Du bör förts ha läst de här två artiklarna innan du läser denna.

Myten om hästens bogar

Rörlig häst

Det finns en skola som säger att man ska sitta tungt med sittbenen i sadeln och gärna luta sig lite bakåt. Är det en bra ide tror ni? Vi vet ju numera att de flesta hästar är som rutschkanor som lutar framåt neråt. Vad tror ni händer om man trycker ner sittbenen och lutar sig bakåt i detta läge?

 
Om man ser rent logisk på det hela så borde det innebär att man liksom rutshar ner i rutschkanan…..

Jag förstår inte hur man tänker sig att detta ska fungera rent praktiskt?

Om vi ser på bilden ovan så borde ett tryck från sittbenen, dvs att man sitter tungt i sadeln innebära att strecket blir tyngre framtill.

Om man däremot trycker ner strecket baktill, vad händer då? Tja, inte så mkt tror jag.

Men Om man tänker sig att det finns ett stöd i mitten, då borde det ju fungera att få upp fronten genom att trycka ner bakändan. Det är logiskt.

 

Men problemet med hästar är ju att det inte finns ett stöd i mitten…… Det finns ingenting i mitten.

Så rimligtvis så är det enda som händer om man trycker ner sittbenen och sitter tungt i sadeln att hästen liksom går av på mitten, typ så här. Hästen är ju liksom byggd som ett bord och har sina stöd i kanterna.

När hästen svankar så är det … inte bra kan man säga. Man vill definitivt inte att hästen börjar svanka. Man vill motsatsen, att hästen kommer UPP med ryggen. Så rimligtvis så bör man göra allt man kan för att INTE sitta tungt i sadeln. En svankande häst tar upp sitt huvud., dvs går ur formen. Då är det vanligt att man tar ner hästens huvud med hjälp av händerna för att den ska gå på tygeln. Men fungerar det verkligen?

Tja, en hals som är böjd är lätt att få till, men i skelettet ser det ut så här.. Kan ni se att hästens ryggrad faktiskt kommer ännu längre ner när man drar bak hästens nos? Att nacken inte längre är högsta punkten? Man behöver defenitivt inte vara Einstein för att se hur trångt det blir mellan hals och ganash… Undrar om hästen kan andas som han ska när han går så här?

 

 

När man ridit så ett tag så ser hästen ut så här, dvs hästen blir ännu mer rutschkana framåt.

 

Så vi kan väl konstatera att det inte är så smart att sitta tungt på hästen och samtidigt hålla ner hans huvud….. Det är inte ens smart att bara sitta tungt och INTE hålla ner hans huvud. Att sitta tungt på en häst är ungefär det dummaste man kan göra….

Man kan se om en häst rids så här. Då får den en grop mellan manke och hals, ett så kallat lansmärke.  Den får dessutom en svank. Man kan säga att hela hästen blir konkav över ryggen. Det är ju tvärtom mot vad man vill. Man vill ju få UPP ryggen.

Kan ni se hur fint den här hästen fyller upp både sin svank och sitt lansmärke? Sån här rygg vill man ha. Och bättre ska det så klart bli.

12042623_10207921910670127_8265780210156183211_n
av Lindah

Ett svar på ”Hur får man upp hästen från bogarna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *