Nu är sommaren här med värme och med värmen kommer torkan och med torkan kommer torra hovar och med det kommer tappade skor och spruckna hovar…….

Det enklaste du kan göra för att mota Olle i grind är att när du fyller hagens vattenkar så låt vattnet stå på och rinna så att det runt vattenbaljan bildas gegga nästan i stil med vår och hösthagar :-). Men se till att lerpölen är så stor att både fram och bakhovar står i det när hästen dricker. Detta ge fukt till hästens hovar många gånger per dag. Enkelt tips som i princip helt tar bort problemet med torra hovar. Funkar dock inte om du har en sandhage. Sandhagar ger problemhovar.

Man kan också lära hästen stå i vattenbad med hovarna. antingen genom att ha 4 olika spannar, det kan vara svårt att vänja vissa hästar vid detta dock och resultatet när de hoppar iväg är liksom lite bökigt. dock går det med lite tålamod.

 

Lite mindre bökigt är en sån här matta där hästens alla 4 hovar får plats. Hittas ofta hos försäljare av ko produkter.

Man kan ju givetvis använda naturens egna blöta också.

Ett tips som jag använde mig av när jag tränade travhästar var att låta hästen stå i vattenbad INNAN ett jobb, kanske 20 minuter. Då suger hovarna åt sig massa vatten vilket gör hovarna spänstiga och därmed en aning mer stötdämpande.

Det hjälper inte lika bra att spola hovarna utifrån eftersom det är undertill man vill ha fukten, eller rättare sagt så vill man ha den från så många håll så möjligt. Spolar man benen så rinner det mest utanpå men undersidan av hoven förblir torr.

Såna här kylslangar använde man ofta på travare för att kyla benen efter hård ansträngning. Det ger dock ingen fukt underifrån men allt är bättre än inget.

Om man har en häst som står på box så finns det hovlera som man kan sätta inuti hoven som gör att hoven får fukta. man kan dessutom kombinera det med såna här filtofflor som man lägger i blöt och låter hästen ha dem på sig i boxen. Hittas ofta i shoppar för travhästar. Dessa ger dessutom ökad värme i hoven vilket stimulerar horntillväxten och får hoven att växa snabbare.

Ett annat sätt är att mocka slarvigt så att boxens underlag är pissvått och på det viset få fukt i hoven……. Detta är dock ett horribelt sätt för en pissvåt box ger en stank i boxen som skadar hästens luftrör och lungor. En box ska såklart alltid vara torr och totalt befriad från all ammoniak stank. Det kan tyckas konstigt att jag ens nämner detta men tyvärr är det vanligt att man har boxar som stinker och där bädden är alldeles fuktig på ytan , blä för sånt….

En sak som är vanligt idag är att man har alldeles för långa hovar så att strålen inte når ner i marken utan ser ut som en förkrymt liten grej långt uppe i hoven. Det är ytterst ohälsosamt för en häst och ger den skador.

På travet så drog man alltid av skorna på en häst när dessa började bli slitna och sen fick den gå barfota och på ett naturligt vis slita ner hoven innan man slog på nya skor. Det kunde ta några veckor. Självklart lät man dem aldrig gå så länge barfota att de blev ömhovade (det är kvalificerat djurplågeri, ungefär som att gå med skoskav). Till saken hör att travhästar tränas på jämna fina banor med perfekt underlag. De utsätts sällan för hårda steniga grusvägar. Så underlaget spelar en stor roll.

Men det är väldigt välgörande för en häst att själv få slita ner sina hovar mellan skoperioderna. Anledningarna är bland annat att när hoven växer så växer nerver och blodkärl i hovväggen. Om man verkar dessa så mycket som man skulle vilja så kommer hästen ofta att börja blöda. Blodet är inte så farligt som många tror dock för blodkärlen växer längre ner än nerverna, så oftast om det bara kommer lite blod så gör det inte ont på hästen. Men om man tar så mycket att man når nerver OCH blodkärl, då gör det såklart ont.

Om man istället låter hästen slita ner hovarna själv så kommer nerver och blodkärl att på ett naturligt sätt att flyttas uppåt och inget blodvite uppstår. Hästen sliter själv ner hoven i naturligt takt så att säga (under förutsättning att den går på ett bra underlag).

Om man gör så här så kommer man aldrig att få den där klumpfoten som så många ridhästar har, där strålen är obefintlig och aldrig når marken. Dessutom så kommer hästen att själv visa vilken hovvinkel den behöver (många har väldigt felaktiga hovvinklar på sina klumpfotshästar).

Om din häst sliter hovarna ojämnt, tex sliter mycket i tårna (går på bogarna, är framtung) , eller sliter utsidan mer än insidan (bär sig inte korrekt) så tyder det på att den rör sig fel och då är det läge att kolla över hur du rider din häst. Kan du rida den på ett mer korrekt vis? Jag ser många som ägnar evigheters evighet åt att korrigera såna här hovar med hjälp av att ändra i hoven. Det har sällan stor effekt eftersom hovarna blir så här eftersom hästen belastar sig fel. Om du lär dig rida din häst på ett bättre sätt så kommer den också att belasta sina hovar mer korrekt.

Och när vi ändå pratar hovar så måste jag bara nämna det där om att sko bara ett benpar. Jag har alltid undrat varför man ibland skor hästen bara fram? Ok för en ridskolehäst eller annat men en häst som man försöker få att arbeta korrekt med sin kropp? Om man bara skor framhovarna kommer ju hästen att försöka lägga all vikt på dessa istället för på sina oskodda bakhovar. Det blir alltså väldigt svårt att få en sån häst att börja belasta sina bakben. Det låter liksom lite ologiskt på nått vis.

Strålröta måste jag också nämna lite snabbt. Det är aldrig okey att låta en häst gå med strålröta länge. Det ska åtgärdas direkt. Be din hovslagare att öppna upp i och runt strålen mer, både i mitteln och på sidorna så att det inte blir långa trånga gångar där. Det ska vara breda öppna kanaler OM hästen har drabbats av strålröta. Det bästa man kan behandla sånt med efter att hovslagaren gjort sitt jobb heter Trush Buster. Det verkar tyvärr inte gå att köpa längre. Allt det där andra som folk grejar med idag, kopparsulfat, tjära, jod, silver etc har i princip ingen effekt. Trush Buster botade problemet på några dagar. Så jag hade gillat om folk började se strålröta som ett akut problem som måste botas igår typ.

Om man gillar att pula lite extra med sin häst så tipsar jag om hovsalva. Det masseras in i kronranden, länge och väl vilket mjukar upp denna och ofta ger en väldigt fin hovtillväxt då massagen när man sätter på salvan ger värme, salvan ger mjukhet.  Jag som själv är pedant har aldrig gillat att kronranden är så där torr och skrovlig. Jag vill ha den mjuk som en barnrumpa och det får man med detta tips. Men det är en sak som är väldigt förbisedd idag har jag märkt. Man kan nästan riva sig på de flesta hästars kronränder, det är som slitna nagelband på en människa. Hemskt för mina pedantiska ögon att skåda. Det här är den bästa hovsalvan jag vet.

Jag vet att det är poppis att pensla massa olja på hästhovar. Det går ju dessutom betydligt snabbare än att sitta i 10 minuter med en hov och massera in hovsalva. Det är bara en nödlösning. Det funkar men jag inbillar mig att olja på hoven hindrar hoven från att suga upp det den verkligen behöver, dvs fukt. Jag har experimenterat med att först vattna hästens hovar och sen smörja utanpå den blöta hoven. Men…tja…Hovsalva på enbart kronranden plus regelbundna fotbad är det bästa. Och filttofflorna.




av Lindah

Ett svar på ”Lite tips för sommarhovarna”
  1. Jag tror att Trush Buster finns kvar men med namnet ”Rengör Strålen”. Fanns iaf för något år sen när jag köpte det sist 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *