Det är ju ingen nyhet att många gamla hästkarlsknep är på väg att dö ut vilket är oerhört synd. Jag vill försöka bevara det.

 

Det här är något som är så enkelt, så genialt och såååå bortglömt. Man ser nästan ingen verkligen RYKTA en häst.

Jag minns när jag var ung, då jäklar ryktade man så man var helt slut efteråt. Att rykta är jobbigt. Borsten ska vara tät så att man kan dra den hårt längs hästen utan att delen där borsten sitter fast råkar komma åt hästen. Det ska inte vara en sån där mjuk fin borste som man bara kan dra lite löst över hästen.

Man ska alltid ha borsten i handen som är närmast hästens huvud och skrapan i den handen som är närmast hästen bakdel. När jag var ung så skulle man få ut 5 fulla skrapor stöv per kroppsdel, dvs hals, bog, bål och rumpa. Helst skulle sista skrapan vara vit, inte som den första grå. Då var det att få hästen ren man var ute efter.

Men det man egentligen vann var något helt annat. Eftersom borsttagen skulle vara långa och ganska hårda så gav det hästen skön massage samtidigt som ryttaren (ryktaren) utvecklade liksidiga muskler (får man av att byta ryktborsthand/skraphållarhand) och koordination  i sin kropp och fick en skön uppvärmning inför sitt ridpass. Det skapade ett band med hästen. Beröring är dessutom stresshämmande. Hästen slappnar av, trivs gäspar vilket släpper på spänningar och när människan ser hur hästen njuter så kommer även denna att må bra. att hästen har mjuka muskler innan man hoppar upp den behöver jag väl inte ens nämna fördelarna med hoppas jag?

Jag minns att bara rykten tog en timme när jag var ung. Sen skulle ju hela hästen först skrapas med en gummiskrapa(alltid skrapan i handen närmast hästens huvud), sen borstas med en borste och till sist ryktas en timme.

Idag lägger vi sällan denna tiden på det. Men vi betalar gärna kiropraktorer, massörer och andra terapeuter pengar för att behandla hästen.

Så dagens tips, börja rykta din häst på det gamla hederliga viset och ni kommer att vinna väldigt mycket på detta. Var noga med att ha borsten i handen närmast hästens huvud. Speciellt viktigt är ju detta nu i dataåldern när vi alltid sitter med en och samma hand på musen (sluta förresten med det, byt mushand)

 

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *