Jag ramlade in på ett hästforum och såg att många la upp bilder på hästen före och efter, dvs en bild som kanske var ett år gammal och en bild från nutid. Det lustiga är att jag antar att man lägger upp dessa bilder för att man är nöjd över hästens utveckling men i så gott som samtliga fall så var faktiskt förebilden bättre än efter bilden. Dvs hästen är sämre nu än då. Det är ju lite sorgligt det där. Vi saknar så otroligt mycket kunskap, dels saknar vi ju helt uppenbart kunskapen att förvalta och utveckla hästen men vi saknar ju dessutom kunskapen att se vad som är bra respektive dåligt. Och i ärlighetens namn, hur ska vi kunna träna hästen bättre om vi inte ens vet vad det är vi letar efter? Vi vet inte vad som är bra eller dåligt. Det är ju dock inget vi ska klandra enskilda ryttare för utan det är ju de som lär ryttarna saker som ska klandras. Men… kan vi egentligen klandra dem? Eller kan vi klandra dem som lärt dem som lärt dem? För det är ju som så att det är i grundkunskapen det brister, och vem står för grundkunskapen? Ingen skulle jag vilja säga, iallafall inte när det gäller hästkunskap som enkelt nås av gemene man.

Så istället för att döma varandra så kanske vi ska försöka att först få folk att inse att de saknar en massa pusselbitar, för första steget till kunskap är insikt. Houston, we have a problem 😉




Men vad tittar man på? Hur vet man att hästen är bättre eller sämre nu än den var för ett år sedan? Vad kan man titta på? Man kan titta på massor av saker men jag tänker nämna 4 enkla saker att titta på. Dessa sakerna kan man se även när hästen lunkar omkring i hagen på egen hand. Bra ridning ger en permanent förändring på hästens hållning så det är inte nödvändigt att se hästen riden för att se om den är bättre nu än förr.

1; Hålet framför manken, det så kallade lansmärket ska minimeras.Halsen ska likasom vara en fortsättning på mankens linje. Dock kan man åstadkomma detta på olika vis. Man kan sänka hästens rygg så att mankhöjden blir lägre, då kan man få en fin linje men det är inte det man vill, man vill ju göra hästens högre framtill. En bra riden häst blir faktiskt lite högre i mankhöjd medan en dåligt tränad häst blir lägre i mankhöjd.

2; Halansättningen ska flyttas upp, sammanfaller lite med att hålet framför manken fylls ut. Man vill liksom se en tydlig övergång mellan bog och hals, det ska inte se ut som om halsens underlinje kommer ut mellan hästens framben.

3. Svanken ska fyllas ut och bli mindre. Det kan göras på två sätt, man kan vinkla om bäckenet eller så kan man sänka hela hästens front så att svanken försvinner. Man vill dock alltid höja hästens rygg.

4; Hästar har också sittben (bärbensknöl). De ska peka så långt neråt som möjligt. Pekar de uppåt så har hästen inte vinklat in bäckenet under sig.

Det här skelettet är intressant att kolla på. Jag brukar kalla det för dressyr skelettet. Det är så dåligt ridna hästar ser ut innuti. Om ni kollar på ridbilderna nedan, vilken av bilderna tror ni har det här skelettet?

 

Nu ska vi se hästen riden. Första bilden är förebilden. Andra bilden är efterbilden. Här är hästen bättre på alla vis på efterbilden.

4 år senare så ser hästen ut så här.

Det här är så galet stor skillnad så det är lätt att se. Det man kan se på den översta ridbilden är en häst som inte går fram till ryttarens hand. Det är så era hästar ser ut när ni klagar på att de knäpper av, när ni börjar fundera på vilket bett som hästen kan acceptera bättre. Egentligen är det ju liksom fel i hela hästen när ni känner det så.

På andra bilden ser ni en häst som går fram till ryttarens hand. Det är vackert.

Det är alltid okey att dela inläggen på denna offentliga blogg. Gilla oss gärna på Facebook.

Vill du fylla ut dina kunskapsluckor så ta en titt på våra kurser. De startar första fredagen i varje månad. Du kan läsa mer om kurserna genom att klicka på respektive länk.

Lär dig se

Beridarutbildning

Arbete vid handkurser

 

 




av Lindah

Ett svar på ”Före och efter bilder”

Kommentarer är stängda.