För sisådär 1000 är sen eller så 😉 så höll jag på med western på en väldigt låg nivå. Hittade en äldre farbror som gick som en comboy och söp som en cowboy och jag tror banne mig att han tom sov med sina stjärnsporrar på sig. Han var en fantastisk man och av honom lärde jag mig lite western, typ skogsmullevarianten. Det var väldigt roligt. Mycket av westrnridningen är väldigt logisk.

Sen var det stiltje på Westernfronten i många år förutom att jag haade en westernsadel som jag åkte i ibland på mina icke westernhästar. När jag kom till Spanien så började jag rida för en annan klok  man som undervisade mig i något som kallas Doma Vaquera. Doma Vaquera är spansk western.

Det är inte helt likt men det finns mycket likheter. Dock har man hästar som är högre i formen än en vanlig westernhäst. Denan ridning höll jag på med i några år. Det är ganska roligt men dressyrtanten i mig saknar lite i det. dock är jag glad att jag fått testa det för då fick jag lära mig alla roliga rörelser på ett enklare vis än hur man rider dem om man rider dem dressyrmässigt. Kulkul.

Doma Vaquera hästarna har låtit mig testa allt det där som man sällan får göra eftersom man sällan träffar en häst som kan som t.ex levad, courbette, piruett, antipiruett och givetvis piaff och passage. Men alla rörelserna är utförda för att ta sig undan en ilsken tjur så utförandet ser inte ut som på en dressyrtävling. Men man lär sig av allt, här var lärdomen att ha 40000 % koll på hästens bakben och att närsom helst, var som helst och hur som helst, snabbt kunna flytta på hästen.

Iallafall, detta var en binotis. Satt och gick igenom sommarens filmer och hittad ett litet westernekipage. Ryttaren är en elev som ridit för mig ganska länge som inte har någon westernutbildning alls , hästen är en välskolad äldre westernhäst. Jag tyckte att det gick jättebra. Det är kul för mig med omväxling. När man träffar en ny häst så får man testa sig fram vilka hjälper som funkar på just den hästen. Hjälper i ordets bemärkelse finns ju egentligen inte utan hjälper uppfinns och utvecklas efter behovet hos just det ekipaget. Det är bättre att leta upp vilka hjälper hästen är van vid istället för att påtvinga den nya hjälper som den kanske inte förstår.

Och filmen är bra för jag får många frågor om vilka grenar min ridning passar för. Alla skulle jag vilja säga. En häst är ett djur  med 4 ben och ett avancerat biomekaniskt system som styr benen. Detta system bryr sig inte om i vilken gren ryttaren tänker tävla i. Hjälperna funkar för alla hästar oavsett gren. Sen är det dommaren som bestämmer hur just du personligen måste använda dina hjälper för att ge dommaren i respektive gren det han vill se.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *