men vi ryttare vill ju sällan följa med hästen dit den vill, vi vill ju oftast rida rakt fram. Så det innebär att vi kommer att omedvetet att hålla den hårdare i vänstertygeln för att hålla den rak.

Så sanningen är att det är inte hästen som väljer att vara hård/hänga i/bita sig fat i högertygeln . Det är vi ryttare som väljer att hålla fast hästen i högertygeln.

Nu borde de flesta förstå att det är aldrig hästen som biter sig fast i en tygel, det är snarare vi människor som biter sig fast i tygeln.

Detta är ett symptom på att hästen inte är rak.

Man kan enkelt se/höra var en människa är i sin ridkunskap.

En nybörjare (oskolad ryttare)rider det hon ser och det är hästens huvud och hals.  (I detta fall rider hon/korrigerar högertygel)

En lite mindre oskolad ryttare rider oftast hästens bog, dvs hon korrigerar den bogen hästen skjuter ut (i detta exempel höger bog)

En ännu mer medveten ryttare försöker få hästens rygg att vara rak så att hon kan sitta på den (hon korrigerar hästens bålrotation)

En skolad ryttare han inser att problemet med sökningen till vänster tygel beror på att hästens förskjutit sitt bäcken så då korrigerar han detta bäcken.

Men det tar mååånga år att bli en skolad ryttare. Men det är en rolig (och svår resa). Har du börjat din resa än? Om inte så är det aldrig för sent. Med våra onlinekurser så kan du börja redan idag.

av Lindah

8 svar på ”Bita sig fast i en tygel”
 1. Hejsan! Vill bara berätta hur mycket du hjälper mig, bara genom din blogg. Vet inte hur jag hittade hit men nu är det snart ett år sedan och jag har ändrat ”hela” min ridning pga ditt tänk och sätt att förmedla.
  Precis det här som du skiver om i detta inlägg jobbade jag mycket med igår när jag red min häst. Fast han är tvärtom, ”Skjuter ut” vänster bog. Så precis som du skriver tänkte jag på att rätta till den hela tiden, men samtidigt att sitta mitt på. Jag är inte en så pass skolad ryttare (trots att jag haft min häst i 14 år snart) att jag förstår hur man rättar till hästens bålrotation och än mindre bäckenet. Men jag försöker klura ut det du skriver här på mitt eget vis, haha.. Och det blir sån otrolig skillnad på honom när jag känner att han blir mer rak och jag hittar rätt… Emellanåt 🙂

  Tack för att du lägger så mycket tid på att skriva dina inlägg som förklarar så bra !
  Ha det så gott, mvh My

 2. Vill förstå, men… Du skriver: ”En lite mindre oskolad ryttare rider oftast hästens bog, dvs hon korrigerar den bogen hästen skjuter ut (i detta exempel höger bog)”
  Men i mina ögon så skjuter din hästfigur ut vänster bog (o hästen tenderar vara banan-höger.)!?

 3. Om du tittar på den hästteckningen utan ryttare sedd ovanifrån så skjuter den ut vänster bog. Den är alltid på väg åt vänster. När ryttaren hoppar upp på den så kommer ryttaren att vilja rida rakt fram medan hästen vill ramla åt vänster. Ryttaren kommer att ”ramla ner” på hästens låga rygghalva vilket i detta fall är vänster.Det innebär att hästen är en vänsterbanan (annars hade hästen lagt ryttaren åt höger). Hästar lägger alltid ryttaren åt motsatt håll mot hur den är ”böjd”). Så ryttaren kommer att uppleva att den kör ut höger bog när hon försöker rida en rakt fram.

  Men detta är bara ett exempel, hästar kan vara roterade precis hur som helst.

 4. Jag måste va korkad som inte förstår, trots att du försöker förklara. Har brottats med detta länge utan att komma till klarhet. Men jag vill /måste förstå för att komma vidare! Så därför tjötar jag på ett varv till.

  Vi är överens om att ”teckningen ovanifrån” visar häst med utskjutande vä-bog med avdrift åt vänster (dvs startar jag rida på hö sida av vägen så befinner vi oss snart på vä sida). Min oskolade-ryttaren vill rida rakt fram o försöker korrigera med hö-tygel vilket endast viker hästhalsen åt höger vilket medför att vä-bogen skjuter ut ännu mer (med resultat att ekipaget hamnar ännu snabbare på vä-sidan av vägen).

  Vilken är eg def av vä-banan-häst?? Min def hittills: en häst som i ”normala utgångsläget” böjer hals o ställer huvud ngt åt hö o skjuter ut vä bog , ev går frambens-spåren ngt innanför bakbens-spåren (ung som en banan som är böjd åt höger)?? Vilken är din def/den riktiga def?

  Du skriver att: ” hä lägger alltid ryttaren åt motsatt håll mot hur den är böjd”. Håller med om att en högerböjd häst lägger ryttaren på sin lägre vänstersida. Men din (i min värld motsägelsefulla slutsats) är att hästen är vä-banan/vä-böjd, medan min slutsats är att den är hö-banan/hö-böjd.

  Du skriver att ”din ryttare upplever att hä kör ut hö-bog när hen försöker rida rakt fram”. Medan min ryttare upplever att hä kör ut vä-bogen ännu mer när hen försöker rida rakt fram (genom ”korrigering” i hö-tygeln).

  Du måste rädda mig, kan inte sova längre utan svirrar omkring i motsägelsefulla tankar om div hästbananer.

 5. Asgarv. Nu var jag tvungen att täääänka ordentligt. Jag har skrivit fel i ursprungstexten, ett höger och ett vänster var fel. Har korrigerat det nu och hoppas att det blir klarare. Tack för att du fick mig att tänka 🙂

 6. Näääeee! Nu blev texten ännu mer förvillande/motsägelsefull, i min värld.

  Vi var ju tidigare överens om att ”teckningen ovanifrån” visar hä som skjuter ut vä-bogen o alltid är å väg mot vänster sida av vägen! Men nu har du ändrat det till att hä är på väg till höger (visar teckningen verkligen att det är hö-bog som skjuter ut?)… o att ryttaren kommer att hålla hårdare i vänstertygeln.

  Du skriver vidare: ”Så det innebär att vi kommer omedvetet att hålla den hårdare i vänstertygeln för att hålla den rak”…. strax efter skriver du: ” Det är vi ryttare som väljer att hålla fast hästen i högertygeln”.

  Jag är ej ute efter att va felfinnare/bessservissser… men eftersom jag uppfattat många av dina inlägg som rätt på sömmen o själv fundererat mckt på vad som är ägget så behöver jag utreda detta ända ner till den nakna sanningen/konsekvensen.

  Hoppas du står ut. Behöver din def på vä-banan-häst (stämmer det med min def i min förra kommentar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *