Det finns en dum myt och den myten lyder som så att man ska ha två eller ibland tre rynkor ovanför bettet när det ligger där det ska…. Jag undrar vem som har bestämt att hästar ska tycka så? Har de frågat hästen? Knappast…

Det är meningen att hästen ska gilla att ha bett. Den ska själv få välja hur högt upp bettet ska sitta. Mycket få hästar vill ha några rynkor i mungipan när bettet är fastsatt.

När man lär en unghäst bära sitt bett så är det smartast att låta den äta sitt krafftfoder med bettet i munnen vid varje mål några veckors tid. Då lär den sig koppla ihop bettet med mat. Mat är nice, gott, trevligt mums.

Man sätter bettet löst, utan nosgrimma. Hästen kommer att lägga tungan över bettet men den kommer också på att man inet kan äta när man har tungan över bettet så den lär sig snabbt att man bör ha tungan under bettet. Den kommer att plocka upp bettet där det känns behagligast och då kan man till slut börja korta upp sidstyckena.

Man kan rida hästen bettlöst i början, det är smart för då sparar man munnen tills den lär sig grundläggande styrning och stopp. Men man kan ha bettet på den när man rider, man har bara inga tyglar fästa i bettet. Då blir bettet en trevlig grej som man har på sig när man äter krafftfoder och när man är ute i skogen och har kul.

Bjuder på en liten film där vi jobbar med att lära om en gammal häst att bära bettet.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *