Jag har tidigare skrivit i bloggen om den fantastiskt vackra Sagohästen. De har på grund av graviditet efterföljande vård av liten människa haft liten träningspaus på några år där de bara tränat sporadiskt. Men nu är de på gång igen, denna gång med Bakbenskursen.

Jag värdesätter mina elevers personliga integritet vilket är anledningen till att jag sällan visar saker från våra onlinekurser här på bloggen men den här gången så var jag tvungen att be om tillåtelse att visa för det här är ju så galet intressant.

Jag har dock fått lite rapporter från dem genom åren. Den här är från Arbete vid Hand 1 som de gick 2017


Känner sån underbar känsla! ❤️Jag och min polle har tagit en paus i bakbenskursen pga graviditet och ist hoppat på första arbete vid hand. Så idag har vi gjort första lektionen och de va inte så lätt man kan tro med en häst som alltid har fokus på allt runtomkring och ständig är på sin vakt. Men detta är vad vi åstadkom ? en trött häst som inte kunde sluta gäspa, massa benkli och orkade inte gå ett steg till. Sen tog vi av tränset och ”sov” ihop. Känns som de är första gången nånsin han helt lägger sin trygghet i mina händer, han lyfte inte ens på huvudet när en helikopter flög ganska lågt precis över oss. Önskar att jag smygit in dessa kurser mellan ridkurserna lite tidigare men bättre sent än aldrig! ?

Den här är från 2019


Hur man får min häst från 100 till 0 på en min, arbete vid hand är svaret ?
Hoppade upp, red iväg och insåg att jag kmr inte bli långvarig på hans rygg (helt sjövild!)? så bara att hoppa av och påbörja en övning från arbete vid hand och på mindre en nån minut så gäspar och gäspar han och går att sitta upp på igen, som magi el att ge han en injektion med nått lugnande ?

Idag fick jag en liten ridfilm från en lektion i Bakbenskursen. Mina elever skickar ofta små filmer när de känner sig fundersamma över en onlinelektion och det tycker jag är så himla roligt. Jag får ju sällan se mina elever och det är så svårt att svara på frågor utan att faktiskt kunna se. Filmer gör allt så mycket lättare, och roligare dessutom.

”Han är inte helt överförtjust i att ridas på detta underlag med pölar överallt och de märks men vilket fall som i denna övning så drar han ner tempot ordentligt och jag får nästan lägga på skänkeln ibland för att han inte ska stanna. Han släpper även bettet stundtals och jag vet inte riktigt om jag ska bry mig i detta och fortsätta med min övning att tänka ytter skänkel bakåt el om jag ska justera nått? Tkr han detta är jobbigt för att jag gör rätt el fel?”Mitt svar

Ditt problem innan har varit att han går fram för mycket eller hur? Nu har du det motsatta vilket i ert fall är fantastiskt trevligt. Du gör det bara på ytterbenet? Isåfall så får du som svar en böjning av hästen. När man böjer hästen så släpper den innertygeln men kommer mer fram till yttertygeln. Det kan i början endast ses som att ytterörat är liiite längre fram än innerörat. Jag ser att du spontant använder skänkeln för att dutta vilket är superbra, småduttande. Men , all drivning ska ske på utsidan. Så dutta med ytterskänkeln. Innerskänkeln ska mer bara hänga där. Att han knäpper av kan man bota med att lika duttande som du gör med innerskänkeln så gör du ett uppresande tygeltag där du lyfter bettet en aning uppåt (hög hand) och berättar var du vill ha hans huvud. När det är där så lägger du tilbaka handen. När en häst ligger tungt på sina bogar så är den tung i handen. När en häst lägger sjukt mycket vikt bakåt så släpper den vår hand eftersom den bär sig själv, den behöver inte längre något stödhjul så att säga. Du kan se hur oerhört mycket han vinklar sina bakben, blir nästan låg i bakdelen. Det ska vara så. När man rider i andra gångarter så får man moderera farten genom att släppa benen så mycket som det behövs. Man kan lägga till spettet från travkursen. Men ditt mål är nått. I ett ekipage så vill en alltid gå snabbt och den andra blir då bromsande. Om hästen går snabbt blir ryttaren automatiskt den bromsande. Ska man rida bakifrån så måste dock hästen vara den som bromsar för då kan ryttaren driva på ett sätt som inte direkt ger fart utan bara mer energi och power. Så det här är svinbra.

” Ja han är ingen häst man brukar behöva driva och mkt fokus gå åt att sänka tempot så detta är ovant för både mig och han. Därför blir jag lite osäker och handlingsförlamad. Här gör jag övningen bara på ytterskänkeln och då inte ens fullt ut för då stånkar han som en gris. Såå glad att vi är på rätt spår och att jag får feedback så jag vet hur jag ska tänka vidare i detta.
Han har gått från att alltid försöka komma undan jobb till att göra sitt bästa och kämpa med mig vilket är så kul!
Jag ser verkligen fram emot när vi kommit ännu längre i kurserna och se hur de artar sig, han är ju sååå känslig och ger respons på minsta hjälp så lyckas jag nu bara göra allt rätt så kommer han bli en helt fantastisk dressyrhäst tror jag.
Tusen tack för hjälpen”

Jag: Om du vill kontrollera böjningen så be någon filma er bakifrån. Alla snackar ju om att ställa hästen i nacken men jag föredrar böjning där bak. Man kommer vid korrekt böjning att se att svansen är ”ställd” i rörelseriktningen.

Det ska bli verkligt spännande att följa de här två 🙂

Det är aldrig för sent att börja sin resa mot att bli en riktigt bra ryttare. Har du kollat på våra onlinekurser? Alla lektioner är helt online vilket innebär att du kan gå dem när du vill, göra lektionerna när det passar dig och det bästa av allt är att du har kvar lektionerna så länge du vill.

Om du hellre föredrar att träna ”på riktigt” så har vi numera instruktörer lite varstans i vårt avlånga land. Du hittar dem här.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *