Jag tar ju alltid upp årstidsrelaterade problem här och nu är bockperioden i antågande. De flesta hästar börjar bocka nu, speciellt i galoppfattningarna. Många hästar vill inte trava utan bara galoppera.

Det beror på knagliga hagar vilket gör att hästen inte rör sig så mycket. Då blir senor och muskler korta och strama, speciellt i bakpartiet. Det innebär att när hästen försöker trava så stramar det åt och det kan ibland göra ont när för korta senor ska sträckas ut.
Ungefär såsom beskrivet för Patellaupphakning fast i mildare form.

Vi Patellaupphakning hoppar patellas mediala raka band över kägelutskottet på tibia och hästen kan inte längre böja på sitt ben utan det fastnar i ett sträckt läge. Ibland släpper det väldigt snabbt, ibland kan det vara låst längre.

I sin mildare form så gör det ont när hästens ska upp i en högre gångart och då bockar den reflexmässigt.

Antingen så kan man bli rädd för din häst eller skälla på den eller så kan man redan nu börja förbereda sig på att slippa problemet genom att lägga in TIMMAR och åter TIMMAR av skritt rakt fram för att hålla muskler och senor glada och mjuka.

Jag vet inte om det stämmer men det sägs att en häst i en hage rör sig i snitt 1,2 mil i skritt en helt vanlig dag. Om hagen tillåter detta. Vilket en liten knagglig vinterhage inte gör. Om man dessutom satt på hästen ett illasittande täcke så blir den ännu mer obenägen att röra på sig.

Så ut och skritta hästarna redan nu för att förebygga problemet. Givetvis är det viktigt att skritten är lösgjord, dvs en skritt där hästen får gå med vickande rumpa och svajjande bål och ett pendlande huvud. En skritt där hästens kropp är låst och där han tvingas gå på tygeln för att du håller ner hans huvud har ingen som helst effekt på problemet.

Givetvis så rider man aldrig på en volt i snabbare fart än skritt med en häst som är så stel att den måste bocka för att lossa på sina spänningar men det tror jag inte att jag behöver skriva. Det finns en tro att en häst bockar för att den är glad. Det är inte sant. Den bockar för att den har ont.

Givetvis så kan hästar bocka av överskottsenergi också men det ser inte riktigt likadant ut.
av Lindah

3 svar på ”Nu börjar bockperioden”
  1. Tummen upp för ett bra, informativt inlägg! Tummen ner för att du hävdar att hästar inte kan bocka av glädje och bus! Har du någon gång släppt hästar på sommarbete? Då är det fullt med bocksprång av ren och skär glädje! Likaså om man galopperar över en åker, då bockar gärna även de hästar som annars aldrig skulle komma på tanken, givetvis med öronen spetsade. Detta kan omöjligt vara tecken på någonting annat än glädje och bus! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *