Här är några intressanta bilder som jag fått lov att använda för analys. Den första kan jag tänka mig att många tycker ser helt okey ut medan den andra kanske inte får lika många likes. Men faktum är att bägge är lika dåliga. Vad tittar man på för att se det? Hästens hitersta bakben.

Detta är en stegfas i galoppen som många ryttare väljer när de vill visa något bra. Den fasen i steget som ger en illusion av att hästen går i uppförsbacke. Uppförsbacke i galopp i denna stegfas behöver dock inte betyda att hästen går bra, eller att den bär sig. Kolla som sagt var på hästens hitersta bakben. Det är rakt, dvs ovinklat i lederna,medan det bakersta är tungt belastat. Jag brukar tänka denna sorts obärighet som att hästen åker skridskor. Bakbenet som är längst fram har liksom kasat fram vilket gör att nästa fas i steget blir väldigt framtungt. ett rakt bakben kan inte bära hästen uppåt, utan bara kasta den framåt på bogarna. Det är den fasen i galoppen som ingen vill visa på bild ;-).

Varför blir det så här? För att ryttaren rider hästen framifrån, dvs hon drar hästen bakåt, det kan man även se på hästens lansmärke, manken är inte uppe, halsen följer inte ryggens linje. Vad hade hänt här om ryttaren slutat rida framifrån, dvs om hon gett hästen handen? Den hade för det första rusat iväg , men den hade även slängt upp huvudet, dvs all form hade försvunnit. För den här hästen går inte i en ärlig form, den är ihopdragen.  När man drar hästen i form som här så kommer hästen att uppleva det som att han ramlar baklänges. Det är logiskt om man tror att man ramlar baklänges att försöka återställa balansen genom att slänga sig framåt. Därför kan inte den här ryttaren ge hästen handen, då ramlar den framlänges, vilket ryttaren då upplever som tappad form och att hästen rusar/blir stark/hamnar på bogarna.

Kan det vara så att ryttaren rider så här bara i galoppen? Nope, även i traven ser det ut så här.

Vad kan man titta på för att se allt det här? Förutom hästens obäriga bakben och lansmärke så kan man även titta på ryttarens armar. Hennes armbågar är för långt bak. vilket gör att hon låser hela armarna. Så långt bak bär aldrig armbågarna vara om man vill rida dressyr och få en bärig häst. Alla vet att man ska ha en framåttänkande hand men handen är ju bara toppen på en arm och armarna börjar ända bak i ryttarens skulderblad. Hästar tycker att det är sjukt obehagligt med låsta armar.Var ska armbågarna vara då? Tja, om vi jämför med en fantastisk ryttarinna så kan vi ta Charlotte Dujardin. Kolla in filmen och studera var hennes armbågar befinner sig i förhållande till hennes kropp. Ni ser att armarna aldrig är stilla och låsta utan att de följer med hästen.

Kan man ändra det här? Kan man få bättre armar? Ja absolut. Men det går som sagt var inte bara att sluta dra, man måste ersätta dragandet med något annat. Man måste börja rida hästen bakifrån istället för framifrån. Det innebär att man under en period kommer att känna det som att man inte kan rida och att hästen går urdåligt men det är en övergående fas. Man måste bygga ryttarmuskler och såna bygger man ju inte på en helg. Dessutom så måste hästen bygga bärighetsmuskler, den måste lära sig att bära sig själv istället för att bli buren av sin ryttare. Det tar lite tid.

Jag har skrivit mer om vad som gör Charlotte så överlägsen alla andra.

Ni kan läsa om det här.

Här kan ni läsa lite mer om vad man kan titta på när man bedömer bilder.

Är det verkligen rättvist att döma ögonblicksbilder? Njae, jag tycker ju inte det, utan detta var ju något jag gjorde för att analysera en sak och öppna folks ögon. Men en kul grej man kan göra det är att be någon ta en massa bilder på en under en ritt. Sen kollar man på alla bilder och då bör ju majoriteten av bilderna vara bra och inte framåtstupande. Speciellt galoppbilder är väldigt avslöjande.

För att kolla av var hästen är nu så är det smart att låta en ryttare som inte kan så mycket rida den när man tar fotona. För då får du hästen egna ärliga uppvisning. Så som den går om den inte får ryttarhjälp och därmed visar sin egen bärighet. För det är ju dit du vill, du vill göra hästen så stark och så bärig att den bär sig själv, du vill inte bära runt på den. Den här ryttaren vet inget om form eller så, hon kan typ inte ramla av och så rider hon gärna fort ;-). Jag knäppte en massa kort och majoriteten av dem är faktiskt väldigt bra med tanke på att denna hästen fortfarande är ung och bara är riden i två år. Men även här så ser ni ett par bilder som är riktigt framtunga, ni vet i den där osmickrande stegfasen i galopp, den som ingen ryttare någonsin lägger ut för allmän beskådan 😉
av Lindah