Jag ser dessa två grejor allt oftare. Det gör mig både fundersam och lite uppgiven. Varför måste man eller ens vill man visa upp bilder på när man gör detta?

En häst är ett flyktdjur. Den försvarar sig genom att fly  eller göra sig orubblig. Då är det helst frambenen som den gör sig orubblig med. Ju högre rang en häst har ju svårare är det att flytta dens bogar. Om vi eller en annan häst provocerar hästen mer så kommer den att sparka med sina bakben och då alltså fortfarande stå orubblig med sina bogar. Bogarna är hästens fasta punkt här livet.

Om man går över ens viss gräns med provocerandet av en häst så att den inte längre känner sig trygg nog att stå på sina bogar och den inte heller kan fly, förstå då ställer den sig på sina bakben. När en häst står på sina bakben så är den oskyddad. Ett rovdjur kan enkelt riva ut dens maginnehåll ur dens mage. Magen är det hästen skyddar in i det längsta. Magen är oskyddad av revben eller annat skellett, den är en svag punkt kan man säga. Dock kan ju hästen i stående tillstånd använda sina framben till att slåss med. Dock ska det ha gått mycket, mycket långt innan flyktdjuret hästen tar till sådana metoder.

Man kan säga att om en häst stegrar så har man gått lååååååångt över dens gränser.

Liggandet då? En häst lägger sig endast ner och sover om någon annan står för vaktandet. Att ligga ner gör den sårbar. Den måste känna tillit för att lägga sig ner. Jag kan förvisso inte hästspråket men jag har mycket svårt att tro att en häst ber en annan häst att lägga sig ner utan det är något den gör när den känner sig trygg nog att göra det.

Så att stegra sig är sista utvägen för en häst, att lägga sig ner är om man försöker förenkla det raka motsatsen till att stegra sig. Det är en grej en häst gör i yttersta förtroende.

Så vi har alltså två saker som är i hästens yttersta ändar av beteende. Dessa betende har noll och ingen funktion för att vi ska kunna rida eller träna eller vara kompis med vår häst.

Så varför, varför och igen VARFÖR har det blivit så ”fint” att utsätta hästen för detta på kommando? Folk titulerar sig duktiga när de lyckas med detta… Varför har detta behov av att känna sig duktig uppkommit hos folk? För det fyller ingen annan funktion än just detta. att få hästägaren att känna sig duktig.

Jag tycker att det är hemskt…..

Det finns en bok som är fantastisk som jag tycker att alla borde läsa. Det kommer att ge er en ordentlig tankeställare.

av Lindah

6 svar på ”Stegra och ligga på kommando”
 1. Jag har haft samma funderingar. Jag tycker att man kränker hästen när man lägger den ned. Men det finns såklart relationer, där hästen känner fullt förtroende och det bara blir naturligt.

 2. Ja, så har jag också tänkt. De bloggar jag läser där de visar att hästarna kan lägga sig ner, då verkar det handla om förtroende. Både i hagen, i boxen och i manegen. Inte tänkt på den andra aspekten alls dock, faktiskt. Intressant.

 3. Men, ta av skygglapparna! Den som ondgör sig över ”tricks” som stegra, borde även oja sig över de som rider in / rider häst – med ung. samma motivering; flyktdjur.. predator.. osv . Det finns såklart bättre o sämre o vansinniga sätt att rida in resp. rida en häst precis som det finns bättre o sämre o vansinniga sätt att träna/utbilda o genomföra ”tricks”…

 4. Vill man höja ögonbrynen så är t.ex. galoppbranchen eller travbranchen mer uppseendeväckande, med tanke på skadefrekvenserna och genomsnittlig livslängd på hästarna där.

 5. Mina hästar spec. unghästarna stegrar sig o tampas o leker i hagen av ren livsglädje utan någon skräck inblandad…

 6. Håller med!
  En otrygg häst gör inte sådana saker frivilligt utan det handlar om en relation mellan häst o människa, en lek.

  Varför ska du alltid hitta fel på vad alla andra gör o sedan sätta dig själv på en piedestal som allvetare med hästarna…..?

  Tycker att man kommer längre med ödmjukhet o tacksamhet inför att hästen släpper in oss i deras sfär o tillåter oss leka med dom med olika tricks, låter oss rida på dom mm.

  Jag vet att det finns personer som inte borde få ha djur men vi andra då, vi som har sunda tankar kring horsemanship mm, varför ska vi bli hängda för att vi leker eller lär med våra hästar tricks?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *