Jag har stött på ett för mig inte förväntat problem. Främst bland dressyr och Islandsryttare på hög nivå. Det handlar om att länga hästens hals. Det är svårt och jag har trott att det beror på att ryttaren inte vet hur man gör men nu har jag fått reda på att man inte får låta hästen länga ut halsen under pågående arbete…

Seriöst, varför skulle man inte få lov att göra det? En hals är en rörlig kroppsdel som kommer att drabbas av mjölksyra om den hålls stilla i mer än några få minuter.

Hästen kan  inte ta in och lagra information om den går i en hög form. I den höga formen kan hästen bara använda sig av gamla lärdommar som den fått när den gått med lång hals. Om, ett stort OM, den inte är i stress under lektionen för då kan den inte ens använda sig av gamla lärdommar.

Att rida en lektion i hög form och med en häst i stress är alltså bortkastad tid (och pengar). Hästen kan inte vara lösgjord då och är den inte lösgjord så kan man tex aldrig få en swingande rygg. Lektionen kommer alltså att behöva följas upp av ett kiropraktor eller massagebesök……

En häst tar in saker under vilan EFTER övningen. Hästens mentala kapacitet för inlärning inkluderar en enda sak. En enda hjälp. Så om man rider runt, runt i 10 minuter och konstant ger den tygelhjälper, skänkelhjälper så har man inte lärt den en enda sak.

Så dagens tips. Läng din häst ofta (oavsett vad din tränare säger) varje gång den gjort en enda liten bra grej. Då kommer den att komma ihåg att när den ansträngde sig maximalt så fick den vila och beröm. Detta gör att den kommer att VILJA anstränga sig maximalt eftersom det belönas. På detta viset så kan man sakta men säkert bygga upp en gigantisk arbetsmoral och vilja hos hästen.

Kom också ihåg att en häst aldrig får gå ifrån en lektion ledsen eller missnöjd. Varje lektion ska göra den stolt och glad och få den att känna sig BRA!!!!! Och du, det hjälper inte att man klappar hästen efter att man stressat den i ett helt pass…… Den måste få känna sig stolt under tiden den arbetar.

av Lindah

2 svar på ”Våga länga din häst”
  1. Skönt att läsa!
    Själv är jag inte frisk och tappar lätt andan. Därför har vi alltid kortare pass med vila och långhals ganska ofta.under ett ridpass. Mycket beröm med rösten och så snart något blir rätt (eller nästan rätt) är hon tillåten att sänka huvudet, om så bara för en kort stund.
    Jag brukar avsluta med att tölta på lång tygel så hon får tölta med sänkt huvud och stretcha ut ryggen.
    Kanske därför hon fortfarande accepterar att gå runt i ridhuset (då jag är lite rädd att rida ut ensam).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *